Krisemåling for Ap

Velgerne rømmer Ap - setter seg på gjerdet eller går til Høyre.
Partibarometer desember 2010
Des. -10 Valg -09 Endring Ap 22,6 35,4 -12.8 Frp 25,8 22,9 2,9 Høyre 27,5 17,2 10,3 KrF 5,5 5,5 0,0 Rødt 1,5 1,3 0,2 Sp 5,4 6,2 -0,8 SV 6,1 6,2 -0,1 V 4,1 3,9 0,2 Pensjonistpartiet 0,5 0,4 0,1 Andre 1,1 1,0 0,1 Sentio for Sunnmørsposten
Innenriks

Les reaksjonene fra stortingspolitiker Else-May Botten
og fylkesleder Trond Seth i Sunnmørsposten fredag

Arbeiderpartiet får på Sentios desembermåling for Sunnmørsposten en oppslutning på 22,6 prosent og er landets tredje største parti.

Det kan neppe være tvil om at striden rundt lokalsykehusene er en viktig forklaringene på at oppslutningen stuper. Plusser en på med høye strømpriser, så har vi i sum en misnøye som rammer det største regjeringspartiet knallhardt.

Krisenivå

Vi må tilbake til september 2003 for å finne et lavere nivå på en Sentio-måling. Da fikk partiet 21 prosent.

Det var et årstall som ikke vil bli skrevet med gullskrift i partiets historie.

I årene fra 2001 og fram til 2003 var partiet inne sine største velgerkrise etter krigen. Nå er partiet nede på samme nivå. Makter ikke Jens Stoltenberg å snu denne trenden, vil store deler av landets kommuner og fylker være blå etter lokalvalget om et drøyt halvår.

Tror du de rødgrønne blir kastet ved neste valg? Si din mening under !

Rett vest

Partiets tilbakegang siden november er på hele 3,2 prosent. Siden valget i 2009 har Ap gått tilbake hele 12,8 prosentpoeng.

Partisekretær Raymond Johansens ambisjoner om at partiet skal vinne Vestlandet, kan nok partiet se langt etter. I Møre og Romsdal stuper oppslutningen. Bakgrunnstallene viser at oppsiktsvekkende mange Ap-velgere går til Høyre. De som ikke går dit, setter seg for en stor del på gjerdet.

Erna på topp

For mens Ap sliter med sykehusdebatt, profilerer Høyre seg stadig sterkere som en garantist og forsvarer av dagens omfangsrike velferdsstat. Det gjør åpenbart Erna Solberg med stor suksess. Akkurat nå er Høyre landets største parti med en oppslutning på 27,5 prosent.

Partiet har helt siden i sommer hatt en jevnt stigende kurs på meningsmålingene, og går på denne målingen fram to prosentpoeng.

Fremskrittspartiet har ikke hatt samme framgangen, men ser ut til å stabilisere seg på en oppslutning rundt 25 prosent. Det er høyt, og sammen med Høyre ville de med god margin hatt rent flertall på Stortinget.

Om Sunnmørspostens novembermåling: Tre jevnstore partier i Norge

Stedet hvil

De to høyrepartiene er dermed ikke lenger avhengige av KrF og Venstre. På denne målingen justerer Venstre seg litt ned, mens KrF kan notere seg for en ørliten framgang, selv om det er langt fram før en kan begynne å snakke om en Hareide-effekt.

Om Sunnmørspostens septembermåling: KrF rystes i grunnvollene

Det som er litt mer overraskende er at alt bråket rundt Senterpartiet ikke ser ut til å gi store utslag på oppslutningen.

Partiet ligger et prosentpoeng under oppslutningen ved valget i 2009, men med en brukbar margin ned til den frykta sperregrensa. Flere samfunnsforskere har pekt på at det hardkjøret partiet har vært utsatt for siste halvåret kan virke mobiliserende i Distrikts-Norge.

Les reaksjonene fra stortingspolitiker Else-May Botten
og fylkesleder Trond Seth i Sunnmørsposten fredag

Tror du de rødgrønne blir kastet ved neste valg? Si din mening !

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Innenriks