Tabbevarsel skapte panikk på Hawaii

Jan-Erik Helde Mikkelsen (26) fra Herøy trodde de kanskje var «ferdige» da de fikk beskjed om rakettangrep. Det viste seg å være falsk alarm.
Utenriks

Like etter klokken 8 lokal tid kom den illevarslende meldingen på innbyggernes mobiltelefoner.

«BALLISTISK MISSIL PÅ VEI MOT HAWAII. SØK DEKNING UMIDDELBART. DETTE ER INGEN ØVELSE» het det i meldingen.

Jan-Erik Helde Mikkelsen (26) fra Herøy er på ferie på Hawaii. Til VG forteller Mikkelsen at han og samboeren og deres tre venner trodde de ville være «ferdige» dersom varselet var reelt.

– Det var klart vi tenkte på at det var Nord-Korea som hadde sendt en missil. Vi sa til hverandre at dersom ikke missilforsvaret klarte å ta raketten, da var vi ferdige. Vi rømte ned i garasjen, og sa til hverandre at dersom dette var reelt, ville vi være ferdige uansett, sier Jan-Erik Helde Mikkelsen til avisa.

Samtidig fikk de med seg at flyalarmen ikke gikk, og at det ikke var ekstrasendingen på TV-en i resepsjonen.

– Trykket på feil knapp

Beredskapstiltakene på Hawaii er blitt skjerpet som følge av Nord-Koreas utvikling av atomvåpen og stadig mer langtrekkende ballistiske raketter. Hawaii er blant de befolkede amerikanske områdene som ligger nærmest Nord-Korea.

Hvor mange som fikk meldingen, er ikke kjent. Først klokken 8.45 lokal tid gikk det ut en ny, offisiell melding til innbyggerne, der det ble slått fast at missilvarselet var en feil.

– Det er ikke noen missiltrussel eller fare på Hawaii. Gjentar: Falsk alarm, het det.

Rakettvarselet gikk ut fordi en ansatt i delstatens kriseetat trykket på feil knapp under et vaktskifte, opplyser myndighetene.