Ålesund kommune har flere direkteutslipp til sjø, hvorav noen er på en prioriteringsliste for sanering.

– Hvor lenge kan Ålesund kommune fortsette å slippe urensa kloakk ut i sjøen?

– Innen 1.1 2019 skal alle direkteutslipp, med unntak av ett, med frist 1.1.2020, være sanert, sier Anne Melbø hos Fylkesmannen i Møre og Romsdal.

– Fristen er gått ut

I 2015 hadde Ålesund kommune en oversikt med 25 urensa kloakkutslipp i sjø, med en saneringsplan. I 2018 viser oversikten 23 direkteutslipp, hvorav noen er sanert og noe er kommet til. Hva tenker du om fremdriften?

– Kommunen har fortsatt flere utslipp som skulle vært sanert, der fristen er gått ut, sier Melbø. Dette gjelder blant anna kloakkutslipp som går urenset ut i sjøen på Hessa, Nørvøy, Klungrevågen, Slevika, Bogneset, Snopenesvegen, Geileberget og Vegsundet.

– Kan fylkesmannen gjøre noe?

– Ja. Vi vil følge opp med tilsyn, sier Melbø.

Melbø forteller at slike utslipp er et problem i mange små kommuner. Fylkesmannen jobber mye med utslippstillatelser fra bykommunene Ålesund,- med Sula inkludert, Molde og Kristiansund, som fylkesmannen er tilsynsmyndighet for. I de andre kommunene, er kommunene selv myndighet.

Også avvik på renseanlegg

Fylkesmannen gir utslippstillatelse til ulike renseanlegg, der flere har fått pålegg om sanering, da de ikke oppfyller dagens rensekrav.

En oversikt viser avvik på 13 av 18 renseanlegg i Ålesund på grunn av for dårlig dokumentasjon på rensing. Etter at det kom strengere krav til rensing, er det flere kommuner som må oppgradere sine renseanlegg, men det går tregt hos mange, deriblant Sula.

– Er det vits i å oppgradere til store, flotte renseanlegg (jf. Kvasneset-fellesanlegg for Ålesund/Sula), når det lekker urenset kloakk i alle retninger?

– Det gjør det nok. Disse utslippene utgjør en bitte liten andel av det som går gjennom hovedstrømmen til et renseanlegg. Men vi ser alvorlig på hvert eneste direkteutslipp vi får høre om, sier Melbø.

– Begynner i feil ende

– Vi ønsker å rehabilitere ledningsnettet, fjerne fremmedvann (bl.a. regnvann), sanere direkteutslipp og overløp, FØR det bygges store renseanlegg. Nå begynner vi i feil ende,- som å sette inn ny kjøkkeninnredning, når taket lekker, sier Svein Johansen, teamleder for avløp i Ålesund kommune. Han sikter til det planlagte fellesrenseanlegget på Kvasneset i Sula.

– Bystyret har vedtatt å bygge det, et vedtak vi er forpliktet til å følge. Det er og vedtatt å øke utsikiftingstakten på ledningsnettet. I dag er det uhåndterlige mengder fremmedvann, oppi 70–80 prosent i ledningsnettet. Avløpsvannet forsvinner på veg til renseanlegget via overløp og lekkasjer inn og ut av ledningsnettet. I dag er 40–50 slike overløp, der urensa kloakk tidvis renner ut.

– Det er ingen renseeffekt i slike overløp, sier Johansen.

Innen en har fått orden på dette, anser han det som lite miljørettet å ferdigstille et felles avløpsanlegg med Sula.

Råd om arbeidsro

– Ledninger, pumpestasjoner, renseanlegg,- alt henger i hop. Sula burde bruke noen millioner på å ruste opp sine to renseanlegg som er i dårlig forfatning, FØRST, og slik få arbeidsro til å utrede et skikkelig renseanlegg på sikt, mener han.

spjelkavik : I dag er 40-50 slike overløp hvor urensa kloakk tidvis renner ut. Foto: Mona Skjong
KLOAKK: Sunnmørsposten 9. juli. Oversikt over kloakk som går urensa ut i sjøen i Ålesund. Se også oversikt på smp.no hvor du kan klikke deg inn på hvert enkelt utslipp. Foto: FAKSIMILE