– Jeg vil gjerne være med på regjeringslaget framover om det er mulig å få til det, sier Dale til Sunnmørsposten etter at valgseieren til borgerlig side er klar.

Han understreker at det er Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H) som avgjør hvem som er statsråd i regjering.

– Så får vi se hvordan det ender, sier Dale.

– Vi har hatt utfordringer

Klokka 00.54 var 94,3 prosent av stemmene opptalt. Da viste valgresultatet 15,3 prosent for Frp nasjonalt (-1,0 fra stortingsvalget i 2013).

– KrF vil gå i opposisjon, hvordan ser du på det i forhold til samarbeidsavtalen som har vært?

– Dette avklarte jo KrF før valget, og jeg tror det er en av grunnene til at partiet opplever at det har vært en tøff valgkamp. Jeg mener KrF, Høyre, Venstre og vi har samarbeidet godt. Vi har hatt enkelte utfordringer, men det er fortsatt stort grunnlag for å si at vi fire kommer til å samarbeide. Frp kommer i hvert fall til å bruke krefter på at borgerlig side skal være samlet, slik at vi kan gi landet trygg styring, sier Dale.

Dale er optimist

– Blir det tøffere kommende fire år?

– Jeg er alltid optimist, og tror ting går seg til. Partiene som nå ser ut til å få flertall i Stortinget må være ansvaret bevisst. Velgerne har gitt de borgerlige partiene tillit fordi vi har vist at vi kunne styre sammen, og det pålegger oss et ansvar rundt å klare det i de neste fire årene også.

Dale gleder seg over at Frp gjør det godt i Møre og Romsdal og ser ut til å ende på rundt 22,4 prosent (+2,3). Også i hjemkommunen Volda er Frp største parti.

– Det er veldig kjekt. I Volda har vi ofte ligget litt bak fylkessnittet. Nå er vi nesten oppe på det.

Jon Georg Dale tror samarbeidet går seg til på borgerlig side. Foto: STAALE WATTØ

Borgerlig på Mørebenken

Borgerlig side får flertall på Mørebenken med seks av ni representanter. Frp får to og Høyre tre, mens KrF får én plass.

– Dette fylket vet hva som tjener dem. Vi skal ha lønsomme arbeidsplasser i privat sektor, vi skal ha olje og gass, maritim næring og god infrastruktur. Og vi må la skattene være igjen i distriktet i stedet for å hente dem inn til Oslo. Det har vi gått til valg på, og det er åpenbart at det har gitt klangbunn for innbyggerne i Møre og Romsdal, mener Dale.

– Hvordan vurderer du opposisjonen, Sp dobler nesten antall mandater nasjonalt?

– Sp gjør et godt valg, det samme gjør Sv. Ap gjør et dårlig valg, både her og på landsbasis. Jeg tror vi vil se en klar opposisjon, men jeg håper at de bruker den posisjonen til å gjøre det beste for dette fylket.

Nå kjenner Dale at han er sliten etter en tøff valgkamp.

– Vi har jobbet i ukevis døgnet rundt, og har stort sett vært på reise - nesten uten å sove. Når vi gjør et valg som er bedre enn landssnittet, høyere enn mange hadde turt å drømme om - så er det utrolig motiverende. Jeg tror jeg kommer til å «sige i hop» når kvelden kommer i dag, sier Dale, som dropper festen natt til tirsdag.