Voldsomt jordskjelv rystet Mexico – minst fem mistet livet

Det kraftigste jordskjelvet på over 30 år har rystet Mexico. Foreløpig er det meldt om fem omkomne, og de materielle ødeleggelsene kan være omfattende.

Hotellgjester står i lobbyen på et hotell i Veracruz i Mexico etter at et kraftig jordskjelv rammet landet.  Foto: Felix Marquez / AP / NTB scanpix

Utenriks

Jordskjelvet, som hadde en styrke på 8,1, rammet den sørlige delen av Mexico rett før midnatt torsdag kveld lokal tid, da mange allerede hadde lagt seg.

– Jordskjelvet var veldig kraftig. Alt ristet. Vi våknet og jeg bare tok datteren min og sprang ut av huset. Vi er så redde, sier Elvira Acevedo til det svenske nyhetsbyrået TT.

Hun og familien bor i Puerto Escondido ved kysten av Mexico.

Minst fem personer er bekreftet omkommet, blant dem to barn, melder nyhetsbyrået AP.

Tre av de døde befant seg i San Cristóbal i delstaten Chiapas, mens de to barna døde i delstaten Tabasco, ifølge lokale myndigheter. Det ene barnet fikk en vegg over seg, det andre var en baby som lå i respirator på et sykehus, og som døde da strømmen gikk.

I San Cristobal mistet to kvinner livet da et hus raste sammen, opplyser guvernøren i Chiapas, Manuel Velasco.

Fredagens skjelv er det kraftigste i Mexico siden 1985, da minst 5.000 mennesker omkom. Men det at episenteret til det siste skjelvet lå uten i havet og at det var dypt, kan bety at skjelvet får langt mindre konsekvenser.

– Som tyggegummi

Det amerikanske jordskjelvsenteret USGS har målt skjelvet til en styrke på 8,1, mens Pacific tsunami Warning Center har registrert en styrke på 8,2.

Det hadde sitt episenter under havbunnen 87 kilometer vest for Tapachula i Chiapas ikke langt fra grensen til Guatemala, opplyser USGS. Det var 69,7 kilometer dypt.

– Huset beveget seg som tyggegummi, og lyset og nettforbindelse forsvant øyeblikkelig, sier Rodrigo Soberanes, som bor i nærheten av San Cristóbal de las Casas i Chiapas til nyhetsbyrået AP.

Chiapas er en fattig delstat der store deler av befolkningen tilhører Mexicos urbefolkning. Delstaten er også et populært turistmål.

Han sier at både boliger, skoler og sykehus har fått skader, og alle mennesker er bedt om å forlate boligene sine for sikkerhets skyld. Det er meldt om en rekke kraftige etterskjelv.

Tsunami

Det ble først advart om fare for opptil 3 meter høye tsunamibølger langs stillehavskysten i Mexico, Guatemala, El Salvador, Costa Rica, Nicaragua, Panama, Honduras og Ecuador, men fredag morgen var det kun meldt om en tsunamibølge på opptil 0,7 meter.

Skjelvet var så kraftig at det også fikk bygninger til å svaie i Mexico by, som ligger over 100 mil unna. Også her flyktet mange innbyggere ut under åpen himmel i frykt for at bygningene skulle rase sammen.