FHI har fått forbud mot å behandle personopplysninger i Smittestopp-appen

Det opplyser FHI på sine nettsider tirsdag. Vedtaket kom mandag.

– Vi er skuffet over dette vedtaket. Det virker ikke som Datatilsynet har tatt hensyn til dokumentasjonen som er sendt over etter 1. juni, og vi mener vi har dokumentert at Smittestopp er et tjenlig tiltak for å forebygge og hindre smitte, sier assisterende direktør ved FHI, Gun Peggy Knudsen.

Hun opplyser at innsamling av data allerede er stanset, alle personopplysninger er slettet og at appen ble deaktivert 16. juni som følge av Datatilsynets varsel.

Ifølge Folkehelseinstituttet innebærer vedtaket fra Datatilsynet dermed ikke en stans i behandlingen av personopplysninger, men det betyr at FHI ikke kan gjenoppta innsamling av personopplysninger gjennom Smittestopp før det midlertidige forbudet eventuelt er opphevet.

 no / NTB

Nesten alle hurtigruteskip tilbake i drift i september

Hurtigrutens ekspedisjonsskip MS Roald Amundsen ankommer Tromsø.  Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

– Responsen da vi startet seilingene igjen i juni var overveldende. Både gjester, mannskap og lokalsamfunnene langs kysten er glade for at vi seiler igjen. Etterhvert som reiserestriksjonene og innreisereglene nå blir endret, fortsetter vi opptrappingen mot vanlig drift, sier konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten.

Han understreker at opptrappingsplanen forutsetter at de internasjonale reiserestriksjonene blir opphevet, og at utenlandske reisende kan reise til og fra Norge.

 no / NTB

Moa: Vogntog kjørte over fortau

Mandag kveld melder politiet om et vogntog som har kjørt over et fortau før det meide ned et skilt og krasja i et tre på Moa i Ålesund.

Det er ikke personskade, skriver politiet i Møre og Romsdal på Twitter.

Vogntoget må ha hjelp til å bli flytta fra stedet.

Tre bøter under fartskontroll i 30-sone

Politiet har hatt fartskontroll i ei 30-sone på Fjelltun i Ålesund mandag.

Resultatet blei tre forenkla forelegg, og høyeste hastighet var 49 km/t.

Esa godkjenner støtte til turistnæringen

Smittevernrestriksjoner og reiseråd fører til færre kunder og tapte inntekter for reiselivsnæringen.  Foto: Illustrasjonsfoto: Solveig Vikene / NTB scanpix

Ordningen skal bidra med inntil 800.000 euro – rundt 8,5 millioner kroner – i tilskudd per bedrift. Målet er å sikre likviditeten i en næring der mange opplever store inntektstap og færre gjester som følge av strenge reiseråd.

Norge sendte det formelle varselet til Esa torsdag, og mandag kom altså svaret fra tilsynsorganet som skal kontrollere at vedtak ikke bryter med EØS-avtalen.

 no / NTB

Elleve koronapasienter innlagt på norske sykehus

Elleve koronapasienter er innlagt mandag.   Foto: Ole Berg-Rusten / NTB scanpix

To pasienter behandles i respirator mandag. Det er samme antall som før helgen.

Åtte pasienter er innlagt ved Helse sørøst, to ved Helse Midt-Norge og én ved Helse Vest. Ingen koronapasienter er innlagt ved Helse nord.

Blant helseforetakene med flest innlagte er tre koronapasienter innlagt ved Akershus universitetssykehus.

Det var ved midnatt registrert 8.930 tilfeller av koronasmitte i Norge.

 / NTB

Én mistet lappen og fem fikk forenklet forelegg

Politiet i Møre og Romsdal melder like etter klokka 22 søndag kveld at UP har gjennomført en laserkontroll i 50 sona i Borgundfjordvegen i Ålesund. Resultatet ble at fem bilførere fikk forenklet forelegg, mens én fører fikk beslaglagt førerkortet. Høyeste hastighet var 77km/t .

Rusa mann med narkotika stoppet av politiet

Rundt halv ni søndag kveld stoppa UP en bil for kontroll på Eidsnes i Sula. En mann i 30-åra er mistenkt for kjøring i rusa tilstand. Resultatet ble blodprøve og førerkortbeslag. Mannen var også i besittelse av narkotika, melder politiet.

Brann i søppeldunk

Brannvesenet har fått melding om brann i ein søppeldunk ved Vik skule i Sykkylven.

Meldaren har rulla dunken ut på ein open plass. Ingen fare for vidare spreiing, men brannvesenet er på veg til staden, melder Møre og Romsdal 110-sentral klokka 15.28 søndag ettermiddag.

