Resultatet gjør at belgierne topper pulje F to poeng foran Kroatia og Marokko. De to sistnevnte spilte 0-0 tidligere på dagen.

Mot spillets gang tok Belgia ledelsen kort tid før pause. Etter lange strekk med umotivert gåfotball bestemte Toby Alderweireld seg for å dunke ballen 70 meter fram i banen. Den endte opp hos Batshuayi, som omringet av to motspillere hamret inn 1-0 på direkten.

Scoringen dekket over det som hadde vært en fryktelig belgisk omgang. Bronsevinnerne fra 2018-VM slet med elendig samhandling og mye stillestående spill. I tillegg slo laget ofte sprekker defensivt, og i perioder var hvert angrep fra Canada farlig.

– Jeg er ikke fornøyd med prestasjonen, men vi kommer til å bli bedre. Det var viktig å vinne den første kampen. Vi spilte ikke bra, og samtidig var Canada veldig bra. Det er et skikkelig lag, sa Batshuayi etter kampen.

Fenerbahçe-spissen leverte i Romelu Lukakus skadefravær.

– Jeg gjør jobben min. Når jeg får sjansen, vil jeg vise treneren hva jeg kan.

Straffebom

Nordamerikanere proppet av energi gjorde livet surt for Belgia. Etter åtte minutter ropte de på straffe for hands og ble hørt da dommeren så situasjonen i reprise på VAR-monitoren. Bildene viste hvordan Yannick Carrasco med armen blokkerte en avslutning med god retning mot mål.

Alphonso Davies ventet lenge før han kunne ta straffen. Sparket var ikke godt, og Thibaut Courtois fistet ballen ut i feltet. Returballen ble blåst høyt over mål.

En tydelig skuffet Davies gjemte ansiktet i hendene. Elleve minutter ut i debuten kunne han ha blitt Canadas aller første VM-målscorer. I 1986-sluttspillet røk nasjonen ut i puljespillet etter tre tap og 0-5 i målscore.

Oppgitt stjerne

Glimtvis viste Belgia sine offensive kvaliteter på Ahmad bin Ali stadion i Al Rayyan, men som regel lugget det kraftig.

I første omgang ble Kevin De Bruyne så oppgitt at han flere ganger delte ut en skjennepreken. Playmakeren var frustrert over at det knapt var spill på Canadas banehalvdel.

Belgia kan anse seg heldig som ikke fikk flere straffer mot seg før hvilen. Kort tid etter Davies-bommen ble Tajon Buchanan felt av Jan Vertonghen, men kamplederen dømte offside. Reprisen viste at ballen som Buchanan jaktet på, kom fra motspiller Eden Hazard. VAR grep likevel ikke inn.

Noen minutter før Batshuayis scoring brukte VAR lang tid på å sjekke en situasjon der Axel Witsel felte Richie Laryea. Det ble ingen straffe, og Belgia pustet lettet ut.

Også etter sidebytte haltet det belgiske laget. En 2-0-scoring så aldri ut til å komme, men Roberto Martinez' menn greide å verne rundt resultatet som tross alt gir dem en god start på Qatar-VM.

Søndag går lagene ut i nye gruppekamper. Da skal Belgia opp mot Marokko, mens Canada møter Kroatia.