– Vi er spente og ser nå fram til å få prøvd ut det nye systemet, sier Hildegunn Lied, fagleder ved Sykkylven Bu- og Aktivitetssenter (BUAS).

Hun legger til at dagens alarmsystem ved senteret er utdatert og ikke mulig å skaffe reservedeler til. Derfor fungerer det ikke skikkelig lenger.

Trygghet er målet

Et overordna mål for det nye systemet er trygghet.

– Det er viktig at brukerne og de pårørende føler seg trygge på at de får den hjelpa de trenger. Og det håper vi å få til med det nye systemet, sier Lied.

– Det er ikke slik at teknisk utstyr skal overta omsorgen og erstatte ansatte. Men det skal gjøre oss i stand til å reagere raskere og gi bedre omsorg, legger hun til.

Institusjonskatten «Mia Mittet»: Trives med beboerne på Spjelkavik omsorgssenter

Tor Nesset, styreleder i Alfred Nesset Automasjon, forteller at det har kosta nærmere en million å utvikle plattformen for systemet. Deler av dette blir finansiert som tilskudd fra Innovasjon Norge i form av et offentlig forsknings- og utviklingsprosjekt.

– Vi opplever Sykkylven kommune som en innovativ og løsningsorientert partner, og dette er viktig for at vi skal lykkes med prosjektet, sier Nesset.

I tillegg bidrar Eaton, Omron og Avento i prosjektet med komponenter og utviklingsarbeid.

Nasjonal satsing

Ålesundsbedrifta satser på at de etter hvert skal kunne selge systemet nasjonalt, for såkalt velferdsteknologi blir stadig mer etterspurt innen helse- og omsorgssektoren.

Velferdsteknologi er en fellesbetegnelse på tekniske installasjoner og løsninger som kan bedre folks evne til å klare seg selv i egen bolig.

– Vårt system har lave installasjonskostnader, og vesentlig lavere leverings- og driftskostnader enn konkurrentene, sier daglig leder Tor Nesset.

– Det finnes flere løsninger innen omsorgssystem, men det er ingen system som er komplette. Og fellesnevneren for de fleste er at de i liten grad er fleksible, samt at service- og vedlikehold normalt er krevende og kostbart, forteller prosjektleder Espen Valkvæ.

SYKKYLVEN BUAS i Sykkylven skal teste ut det nye omsorgssystemet. Fra venstre prosjektleder Espen Valkvæ, kommunalsjef Eli Otterlei, styreleder Tor Nesset og IKT-leder Vidar Strøm.

Det spesielle med Alfred Nesset sitt system er at de har utvikla en såkalt protokolltolk som er svært fleksibel og i stand til å sy sammen det beste fra flere leverandører. Med ei enkel sentralstyring kan man også behandle alle ledd av anlegget.

På BUAS kommer ikke lenger varslene om behov for hjelp bare opp på ei lystavle i taket, men også på mobiltelefonen til de ansatte.

– Nå trenger vi ikke lenger rope nedover gangen for å høre om noen har reagert på et sengevarsel. På mobiltelefonen ser vi om noen har reagert på varslinga, sier Hildegunn Lied.

Men det er ikke bare de 124 beboerne på BUAS som skal få nytte det nye systemet.

Valkvæ forteller at dette omsorgssystemet kan benyttes allerede fra den dagen en person opplever generell funksjonssvikt i sitt eget hjem.

Holder oppsyn

Systemet kan også inneholde overoppsyn med komfyr og vatn hjemme hos beboeren.

– Varslingsmottakeren vil ha mulighet til å kunne slå av komfyren, stenge vatnet, ringe opp personer – eller sette i gang hvilket som helst tiltak som er nødvendig, forklarer Valkvæ.

Kommunalsjef Eli Otterlei synes det passer bra at det er nettopp Sykkylven som skal få teste ut det nye systemet:

– Vi har nemlig et prosjekt gående nå, som heter «Omsorg i framtida». Den nye digitale teknologien er en del av dette, sier Otterlei.