– Vil lytte til lokale vedtak

Samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sier til Romsdals Budstikke at beslutningen om å jobbe videre med Møreaksen ligger fast. Men han vil lytte til lokalpolitikerne:

Slik svarer gruppelederne

Romsdals Budstikkes har spurt gruppelederne for de største partiene på fylkestinget om hvordan de stiller seg til en utredning av Romsdalsaksen. Dette svarer de:

Kristin Sørheim, Senterpartiet:

– Vi har vært med å vedta Møreaksen, men nå ser vi at prosjektet mangler mye på å være forankret hos befolkningen. Motstanden vokser og bystyret i Molde er omtrent delt på midten. Vi vil ikke gjøre noe som fører til at kryssingen av Romsdalsfjorden mister sin prioritet i Nasjonal Transportplan (NTP), men vi mener det er tid nok til å avklare om Romsdalsaksen har de fordeler som det blir hevdet. Etterkommerne våre kommer til å spørre oss hvordan vi kunne la være å gjøre det. Hvis vi ikke tar en kvalitetssjekk på Romsdalsaksen vil vi få en opprivende strid i mange år framover, sier Sørheim, som også er leder av fylkets samferdselsutvalg.

Tove-Lise Torve, Arbeiderpartiet:

– Vi har ikke diskutert saka i fylkestingsgruppa vår, og jeg har ikke gjort meg opp en mening. Jeg er prinsipielt veldig skeptisk til omkamper, men det betyr ikke at jeg har bestemt meg for å si nei til en eventuell ny utredning av Romsdalsaksen, sier Tove-Lise Torve i Arbeiderpartiet.

Fylkesårsmøtet i Møre og Romsdal Arbeiderparti stemte nylig ned et lignende forslag om utredning av Romsdalsaksen.

Iver Nordseth, Venstre:

– Venstre står fast på vedtaket om en realisering av Møreaksen. Men så har det skjedd flere ting over tid. Det ene er den teknologiske utviklingen. For 10–15 år siden var det to, tre ganger dyrere med bru enn tunell. Ikke i dag. Det andre er at vi ser at kravet om utredning av Romsdalsaksen har vokst veldig. Vi kommer til et punkt hvor vi må være redelig nok til å være med på en tilleggsutredning av Romsdalsaksen, sier Nordseth.

– Vel å merke med en klar forutsetning om at Møreaksen ikke mister sin prioriterte plass i NTP.

Charles Tøsse, Høyre:

– Det er risikosport å ta opp igjen Romsdalsaksen når Møreaksen er prioritert i NTP. Det er en voldsom konkurranse mellom mange gode prosjekt, sier Tøsse.

– En slik utredning vil ta lang tid og vil sette Møreaksen og kryssingen av Romsdalsfjorden i fare. Jeg kan ikke se at det er noen nye opplysninger som skulle tilsi at det burde settes i gang en ny utreding av Romsdalsaksen. Valget av Møreaksen har gått gjennom alle de demokratiske organ den skal gjennom.

Yvonne Wold, SV:

– Det er helt på sin plass med en utredning av Romsdalsaksen. Vi må finne den beste løsningen, da kan vi rett og slett ikke la være å utrede.

Knut Støbakk, KRF: – En absolutt forutsetning for å støtte et utredning av Romsdalsaksen er at Møreaksen beholder sin plass og framdrifta i NTP.

Støbakk støttet Frank Sve sitt forslag i fylkesutvalget, men kommentarer fra samferdselsminister Solvik-Olsen gjør han betenkt.

– Det Solvik-Olsen sier nå er ikke i tråd med det som tidligere er sagt, nemlig at å utrede et annet alternativ ikke er noe problem. Nå er han mye mer tvetydig. Det er et dilemmaet. Vi kan ikke risikere å miste prioriteringen til Møreaksen.

– Men når det brer seg tvil i befolkningen om dette er riktig bruk av penger, så kan en utredning av Romsdalsaksen være en styrke for Møreaksen på sikt. Det har kommet mange positive tilbakemeldinger etter møtet i fylkesutvalget.

Også Nordmørslista og Sunnmørslista er positive til en utredning av Romsdalsaksen.

Denne saka ble først publisert av Rbnett.