Kreativ problemløser

– Hvorfor valgte du å si ja når helseminister Bent Høie spurte?

– Jeg syns det er et veldig godt spørsmål. Det var ikke slik at jeg tenkte at dette har jeg ventet på, at dette måtte jeg bare gjøre. Jeg var i kontakt med Høie flere ganger før jeg sa ja. Jeg var – og er – enormt ydmyk for denne komplekse organisasjonen som Helse Midt-Norge er, og de viktige oppgavene som er så viktige for så mange mennesker, sier Sund. Vi treffer henne på kontorene til helseforetaket i Stjørdal dagen før hun skal lede sitt første styremøte. Hun er vennlig – og effektiv. Det er satt av en time.

Men tilbake til spørsmålet. Hvorfor svarte hun ja?

– Jeg elsker å løse ting, og å få til ting. Min første reaksjon var at jeg ikke har noen erfaring fra helsesektoren, annet enn som bruker og pårørende.

– Ja, men det har vi masse av, sa Høie. Vi vil ha noe annet i tillegg. Du med din erfaring fra finans, økonomi og teknologi blir nyttig framover.

– Så tenkte jeg meg om, og jeg tenkte at, ja; jeg har noe å bidra med. Og jeg har et ønske om å bidra med noe, og videreutvikle det jeg opplever som en veldig god helsetjeneste. Det er alltid rom for å bli bedre, sier 47-åringen.

Huskelappen

Så tar hun fram en liten folde- brosjyre med helseministerens underskrift på. Det er oppdragsdokumentet fra departementet. Bestillingen til Helse Midt-Norge. I mini brosjyreformat. Nesten som en huskelapp.

– Denne har jeg alltid med meg. Både fysisk og digitalt. Vi har nettopp hatt styreseminar for alle styrene i de regionale helseforetakene, og det har vært utrolig nyttig i oppstarten. Helseministeren var med for å klargjøre forventninger og oppdraget som de skal løse.

– Du har lang erfaring fra styrejobbing i næringslivet. Hva er forskjellen i forhold til dette oppdraget?

– Det er ennå tidlig i jobben, men jeg har gjort meg mine betraktninger. Det er samfunnsoppdraget som er veldig tydelig definert. Og så er det at det berører alle mennesker personlig.

Alle har et forhold til egen helse. Det er annerledes enn andre selskaper jeg har jobbet med. Jeg er ikke ukjent med å jobbe for statlige selskap, og har jobbet med flere selskaper for Nærings- og fiskeridepartementet som også har en annen hensikt enn bare å skape avkastning. Et eksempel på dette er Electronic Chart Centre AS. Dette er et lite statlig selskap som jobber med produkter opp mot elektroniske sjøkart. Målet er å trygge sikkerheten til sjøs, sier Sund.

Eierdialog mot staten er altså ikke nytt for trondheimskvinna. Men åpne styremøter der presse og tilhørere kan følge med, er det:

– Dette er nytt for meg. Jeg skjønner prinsippet og årsaken til det. At det skal være transparent. I utgangspunktet skal møtene være åpne, men kan lukkes ved spesielle hensyn. Jeg går inn i dette med et åpent sinn. Jeg er ganske trygg på at vi skal få løst sakene på en god måte. Det er min jobb som styreleder å få dette til, sier hun.

I lufta

For 19 år siden møtte hun nederlenderen Bob van Dijk i Frankrike. De har fått to døtre sammen, som nå er 11 og 12 år. Familien har bodd flere steder, men lengst i Trondheim. De har begge hatt – og har – jobber som innebærer mye reising.

I perioder har de bodd sammen, for eksempel i London. I andre perioder har de hatt flere baser. Nå bor hun i Trondheim, og han og de to døtrene i Amsterdam. Planen er at familien skal samle seg i Trondheim.

– Vi har bestemt at vi skal «samle oss» i Trondheim. I familien diskuterer vi nå når dette skal skje. Det har vært viktig at døtrene mine også blir kjent med landet som faren er fra, og de bor nå begge i Amsterdam sammen med faren, etter å ha bodd lenge i Trondheim.

