Reagerer på at mobbing må politianmeldes: – Fallitterklæring

Konstituert kunnskapsminister Henrik Asheim (H) reagerer på at nesten 100 mobbesaker har blitt politianmeldt de siste fem årene. 

Stortingsrepresentant Henrik Asheim (H) er vikar mens kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er ute i pappaperm.   Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Innenriks

– Det er en fallitterklæring for skolene dersom foreldre opplever at de må gå til politiet for å bli tatt på alvor. Det er alvorlig, sier Asheim til Aftenposten. Avisen skrev tirsdag at et stort flertall av de anmeldte mobbesakene blir henlagt.

– Men disse foreldrene har gjort det eneste de har følt var riktig. Alle som har barn, kan bare tenke seg til hvilken frustrasjon de opplever, sier Asheim.

Generalsekretæren i Foreningen mobbing i skolen, Irma Rustad, er derimot ikke spesielt overrasket over tallene. Hun sier at i enkelte tilfeller oppfordrer hun foreldre til å politianmelde mobbesaker.

– Det handler om å sende et signal og legge et press på skolene, sier hun.

I mai i år vedtok Stortinget flere endringer i opplæringslovens kapittel om skolemiljø.

– Skolen har nå en plikt til å gripe inn med én gang. Den nye loven plasserer ansvaret tydelig hos skolen og er klar på at det får konsekvenser om man ikke følger opp, sier Asheim.

I 2012 og 2013 ble elleve mobbesaker anmeldt. De tre siste årene er det anmeldt mer enn 20 mobbesaker årlig, mens det så langt i år er anmeldt ti saker.

(©NTB)