Prestisjepris til sunnmørsforskere

– Vil fortsette jakten på stedsansen, sier ekteparet Moser.
Søre

De to hjerneforskerne Edvard og May-Britt Moser er tildelt en sveitsisk pris for sin oppdagelse av såkalte gridceller og for å kartlegge stedsansen.

Prisen til de to forskerne er på vel 4,2 millioner kroner (700.000 sveitserfranc). Den deles ut av Louis Jeantet-stiftelsen i Sveits og går til biologisk grunnforskning som kan ha betydning for medisin og medisinsk forskning.

Den andre prisvinneren er den tyske biologen Stefan Jentsch, som får en tilsvarende sum.

Kartlegger stedssansen

Ekteparet Moser sier at prisen skal brukes til å fortsette jakten på stedsansen, som er lik for alle pattedyr.

– Det er en stor gruppe forskere som har jobbet med å kartlegge grunnlaget for stedsansen, og alle fortjener en bit av æren. Vi er også svært glad for den økonomiske siden av prisen. Den gir oss mulighet for å sette i gang ambisiøs forskning som det er vanskelig å finne ordinær finansiering til, sier ekteparet Moser.

– Trondheim på verdenskartet

Edvard og May-Britt og Moser, er henholdsvis leder og nestleder ved Kavli Institute for Systems Neuroscience ved Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU) i Trondheim.

– May-Britt og Edvard Moser er dyktige dedikerte forskere som gang på gang plasserer Trondheim på verdens forskningskart, sier NTNU-rektor Torbjørn Digernes ifølge en pressemelding fra universitetet.

Prisutdelingen skjer i Geneve i 14. april.