Her blir tyskerne angrepet på Sunnmøre

Se de unike filmopptakene fra 2. verdenskrig, der tyske skip ble angrepet fra lufta av engelske fly.

Reportasje

Den siste krigsvinteren og -våren var det mange allierte flyangrep på Sunnmøre, mot tyske konvoier og stillinger på land. Flere av angrepene ble filmet av egne filmfly fra det britiske flyvåpenet Royal Air Force (RAF).

Unike opptak

Krigshistoriker Jan Olav Flatmark i Ålesund sitter på flere av filmopptakene, som han har fått ut via det britiske flyvåpenets arkiver.

Disse kan du nå se her på smp.no. Opptakene viser noen av de dramatiske og dødelige hendelsene for 70 år siden, og flere av filmsekvensene er ifølge Flatmark ikke vist offentlig før.

Det ene flyangrepet skjedde ved Haramsøya den 10. januar 1945. I boken «Luftkrigen på Sunnmøre» av Jan Olav Flatmark (2006) står det blant annet følgende om flyangrep på Sunnmøre denne dagen.

«En Mosquito fra 333 (N) skvadron som outrider (speider) for Dallachy Strike Wing. To båter angrepet ved Haramsøya og Lepsøya. M-5610 senket nord for Lepsøya. Store tyske tap. I Ålesund går flyalarmen to ganger i løpet av dagen. Om kvelden slipper et fly lysbomber og sprengbomber på Aspevågen».

Flere norske fly deltar i angrepet, som er rettet mot to minesveipere som driver og rydder miner i området ved Haramsøy - Lepsøya. Den ene båten blir senket, den andre sterkt skadet. På filmen ser man at den sistnevnte, den største av båtene, prøver å komme seg bak moloen på Haramsøya mens den er under kraftige angrep.

To britiske fly, begge av typen Baufighter, blir truffet av antiluftskyts og styrter. Mannskapene, totalt fire mann, omkommer.

Angrep på Ålesund

Angrepet på Ålesund den 17. mars er nærmere omtalt i egen sak her på smp.no. I dette angrepet deltok også et eget filmfly frå RAF Film Unit. Undervegs i angrepet svinget flygeren av, utover Hessafjorden, slik at det er relativt lite av selve beskytningen mot båtene på Aspevågen og Valderhaugfjorden man får se. De grå «røykdottene» i luften foran og under flyene er tysk antiluftskyts, også kalt flak. 

Før angrepene ble det sendt inn rekognoseringsfly, ofte fra den norske 333 skvadron, som meldte fra til hovedstyrken som lå utenfor kysten og ventet på å angripe.

Dødelig feil

Den 23. mars 1945 gjennomfører britiske Coastal Command en av de største flyoperasjonene på Sunnmøre i løpet av krigen. Mange skvadroner av både jagerfly og bombefly deltar. Flere steder på Sunnmøre er det angrep, og kraftig beskytning. Ved en fatal feil blir også en fiskebåt ved Leinøya og en rutebåt på veg fra Moltu til Eggesbønes angrepet. Flere sivile nordmenn blir drept som følge av dette.

Styrter i sjøen

Et annet av fra angrepene denne dagen kan du se i videoen. Da er det lastebåten Lysaker, som er i tysk tjeneste, som blir angrepet ved Sandshamn. Båten ligger inne for lasting av hermetikk ved Myklebust preserving. Den er utstyrt med antiluftskyts, og både fra båten og inne fra land skytes det mot flyene. Flere av dem blir truffet. Ett av flyene styrter i sjøen, og begge de to britiske pilotene omkommer. Et fly nødlander på sjøen ved Gjerdsvika. Pilotene overlever, blir plukket opp av en fiskebåt og havner senere i tysk fangenskap.

Lysaker blir gjennomhullet av granater og raketter og synker på grunt vann.  

Kilde: «Luftkrigen på Sunnmøre» Jan Olav Flatmark/Nytt i Ukas forlag (2006)