Gleder seg til hver dag

For et halvt år siden visste ikke Kristine Alicia Vik (27) fra Syvde noe om Tanzania. Hun hadde samboer og fast jobb i Stavanger, og en plan om etter hvert å flytte tilbake til Sunnmøre. Men i tillegg bar hun på en drøm.

Oppi alt det som er vanskelig, finnes det en enorm livsglede

Kristine Alicia Vik
Utenriks

– Afrika har egentlig alltid vært drømmedestinasjonen min, forteller Kristine Alicia, både på grunn av naturen, kulturen og menneskene. I tillegg har jeg alltid hatt et ønske om å jobbe frivillig. Nå har begge drømmene gått i oppfyllelse.

Kristine Alicia ser komfortabel ut der hun sitter bak skrivebordet sitt hos den lille hjelpeorganisasjonen «Humanity Assistance Center» (HAC), som ligger i Mbagala, det fattigste området av Dar es Salaam.

Nye opplevelser

De tre siste årene har Kristine bodd i Stavanger og jobbet som pedagogisk lærer i en barnehage der. Men i fjor fikk hun lyst til å gjøre noe helt annet.

– Det høres kanskje dumt ut, men jeg så ikke for meg at det eneste jeg skulle gjøre resten av livet var å bo hjemme i Norge, fortsette i jobben noen år til, flytte tilbake til Sunnmøre, få hus, unger og stasjonsvogn, sier hun.

Frivillig

I to måneder skal Kristine Alicia jobbe frivillig for HAC, som drives av lokale idealister som ønsker å hjelpe nærmiljøet sitt.

Selv om Kristine har valgt å jobbe frivillig i to måneder, mener hun selv at hun ikke er noen idealist.

– Men jeg synes man bør hjelpe andre hvis man har muligheten, fortsetter Kristine Alicia. Jeg er her også av egoistiske grunner. Hjemme i Norge har jeg det veldig bra, men jeg trengte å se og gjøre noe annet for en periode. Jeg ønsker å få litt mer perspektiv på live, søke refleksjoner, opplevelser og læring som jeg kan bygge videre på i livet. Hvis jeg samtidig kan bidra til å hjelpe andre, er det helt topp. Her skal det så lite til for å gjøre en forskjell.

Rørende livsglede

Etter tre uker har Kristine allerede tilpasset seg sin nye tilværelse. De nye kollegene på kontoret viser tydelig at de setter stor pris på hennes tilstedeværelse. Latteren sitter lett, og språkproblemene ser ikke ut til å være til hinder for et godt samarbeid.

– Jeg gleder meg til hver dag, sier Kristine Alicia. Det er veldig spennende å jobbe her, for det er så annerledes enn alt jeg er vant til hjemme i Norge. Til nå har jeg vært med rundt for å observere og lære om kulturen, nærmiljøet og arbeidet som HAC gjør. Folk er veldig fattige, men samtidig er de utrolig hyggelige og smilende. Forrige uke besøkte vi noen klienter, og jeg fikk holde et lite barn. Selv om familien var veldig fattige, virket det som om barnet var veldig sunt og hadde det bra. Oppi alt det som er vanskelig, finnes det en enorm livsglede og veldig mye ståpåvilje her. Det er rørende å se.

Et nytt kapittel

Når Kristine er ferdig med jobben sin i HAC, kommer samboeren Hallvar for å møte henne. Sammen skal de legge ut på nye eventyr.

– Jeg er veldig glad for at jeg dro hit på egen hånd. Jeg tror man blir mer selvstendig av å takle nye utfordringer alene. Men jeg gleder meg selvsagt veldig til samboeren min kommer. Det blir fint og vise han byen, slik at han får ta del i litt av det jeg har opplevd her. Så skal vi dra på safari i Tanzania, klatre Kilimanjaro, dra til Zanzibar og så videre til Asia, Australia, Hawaii og LA. Vi kommer ikke hjem før til jul, sier hun.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Utenriks