Lotto-millionær fra Sunnmøre har meldt seg

Det tok tid før Norsk Tipping på Hamar fikk snakka med den heldige kvinna:

Kvinna hadde da sjekka både kupongen og vært i kontakt med kundeservice før Norsk Tipping ringte henne mandag formiddag.

Ei sann glede

– Jeg søkte opp det ubesvarte anropet lørdag kveld, for deretter å sjekke kupongen. Det var ei sann glede, sa kvinna da Norsk Tipping ringte henne mandag.

Hun ønsker forøvrig å være anonym.

Hva pengene skal brukest til er fremdeles usikkert. Men hun legger til at de skal iallfall brukes til noe fornuftig.

Kremmergården

Vinnerkupongen hadde hun kjøpt på Narvesen Kremmergården.

Totalt var det seks personer som vant 2,5 millioner kroner hver i Lotto-trekninga lørdag.

 Terje Engås (internett@smp.no)

Mista førarkortet etter råkøyring

Klokka 04.16 melder politiet at ein bil blei målt med ein fart på 120 km/t i ei 80 sone ved Moa i Ålesund. Førarkortet blei beslaglagt.

Politiet har også sikta tre personar for promillekøyring natt til søndag.

Like etter klokka halv seks søndag morgon er ein person sikta for promillekøyring med bil på Borgundfjordvegen i Ålesund. Dette skjedde etter tips frå publikum, skriv politiet i Møre og Romsdal på Twitter. Vedkomande blir framstilt for blodprøve og førarkortet blir beslaglagt.

I tretida natt til søndag blei ein person i Langevåg sikta for promillekøyring. Vedkomande hadde heller ikkje førarkort.

På Vatne blei også ein person sikta for promillekøyring. Vedkomande blei køyrt til legevakta for blodprøve, melder politiet klokka 03.30.


255 ruskjørere på et halvt år

Politiet stanser berusa førere hver eneste dag i Møre og Romsdal. Det siste halvåret er 255 personer blitt anmeldt for ruskjøring.


Like etter klokka fire blei ein svært rusa person som fall på gata i Ålesund, køyrd til legevakta av politiet.

På Aursnes i Sykkylven gjennomførte politiet laserkontroll i ei 80 sone. Det blei delt ut eitt forenkla førelegg til ein bilførar som køyrde i 101 km/t.

Båt gikk på land - ingen ble skadd

En båt skal ha gått på land i 22.20-tiden i området Ulvesund fyr i Nordfjord.

Ingen ble skadet i forbindelse med uhellet, ifølge Vest politidistrikt.

Nødetater og redningsskøyten er på vei til stedet, melder politiet i 22.40-tiden.

Ragnhild Rong

Mistenkt for promillekjøring

En kvinnelig sjåfør i 30-årene ble lørdag kveld stoppet av politiet i Ålesund for kontroll.

Hun er mistenkt for å ha kjørt i ruset tilstand og blir tatt med til blodprøvetaking.

Politiet beslagla førerkortet hennes.

Ragnhild Rong

Mistanke om ruskjøring: To mulige ruskjørere stoppet på to timer

Klokka 15.00 fredag stoppa Utrykningspolitiet en bil for kontroll i Busdalsvegen i Ålesund. En mannlig fører i 30-åra mistenkes for kjøring i ruspåvirka tilstand, og fikk førerkortet beslaglagt. Det ble tatt blodprøve for å måle promille.

Klokka 17.00 stoppa politiet en bil for kontroll på Innfartsvegen. En mann i 60-åra mistenkes for ruskjøring, og fikk også førerkortet beslaglagt.

255 ruskjørere på et halvt år

Politiet stanser berusa førere hver eneste dag i Møre og Romsdal. Det siste halvåret er 255 personer blitt anmeldt for ruskjøring.

Melding om åpne flammer i trehus

  Foto: eldin deumic

Nødetatene har rykket ut til Steinvågvegen i Ålesund sentrum fredag kveld etter melding om åpne flammer i forbindelse med tørrkoking. Det var melding om røykutvikling/åpne flammer på kjøkkenet i et trehus.

– Evakuering pågår, skrev politiet klokka 17.44.

Klokka 17.48 melder politiet at brannen er slukket og at det er starta utlufting. Minst to beboere har fått i seg en del røyk.


Nødetatene på stedet fredag kveld.   Foto: ELDIN DEUMIC


Molde: Brann i bil

Brannvesenet melder fredag 17.30 om en brann i en bil i Fjordgata i Molde. Brannvesenet er på stedet, og brannen er slukket. Det jobbes nå med å kjøle ned bilen.

