Resultater fra DNA-testing viser at det meste av oppdrettsfisken som er fanga i Ørstaelva, kommer fra Voldnes i Herøy.

Det er så langt tatt ut 68 laks i Ørstaelva og 48 av disse er oppdrettslaks, som etter all sannsynlighet stammer fra Marine Harvest sitt anlegg her, skriver Fiskeridirektoratet i en pressemelding fredag.

Advarer mot å underdrive

Fiskeridirektoratet ber oppdretterne å melde fra om mistanke om rømming og faktisk rømming så raskt som mulig.

I tillegg påpekes det at det er svært viktig at oppdretterne ikke underdriver antallet fisk som kan ha rømt.

– I noen tilfeller har vi sett at oppdretterne melder fra om svært lite fisk når det i realiteten har rømt betydelig flere. For lave anslag vil kunne føre til at vi ikke setter inn tiltak raskt nok og dermed blir skaden rømmingen forårsaker større enn den i utgangspunktet ville vært, sier seksjonssjef Henrik Hareide ved Tilsynsseksjonen i Fiskeridirektoratet.

Gjør som flere enn 23.000 andre - lik smp.no på Facebook

Se video av notkasting etter oppdrettsfisk til høyre for saken - under om du leser på mobil

(Saken fortsetter under bildet)

Oppdrettsfiske Sindre Moe ( t.v.) og Tor Åsen med oppdrettsfisk tatt i Ørstaelva. Den minste fisken er en regnbueørret, og de andre er laks på to til fire kilo. Foto: Svein Aam

To kjente rømminger

Fiskeridirektoratet gikk i forrige uke ut og opplyste at de drev jakt på kilden etter flere meldinger om fangst av mulig oppdrettfisk i Møre og Romsdal.

På det tidspunktet hadde de kun mottatt to meldinger om kjente rømminger av mindre omfang i fylket i løpet av høsten.

Ved Marine Harvest sitt anlegg på Voldnes ble det først opplyst at 10-20 laks hadde rømt gjennom et hull i nota, men seinere ble anslaget oppjustert til om lag 250 fisk. Fisken fra Voldnes-anlegget skal ha hatt en snittvekt på 3,2 kilo.

Mer om denne saken: Mange meldinger om rømt oppdrettsfiskRømt fisk truleg frå Marine Harvest-anleggMinst ti gonger fleire fisk på rømmen

Den andre rømmingen skjedde ved Marine Harvest sitt anlegg ved Aukrasanden 23. september.

Rømmingen skjedde i forbindelse med utslakting og levering til brønnbåt. Her ble det først kun meldt om at det var gått hull i nota. Etter at selskapet etterpå fanget ti rømte fisk, ble meldingen korrigert til å gjelde rømming av rundt 200 fisk. Gjennomsnittsvekten var på 4,5 kilo.

Les flere nyheter fra Søre og Nordfjord på smp.no

– Krevende arbeid

Fiskeridirektoratet påpeker at sporing av rømt oppdrettsfisk er krevende. Dersom fisken i aktuelle anlegg enten er utslaktet eller er under utslakting gjør dette arbeidet enda vanskeligere.

– Det er valgt å bruke DNA-analyser som sporingsmetode, og dette arbeidet er relativt omfattende og tidkrevende. Det kan derfor ta litt tid før resultatene er klare, heter det i meldingen.

Se video: Bruker not for å fiske rømt laksLes også: Fekk rømt laks i Ørstaelva

Fiskeridirektoratet oppfordrer folk om å melde inn fangster og observasjoner av rømt oppdrettsfisk til den døgnåpne vaktsentralen som nås på telefon 03495.