Hvor ofte hun selv er i Amsterdam og hele familien er samla varierer, og har ikke noe fast mønster.

– Jeg tilpasser det ut ifra jobbsituasjonen. Jeg er der jeg trengs, sier hun og ler. Denne uka er det mye jobbing med Helse Midt-Norge. I påfølgende uke står London, Utrecht og Bergen på programmet.

– Fordelen med styrejobbing er at man forholder seg til en kalender som er lagt på forhånd. Så kan sjølsagt ting skje underveis, slik at en må gjøre om på ting.

Kreativiteten

– Du får energi av å jobbe?

– Ja, jeg elsker å løse ting, å få til ting. Jeg opplever at jeg er kreativ, og jeg er opptatt av å bruke informasjon fra ulike områder, og sette det sammen på nye måter. Som barn satte jeg i gang mye. Jeg laget blant annet avis i nabolaget. Kreativiteten min hjelper meg til å finne gode løsninger.

Høies utvalgte

Helse Midt-Norge skal være en utprøvingsarena for et IKT-prosjekt som regjeringen kaller «én innbygger – én journal». Målet er å modernisere IKT-plattformen og arbeide for en felles journalløsning for hele helse- og omsorgssektoren. Dette er en av grunnene til at Høie ville ha nettopp Tina Steinsvik Sund som ny styreleder. Hun har bakgrunn både fra teknologi, økonomi og finans. Nylig har hun også avsluttet arbeidet i et offentlig utvalg som ser på kapitaltilgangen i Norge. Dette skal legges fram 1. mars.

– Det gir meg energi når vi jobber godt sammen, og når jeg kan bidra med min bit inn i det, sier Steinsvik Sund.

Men det er mye anna som også gir energi. Ski, for eksempel.

– Jeg får energi av en skitur. Eller bare det å være ute. Og jeg liker også veldig godt å være sammen med familien min. Ikke bare den nærmeste familien, men også annen familie. Hun har blant annet familie i Nord-Norge, og Steinsvik-navnet er fra Bø i Vesterålen, der farsslekta kommer fra.

Og så må vi jo spørre om fotball også. Vi befinner oss tross alt ved fotballhovedstaden.

– Jeg er rett og slett uinteressert, sier hun med overbevisning. Da utenlandsbesøket hennes dro på superfinale med Real Madrid mot Sevilla på Lerkendal i 2016 satt hun hjemme. Hun var ikke interessert.

Lesehest

Og hjemme, der går det mye i lesing. Ikke bare styrepapirer.

– Jeg er glad i å lese. Alt fra faglige ting, som helserelatert og kryprografi, til bøker og på nett. Slik livet mitt er nå har jeg masse muligheter for nettopp dette. Jeg har en lang liste med ting jeg ønsker å lese, og jeg holder ofte på med flere bøker samtidig.

Hun er opptatt av resultater, og er utstyrt med en solid dose utålmodighet. Nå har hun satt seg et saftig mål også privat:

– Som barn var jeg med på mye forskjellig. Jeg prøvde piano, fløyte, korsang, dans og turn. Etter hvert begynte jeg med karate, og det syntes jeg var utrolig artig. Det ble min lidenskap.

Og for å gjøre en lengre historie noe kortere:

Den nye styrelederen i Helse Midt-Norge har gått hele fargeløypa i karatebeltene. Nesten. Fra hvitt til gult til oransje. Så til blått og til andre blått. Så til første, andre og tredje brune. Det neste er svart, og det har 47-åringen satt seg som mål å oppnå.

– Én ting er å bestemme seg for tidspunktet. Så er det å sette av tid. Det er mye hard trening som skal til. Det kommer sikkert til å ta noen år. Det er knallhard trening og dedikasjon som skal til.

– Tida er kanskje ikke akkurat nå, når jeg har tatt på meg dette styreledervervet i Helse Midt-Norge. Eller kanskje nettopp derfor, sier hun og ler hjertelig.