Støre vil ikke fremme Lofoten-forslag

Ap-leder Jonas Gahr Støre sier det er opp til regjeringen å legge fram forslag om konsekvensutredning av oljeaktivitet utenfor Lofoten, Vesterålen og Senja.

Arbeiderpartiet er for konsekvensutredning av deler av områdene utenfor Lofoten, men vil ikke fremme forslag om dette. Ap-leder Jonas Gahr Støre mener det er regjeringens ansvar å gjøre dette.  Foto: NTB scanpix

Innenriks

– Arbeiderpartiet har ikke planer om å fremme dette som egen sak for Stortinget. I en så stor sak som gjelder olje- og gassvirksomheten, så er det naturlig at et slikt forslag kommer fra regjeringen, sier Støre til NTB.

Ap-landsmøtet vedtok i vår å åpne områdene sør for Lofoten for konsekvensutredning, men ikke øvrige deler av de omstridte blokkene. Støre sier han vil jobbe for å gjennomføre mest mulig av Aps politikk i kommende periode, også i spørsmålet om Lofoten.

– Jeg deler ikke ut enkeltsaker nå, men dette er en av flere saker jeg skal jobbe for når jeg kommer tilbake til Stortinget, sa han til NTB etter partilederdebatten på NRK tirsdag kveld.

Raser mot mulig oljeåpning

Det er trist, og et tegn på tidens galskap, at Arbeiderpartiet allerede dagen etter valget åpner for en diskusjon om oljeåpning i Lofoten, mener WWF.

Tror mange undervurderer risikoen ved å satse videre på oljenæringene:

Han blir én av to ålesundere på tinget

Budskapet til Miljøpartiet ble ikke omfavnet av velgerne i hjemfylket til Per Espen Stoknes. Snart blir han likevel én av to ålesundere på tinget.


En garanti om Ap-støtte til et eventuelt forslag om konsekvensutredning fra regjeringen, vil Støre imidlertid ikke utstede.

– Det er foreløpig hypotetisk. Vår holdning er detaljert beskrevet i vårt program, sier Ap-lederen til NTB.

Han viser til formuleringen på side 61 i partiprogrammet, der det blant annet heter at åpning av nye områder skal skje skrittvis og at Ap vil legge stor vekt på de helhetlige forvaltningsplanene, som balanserer oljenæringens interesser mot andre hensyn.