Bak lukkede persienner på Straumshamn i Volda ligger Andrine Ruud Søvik (16). Klokka er halv tolv på formiddagen og hun har ligget våken siden klokka var åtte, men kommer seg ikke opp av senga.

– Det kjennes ut som om noen har skrudd fast skuldrene mine i senga, forteller hun til Nærnett.

Mor Annita Søvik prøver forsiktig å oppmuntre jenta til å stå opp av senga og starte dagen, men det er ikke lett å holde seg rolig når hun vet at Andrine bare har sovet fire timer den natta.

– Jeg har lært meg å være tålmodig, sier Annita.

– Man vil jo egentlig bare ta tak i jenta og dra henne ut av senga, slik man gjør med andre tenåringer som drar seg om morgenen, men Andrine trenger det lille hun får med søvn.

Se videoreportasjen om Andrine i videovinduet over saken!

Les flere nyheter fra søre Sunnmøre og Nordfjord her

Håp for fremtiden

Andrine har vært alvorlig syk siden 2009. Etter kontakt med både lege og sykehus i Volda og Ålesund, fikk hun ulike medisiner som ikke fungerte på riktig måte. Hun sliter med å sove og har mye vondt i skuldre og hode, og etter flere år med disse symptomene er hun utmattet.

– Jeg måtte slutte på skolen i januar. Det var veldig tungt for jeg er veldig glad i å lære, sier Andrine.

– Jeg har lyst til å ta eksamen i noen fag slik at jeg får noen fritimer i uka om jeg begynner på skolen igjen til høsten, forteller hun.

For det er det som er Andrines største håp i dag, og for fremtiden har hun et sterk ønske om å studere i utlandet.

– Jeg er veldig glad i å reise og har lyst til å oppleve verden, men med sykdommen klarer jeg ikke å få noe ut av dagene mine om jeg reiser på ferie, sier Andrine.

Søkte privat hjelp

Privatklinikken Norsk Borreliose Senter slo i desember 2012 fast at det er borreliose som er diagnosen, og det er på det samme senteret hun nå håper å få en lengre antibiotikakur som kan gjøre henne friskere.

Behandlingen som tilbys ved senteret har vært mye oppe til diskusjon. Norsk Borreliose senter er en privatklinikk, så alle kostnader må dekkes av egen lomme. En første konsultasjon koster fra 1500-1600 kroner.

Overlege: Mangler dokumentasjon

Overlege ved Avdeling for medisinsk mikrobiologi i Helse Møre og Romsdal, Einar Vik er skeptisk til private klinikker, da testene deres ikke er vitenskapelig dokumenterte, sier han.

- Det hadde vært interessant med vitenskapelig oppfølgningsstudier etter behandling på private klinikker, men så langt finnes ikke det, påpeker Vik.

Denne uka var Andrine for andre gang i Oslo for å få utredning på borreliosesenteret. Hun dro allerede torsdag forrige uke, fire dager i forveien, for å få nok hvile før legetimen mandag ettermiddag.

Sent mandag kveld var de tilbake i Volda, etter en tur som gikk etter planen.

– Formen var overraskende bra og vi fikk fastslått mye på borreliosesenteret, sier Andrine.

– Jeg skal nå begynne på en antibiotikakur i tablettform mens jeg står på venteliste for å få antibiotika intravenøst.

– Legen sa at det kan ta alt fra seks måneder til over ett år før jeg føler meg friskere, men jeg håper allikevel at jeg skal være frisk nok til å starte på skolen igjen til høsten, forteller hun.

Allikevel er hun forberedt på at hun kanskje må leve med sykdommen resten av livet.

– Man vet ikke hvordan man føler seg om seks måneder, så jeg må være forberedt på alt.

- Nå skal Andrine bli frisk!

Moren Annita er også optimistisk. Hun mener man må ha troen når man har en så alvorlig sykdom. Sammen har mor og datter en humoristisk og positiv tone for å komme seg gjennom hverdagen.

– Vi pleier å tøyse litt rundt det hele med flått og borrelia for å holde humøret oppe. Det er jo en tøff hverdag for hele familien, sier Annita.

I huset på Straumshamn er de en familie på fire og alle har de troen på at Andrine skal bli frisk.

– Vi er alle enige om at Andrine nå skal bli frisk, og om vi har igjen noe ekstra energi etter all behandling håper vi at vi kan hjelpe andre med vår historie, sier Annita.

Familien Søvik ønsker å understreke at de er fornøyde med hjelpen de har fått i det norske helsevesenet, men ønsket et alternativ til behandlingen som ble tilbudt i det offentlige.

Se videoreportasjen om Andrine i videovinduet over saken!

Saken er et samarbeid mellom smp.no og journalistutdanninga i Volda

Andrine og familien setter nå sin lit til private, men kostbare, hjelpere for å bli kvitt sykdommen. Foto: Marte Pritzlaff/Nærnett
Andrine Ruud Søvik utenfor den private klinikken i Oslo. Foto: Privat