Se video: Slik blir Norges lengste bro

Se presentasjonen Statens vegvesen har lagt ut om kryssinga av Romsdalsfjorden.

Nordre

Videoen over viser hvordan kryssinga av Romsdalsfjorden planlagt. Vegprosjektet er en del av famtidig ferjefri E39, og skal gå fra Vik i Vestnes kommune, via Nautneset i Midsund kommune til Julbøen i Molde kommune.

Kjempeprosjektet skal korte ned reisetida mellom Ålesund og Molde til én time, og to ferjesamband blir lagt ned.

Kjører 70 meter over havet

Prosjektet inneholder en undersjøisk tunnel på 16 kilometer, men den mest spektakulære delen av prosjektet blir uten tvil den to kilometer lange hengebroa som blir Norges klart lengste bro.

Spennet mellom de to 250 meter høge tårna blir på 1625 meter og kjørebanen blir 70 meter over havet. Det skal sikre at cruisetrafikken kan passere under. Over broa blir også adskilt felt for syklister og fotgjengere.

Reguleringsplaner for de ulike delene er nå ute til offentlig ettersyn, og det er planlagt informasjonsmøter i starten av juni både i Vestnes og Midsund.

Sjekk reguleringsplanene her (ekstern lenke)

Innen 2029

Konkret byggestart for prosjektet Møreaksen er ikke fastslått, og først er man avhengig av bevilgninger fra Stortinget. Fylkespolitikere og mørebenken på Stortinget kjemper for å få prosjektet realisert i Nasjonal Transportplan for perioden 2018-2029.

Tidligere i år ble prisen på ny E39 fra Ålesund til Molde beregnet til 33 milliarder kroner, mens selve fjordkryssingsprosjektet er beregnet til 16 milliarder.

Les også: Møreaksen ferdig innen 2029

Vegdirektoratet mener det er mulig å kreve inn i alt åtte milliarder kroner i bompenger. Bompengene mellom Ålesund og Molde er anslått til 500 kroner for en personbil.

Les flere nyheter fra Nordre på smp.no

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Nordre