Skrint på bygda – velfylt i byen

Bøndene selv hamstret brød på bygda, mens få fulgte oppfordringen i Ålesund.
Innenriks

Bondenæringa aksjonerte tirsdag mot mellagre over hele landet og har advart mot at butikkene kan gå tomme for brød i løpet av få dager. Aksjonene har sin bakgrunn i bøndenes frustrasjon med Statens tilbud i årets jordbruksoppgjør.

I Eid i Nordfjord gikk en gruppe bønder til verks på egenhånd og tømte brødhyllene.

– Vi ble oppfordret på fjernsynet i går om å handle brød, fordi det fort vil gå tomt. Det er det vi gjør nå. Folk må være på vakt og kanskje kjøpe litt ekstra. Det kan fort bli tomt både for det ene og det andre i tida framover. Det er ikke selvsagt at det er mat i butikkene, mener bonde Knut Tore Nes Hjelle fra Eid til smp.no.

Les flere nyheter fra Søre Sunnmøre og Nordfjord på smp.no

Hyllene på butikken i Eid gikk fort tomme for brød på formiddagen, etter at bøndene hadde sikret seg brød til fryseren.

Les også: Slik vil bøndene lage brødmangel

Les også: Traktoraksjon i Volda
Les også: Bønder «kidnappa» ordførarar

Kjøpte mel

I Ålesund derimot så det ut til å være liten fare for at det skulle bli tomt for brød med det første. Da smp.no var innom flere butikker midt på dagen var det fortsatt velfylte brødhyller.

– Nei, jeg hamstrer ikke. Jeg pleier alltid å handle to brød, forsikrer brødkunder Oddny Viddal ved Rema 1000 i Keiser Wilhelms gate i Ålesund til smp.no.

Imidlertid innrømmer hun at hun kommer til å putte en kilo mel i handlekurven for sikkerhets skyld.

– Jeg vokste opp under krigen, så jeg kan å bake, legger hun til.

Tomt for brød? Gjør som Oddny:
her finner du oppskrift på bondebrød (ekstern lenke)

Får ekstra leveranser

Heller ingen av de andre kundene smp.no snakket med ved Rema-butikken sa de fulgte oppfordringen fra bøndene om å hamstre.

– Jeg kan ikke si at vi har merket noe hamstring, og for sikkerhets skyld har vi ordnet med ekstra leveranser i ettermiddag, forteller Kenneth Nordstrand ved frukt og grøntavdelingen hos Rema.

Heller ikke hos Kiwi i Sundgata var det noen hamstring å spore, men de ansatte merket at det gikk mer brød enn vanlig.

– Mitt inntrykk er at folk kjøper litt ekstra, og at de er redd for at det skal gå tomt, sier butikksjef Jannicke Bjerknes ved Kiwi.

Les flere nyheter fra Ålesund og omland på smp.no

Sikret til over 17. mai

Regionsjef Torkel Thorvaldsen i Kiwi Møre og Romsdal bekrefter oppfatningen til sin butikksjef - det er ingen regelrett hamstring, men mange kjøper et ekstra brød til fryseren.

– Men leveransen av brød er iallfall sikret til over 17. mai, påpeker han.

– Men dere har vel mel slik at folk kan bake selv om det går tomt?

– Ja, de vanligste melsortene har vi mye av, og det lageret vil vare betydelig lenger. Det går selvsagt tomt til slutt det også, men da skal det bli en langvarig konflikt, sier Thorvaldsen.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Innenriks