(Rbnett.no) Grasbrannen lørdag ved Bløkallen på Midøya oppsto ikke av seg sjøl.

Rbnett har snakket med en turgåer som var årsak til brannen, en opplevelse han gjerne skulle vært foruten. Han forteller:

– Vi hadde overnattet ved Bløvatnet fra fredag. Lørdag formiddag rydda vi opp, og brente litt rusk ved en stein i ei veldig våt myr. Vi vurderte ikke at det var noen brannfare der, sier moldemannen.

Han har fortalt brannvesenet hva som skjedde, men ønsker ikke navnet sitt på trykk.

De to ventet til det lille bålet hadde slukket, før de tok med seg sakene og gikk videre, opp på Bløkallen.

– Det var mange turgåere der, både ved Bløvatnet og oppe på Bløkallen, sier han.

Litt etter kjente han røyklukt, noe også andre bemerket.

– Jeg lurte på hva det var, og spurte om noen hadde tent bål. Men da vi så røyken, forsto jeg hva som hadde skjedd. Vi sprang nedover fjellet så fort vi kunne, dit vi hadde overnattet. Da hadde det tatt fyr i et område omtrent så stort som en halv fotballbane, anslår han.

Han forsøkte å kontakte Molde brannvesen, men dekninga var dårlig på stedet.

– Derfor forsøkte jeg å sende meldinger på messenger til venner og be dem varsle. Da jeg endelig fikk kontakt med brannvesenet, viste det seg at de var blitt varslet, og lokale brannfolk var på vei.

Politiet twitret om brannen i 12-tida lørdag.

Ilden spredte seg fort

Det var mye vind i området, så ilden spredte seg fort. De to turgåerne prøvde så godt de kunne å slukke flammene, og snart kom altså flere til.

– Først kom to brannfolk, så røste det på med mannskaper etter hvert.

I tillegg til brannfolk fra Midsund og Molde, kom også ti fra sivilforsvaret og deltok i slukkingen. Etter hvert fikk de også bistand fra helikopter.

– Da jeg snakket med innsatsleder i 15-tida, sa han at de hadde brannen under kontroll. Da var det fortsatt flammer øverst i fjellsida, men han jeg snakket med, mente det ville slukke av seg sjøl siden det var et område med bare berg og stein.

Turgåeren anslår at det brente området på slutten var 3-4 fotballbaner stort. Da brannen var under kontroll, bega han og turfølget seg på hjemvei, svært slitne etter et intenst slukkearbeid.

Bar pumpeutstyr opp på fjellet

Det var et skogbrannhelikopter fra Sauda som kom til unnsetning, og hjalp til med frakt av mannskaper, utstyr og slukking.

– Mannskaper bar med seg tungt pumpeutstyr helt nede fra veien, og opp lia til Bløvatnet, der de kunne pumpe opp vann. Det er en times tur. De fikk slukket ved vatnet og oppover fjellsida, men helt øverst var det ikke mulig å komme til. Der var det altfor bratt og ulendt.

Da Rbnett snakket med turgåeren, var han og turfølget trygt nede igjen, og på vei heim til Molde.

– Hvordan opplevde du å se at det hadde tatt fyr der dere hadde tent opp?

–  Det var kjempetrist. Og veldig ekkelt å være den som gjorde det.

Denne saken stod først på trykk  i Romsdals Budstikke