– Det er helt fantastisk. Jeg er hoppende glad for å ha fått hele Stortinget med på å fjerne denne miljøsynderen, sier han mens hans 196 centimeter lange kropp nesten letter fra asfalten. Den smilende miljøpolitikeren har sørget for at det i framtida ikke blir mange heliumballonger å se 17. mai.

– Men, legger han til: – Alle vet at heliumballongene ikke er årsaken til miljøproblemene, men er blitt et symbol på forsøpling av naturen og andre klimaproblemer Miljøpartiet De Grønne over flere år har jobbet systematisk for å få slutt på. Med heliumballong-forslaget tror jeg vi traff strandryddingsbølgen som ruller over landet, media ble interessert og hele plastforsøplingen ble løftet opp og gjort synlig for alle. Heliumballonger er blitt et symbol på den pågående grasrotbevegelsen mot den alvorlige og omfattende plastforsøplingen som vi fortsatt må jobbe med. Er det rart jeg er fornøyd? Sier 52-åringen som de siste ukene med gutteaktig iver har snakket om plast og andre miljøproblemer, grønn økonomi, om brutto nasjonal lykke, – en annerledes måte å måle folks livskvalitet på enn økonomi, fra Stortingets talerstol, tv og aviser.

Glede for miljøet

– Får du et snev av dårlig samvittighet når forslaget ditt kan føre til at barn ikke får glede seg over heliumballonger 17. mai, og ballongselgere taper penger på forbudet? Er du en gledesdreper?

– Nei, både jeg og partiet er for futt, fest og fart. Det er det norske flagget vi skal feire og ikke flygende søppel. Barn og voksne kan glede seg over is, brus, pølser og musikk som vanlig, så om heliumballongene mangler er det ingen festdemper. Tvert imot. Det er en ekstra glede for miljøet på sjølveste 17. mai. Det er det flotte landet vårt med fjell, fjord, vårblomster dyr og mennesker som skal leve sine liv uten å ødelegge for hverandre, vi skal feire, påpeker miljøaktivisten.

Den utflytta ålesunderen har i flere år vært rådgiver for Miljøpartiet De Grønne, og under siste stortingsvalg ble Per Espen Stoknes valgt som vararepresentant for partiet fra Oslo. Da Une Aina Bastholm gikk ut i mammapermisjon for seks måneder siden, rykket Per Espen inn som eneste representant for MDG på Stortinget. En utfordring han tar på strak arm, og vet å gjøre både seg selv og miljøpolitikken synlig.

– Jeg har vel vært på Stortingets talerstol minst 50–60 ganger og holdt innlegg og fremmet forskjellige miljøforslag. Som eneste MDG-representant sitter jeg i tretten forskjellige komiteer, – alt fra helse, miljø, transport og finans. Er det viktige saker og synspunkt å fronte for partiet, så er det jeg som må målbære det, sier han, som av og til titulerer seg som klimapsykolog, og har en annerledes vei inn i politikken enn andre.

– Drivkraften min er å bidra til innovasjon i markedene og varige endringer til beste for miljøet, sier han.

Interessen for natur og miljøvern ble vakt i 20-årsalderen. Han er utdannet psykolog, har doktorgrad i økonomi, har studert filosofi, er forsker og førstelektor ved BI i Oslo, der han blir sett på som en pioner innen tenkningen om økopsykologi i Norge. Per Espen Stoknes er tillegg gründer i miljøretta selskap, er en ettertraktet foredragsholder i inn- og utland. Han har skrevet flere bøker og publikasjoner. I 2017 ga han ut boka «Hva vi tenker på når vi forsøker å ikke tenke på global oppvarming». Den er basert på nærmere 400 vitenskapelige artikler og handler om hvordan informasjonen vi får om klimaendringene påvirker folks psyke.

Scenevant

Den boka førte han til New York, der Per Espen fikk æren av å holde en såkalt TED Talk foran hundrevis av politikere og næringslivsfolk. Talen hans ligger på TED.com og er sett over en million ganger.

– Det var stas, sier han med glitrende øyne under den mørke hårmanken.

– TED Talk omtales som verdens fremste talerstol, så det er stort å bli synlig og hørt på den måten. TED er en døråpner og en super mulighet til på påvirke beslutningstakere fra hele verden. Det er klart jeg griper den muligheten, sier han og retter opp den lange kroppen som for å ta sats til nytt hopp.

– Når du blir intervjuet, holder foredrag eller taler fra Stortingets talerstol ser det ut som om du koser deg. Blir du ikke nervøs?

– Jeg liker det, og er vant til å snakke til store forsamlinger. Flere ganger har jeg vunnet priser for beste formidling, – i Best Professor Award, så jeg har en viss trening. Faglig sett er jeg trygg på det jeg skal snakke om, sier han men vedgår at han som fersk stortingspolitiker var litt nervøs da han skulle på talerstolen for første gang.

– Det var under budsjettdebatten i høst, og da satt både Erna og Siv foran meg i salen. Jeg hadde bestemt meg for å dele ut karakter for Høyres og Frps klimasatsing, og jeg hadde hjertebank. Men med litt meditasjon og dype pust gikk det fint. Karakterene jeg delte ut var en god og to dårlige ut fra internasjonale målinger. Regjeringens klimapolitikk er full av tomme fraser og lite handling, mener MDG-representanten som nå er blitt varm i politikertrøya. Han mener selv at han er blitt mer og mer løssluppen når han står på talerstolen.

