SAS-sjefen sier pilotene har fremmet umulige krav

Få timer før samtlige norske SAS-piloter kan gå ut i streik håper konsernsjefen at Riksmekleren kan bidra med å finne løsninger på «helt umulige krav».

Streiken blant SAS-pilotene trappes opp fra to til alle de norske pilotene, dersom det ikke blir løsning mellom partene innen midnatt natt til torsdag.   Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Innenriks

Titusenvis av passasjerer vil bli rammet av kansellerte avganger dersom det ikke blir en løsning på konflikten mellom SAS og de norske pilotene innen midnatt natt til torsdag.

SAS ber passasjerer endre reiser

Passasjerer som skal fly med SAS torsdag, bør vurdere å booke om reisen sin, sier selskapet. Hos konkurrenten Norwegian begynner det allerede å bli utsolgt.


– Vi har strukket ut en hånd og ønsker virkelig å få til en løsning. Vi ønsker nye forhandlinger med bistand fra Riksmekleren, sier konsernsjef Rickard Gustafson i SAS til NTB.

Han tok turen til det norske SAS-hovedkontoret på Gardermoen onsdag i håp om å klare å unngå pilotstreik fra torsdag morgen.

For dyrt

Ifølge Gustafson vil pilotenes krav når det gjelder lønn, turnus og andre forhold samlet vil presse selskapets kostnader opp med 20–25 prosent.

– Det kommer ikke til fungere for oss. Vi driver i en bransje som er preget av knivskarp global konkurranse, der prisene er presset og marginene er små. Pilotenes krav er umulig å gå med på. Pilotene kan påføre stor skade på det norske samfunnet, ramme titusenvis av passasjerer og sette hele selskapets fremtid i fare, sier Gustafson til NTB.

Samme vilkår

Konsernsjefen hevder at SAS har tilbudt de samme vilkårene til de norske pilotene, som førte til at det ble inngått avtaler med de danske og svenske pilotene.

Forhandlingsleder Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund, sier at SAS ikke har vist vilje til å komme de norske pilotene i møte. Han sa i en pressemelding mandag at pilotenes krav i forhandlingene har vært fortsatt faste og hele stillinger, mer forutsigbar turnus og «et moderat lønnstillegg».