Hundretusener har fått ordre om å evakuere

Over en halv million mennesker har fått beskjed om å evakuere Florida før orkanen Irma treffer USA. Drivstoffmangel rammer folk som prøver å rømme med bil.

Titusenvis av Florida-boere har forlatt hjemmene sine og satt kursen nordover for å komme unne orkanen Irma, som ventes å treffe delstaten i helgen.  Foto: AP / NTB scanpix

Utenriks

Bare i fylket Miami-Dade, sør på Florida-halvøya, har over 650.000 fått ordre om å evakuere.

– Se på størrelsen til denne stormen. Den er diger. Den er bredere enn hele delstaten vår, sa guvernør Rick Scott torsdag.

31.000 mennesker har allerede forlatt Florida Keys, øyene utenfor sørspissen av Florida.

Mange familier har pakket bilene sine og kjørt nordover for å komme seg unna områdene som kan bli rammet. Drivstoffmangel er allerede blitt et problem, og flere bensinstasjoner i storbyen Miami har vært nødt til å stenge.

Lange køer

Lange køer av biler har dannet seg utenfor bensinstasjonene i Miami som fortsatt var åpne.

Carmen Pardo forteller at hun og hennes seks år gamle datter kjørte rundt i byen i sju timer. Frenetisk lette hun etter en åpen bensinstasjon for å fylle tanken slik at de kunne evakuere.

– Det var galskap, sier Pardo.

Orkanen Irma har allerede satt flere rekorder på sin dødbringende ferd fra Atlanterhavet og inn blant øyene i Karibia. Den har forårsaket ekstreme vindstyrker på minst 82 meter per sekund over en lengre periode enn noe annet uvær som har vært målt med satellitt.

Flere mindre øyer i Karibia er fullstendig rasert, og minst elleve mennesker er omkommet.

Natt til fredag lokal tid traff uværet de britiske øyene Turks og Caicos, som ligger nord for Haiti. Kommunikasjonssystemene brøt sammen, og det er foreløpig uklart hvor store ødeleggelsene er på Turks og Caicos.

– Kan bli det dyreste

– Dette kan lett vise seg å bli det dyreste uværet i amerikansk historie. Og det sier en del når du tar i betraktning hva som skjedde for to uker siden, sa orkanforskeren Brian McNoldy nylig.

Texas og Louisiana ble for to uker siden rammet av orkanen Harvey, som forårsaket enorme nedbørsmengder og flom. Myndighetene i Texas har anslått at gjenoppbyggingen kan koste opptil 180 milliarder dollar – 1.400 milliarder kroner.

Køen er lang utenfor en byggevarebutikk i Miami der folk venter for å kjøpe sponplater og andre ting som kan brukes til å spikre over vinduer og dører.  Foto: AP / NTB scanpix