– Humor er viktig. Mye viktig kan sies med humor, mener Per Espen Stoknes som omtaler seg selv og Partiet Rødts Bjørnar Moxnes som Stortingets Knoll og Tott.

Sart sjel

Per Espen Stoknes vokste opp som nummer fire i en søskenflokk på fem. Først bodde familien i Nørvegata, men da Per Espen var 13 år bygde foreldrene Anne Marie og Per Gunnar Stoknes hus på Humla.

– Det var slitsomt med så mange søsken, kommer det kontant fra 51-åringen. Som barn og ungdom var han en litt sart og utilpass fyr som søkte tilflukt i bøker.

– Når jeg fikk sitte i ro på hemsen over stua og lese, hadde jeg det fint, husker Per Espen tilbake på tida da han la grunnlaget for sin store kunnskap om det meste. Gymnasårene tok han i Fagerlia før han ble sivilarbeider innen KFUM/KFUK i Volda. Så dro han til Oslo for å studere psykologi. Etter endt studie flytta han til Norddal der han jobbet som psykolog ved Muritunet, og fikk utforsket sine teorier om økopsykologi med bruk av ulike kunstformer, dikt og musikk kombinert med naturopplevelser i terapien. Samtidig dyrket han sin interesse for toppturer i Sunnmørsfjell.

Samtun med venner

Så gikk turen til Kongsberg der Per Espen, hans daværende kone Marianne og tre andre vennepar etablerte et samtun der de levde ut sin grønne teorier i praksis. Barna Sølje (19) og Samuel (16) kom til verden i denne perioden. Etter noen år ble samfunnet oppløst og parene dro hver til sitt.

– Andre bo- og jobbmuligheter ble mer forlokkende, men vi er fortsatt gode venner, forteller Per Espen som selv flytta tilbake til Oslo. Etter ti år i blokk på Skøyen, bor han nå i et nytt, energieffektivt rekkehus på Vinderen sammen med sin nåværende kone Anne. Materielt sett lever han i en helt ny verden med sin BMW-elbil, elsykkel og millionhus med frodig takterrasse.

– Men ideologien og holdningene mine til klima, miljø og selve livet er de samme, forsikrer han. Som private miljøtiltak har han blant annet redusert kjøttforbruket, og bruker i stedet mye grønnsaker når han lager mat til familien. Ikke minst kjøper han fire ganger så mye miljøkvoter i det Europeiske kvotemarkedet hver gang han flyr til sine mange foredrag.

Suveren

Per Espen Stoknes blir av sine venner omtalt som enormt kunnskapsrik, effektiv, nyskapende og innovativ i sin tenkning rundt klima og miljøspørsmål, gjennomtenkt, flink til å se saker fra flere sider, leken, omtenksom og raus. En fyr som tilsynelatende fikser alt fra å spille volleyball i yngre år, være en habil pianist med CD-utgivelse med Miles Davis-tolkninger til diktskriving. Og ikke minst, hans framtidstanker og forskning som skaper oppsikt internasjonalt.

– Per Espen er suveren i det meste. Det som kan være irriterende med ham er at han er så flink til alt. Han er høy, mørk, synlig og sjarmerende uten at han framstår som brautende. Men han kan være distré og bli utålmodig når noen ikke tar ting fullt så raskt som han selv. Til tider må han dras litt ned, blir det sagt fra ulike hold.

– Jeg har sjøltillit som et fjell, og vet at jeg kan oppfattes som arrogant. Jeg har stort behov for å drive med mitt, trenger mye tid for meg selv. Jeg får tunnelsyn og blir lite oppmerksom og tilstedeværende for menneskene rundt meg når det er noe jeg er opptatt av. Dette er noe jeg jobber med, og prøver å være raus, forteller Per Espen som til tross for sin vellykkethet også har opplevd personlige nedturer og tøffe perioder i livet. Perioden som småbarnsfar synes han var strevsom med lite søvn og lite tid til egne forsker- og bokprosjekt.

– En slags livskrise slo inn med full kraft da jeg ble 40 år. Da følte jeg meg mislykket på alle felt, – ikke fikset jeg ekteskapet eller farsrolla. Jeg begynte å tvile på om jeg hadde bommet jobbmessig også. Ekteskapet var mislykket, men skilsmissen er en suksess, slår 51-åringen fast som så forteller om et godt forhold til sine sønner og sin ekskone.

– Våre nye familier er godt sammensveiset. Nå er jeg en fornøyd mann, sier Per Espen Stoknes og ser seg smilende om i Stortinget. – Men det betyr ikke at jeg kan føle meg sliten og frustrert over at jeg ikke klarer å utrette nok for miljøet, sier han og ser mot klokka for å sjekke om han snart skal å holde dagens innlegg. Til sommeren er hans varamannsperiode over. Det er han glad for.

– Jeg er blitt spurt om å bli talsmann for Miljøpartiet De Grønne, men det har jeg takket nei til. Nå vil jeg bruke tida mi til egne gründerprosjekt og bokskriving. Jeg skal fått i oppdrag fra et amerikansk forlag å skrive en ny bok om grønn økonomi. Jeg håper den åpner for en ny TED Talk, sier klimaaktivisten. Han er klar for en større talerstol enn Stortingets.