Utvik: To bilar kilte seg fast på bru

To bilar har kilt seg fast på brua på fv. 60 i Utvik. Det melde Vest politidistrikt fredag like før klokka 17 fredag kveld.

Det skal vere ein personbil og ein bubil som har møtt kvarandre på brua. Personane var uskadde og sat fast i bilane, og bilane måtte bli trekt frå kvarandre. Vegen var stengd, og politiet på staden melde om lange køar i området.

Klokka 18.10 er bilane fjerna frå vegbana og vegen er open for trafikk.

Skal bygge ny godsterminal

BYGGER: Daglig leder i Øverland Transport og Renovasjon AS, Helge Lykkeslett (til venstre), og eier og daglig leder i Veøy AS, Arne Langseth, gleder seg stort til den nye terminalen står klar.   Foto: Bjørn Brunvoll / Romsdals Budstikke

Terminalen blir ei samlokalisering med Gjendem Transport AS og Øverland Transport og Renovasjon AS. Veøy AS eier nemlig Gjendem Transport, og har 60 prosent av aksjene i Øverland, melder Romsdals Budstikke.

Viktig for logistikken

– Å bygge en stor terminal er bra for arbeidsforholdene, og vi vil kunne betjene kundene våre enda bedre. Det er viktig for logistikken, sier Arne Langseth til avisa. Han er daglig leder og eier av Veøy AS.

Godsterminalen skal bygges i Årødalen i Molde, der Veøy AS har sikra seg ei tomt på ti mål. Terminalen kommer på ca. 25 millioner kroner.

Veøy AS er et av de største, privateide transportbedriftene i Norge med sine 480 ansatte landet over. Blant anna har de egen avdeling i Ålesund.


- Dette var ein tøff beskjed å få

Inge-Jonny Hide, dagleg leiar ved Myklebust Verft.  Foto: Ole-Ottar Karlsen Høgstavoll, Vikebladet Vestposten

Myklebust Verft i Gursken var i same konsern som Kleven Verft frå 2001 til 2018, og samarbeidde også ei tid etter skiljet.

Derfor var det tungt for Myklebust Verft å ta imot meldinga om Kleven-konkursen fredag morgon.

– Dette var ein tøff beskjed å få. Nyheita har prega dagen vore her ute. No tenkjer vi spesielt på dei tilsette som har hamna i denne situasjonen. Dette er ikkje noko kjekt for nokon, seier dagleg leiar Inge-Jonny Hide til Sunnmørsposten.

Han synest ikkje minst det er spesielt å tenke på at Kleven Verft har eksistert sidan 1944 og no er ein global aktør. Det er ikkje akkurat ei fersk bedrift som no går konkurs, minner Hide om.Kleven Verft og Myklebust Verft har samarbeidd mykje opp gjennom åra. No har dei ikkje lenger felles prosjekt. Men verfta brukar mange av dei same underleverandørane, så det kan vere at Kleven-konkursen påverkar Myklebust Verft indirekte.

På spørsmål om det kan vere aktuelt for Myklebust Verft å føreta seg noko opp mot Kleven Verft seier Hide at det er altfor tidleg å svare på det, sidan beskjeden om konkursen er heilt fersk.

Men Myklebust-sjefen håper i likskap med alle andre at nokon kan drive Kleven vidare.

– Ikkje minst er alle tente med at det kjem ei rask løysing, seier Hide.

Fylkesvaraordførar: - Dette rammar heile Møre og Romsdal

Fylkesvaraordførar Per Vidar Kjølmoen (Ap).  Foto: Staale Wattø (arkivfoto)

- Dette er opplagt ei svært alvorleg sak. Det gjeld både for Ulstein og for heile Møre og Romsdal.

Det seier fylkesvaraordførar Per Vidar Kjølmoen (Ap) til Sunnmørsposten om Kleven-konkursen.

Kjølmoen seier fylkeskommunen er bekymra, sidan verfta er ei av dei aller viktigaste næringane.

- Punkt éin no er at dei som ikkje har fått utbetalt lønn og feriepengar får den hjelpa dei treng. Her må bustyrar, bankar og fagforeiningane setje seg ned for å finne ei løysing, seier Kjølmoen.

Vidare håper han at det er mogleg å drifte Kleven Verft vidare med nye eigarar.

- Eg er heilt einig med Ulstein-ordførar Knut Erik Engh som sa at føresetnadene skulle vere dei aller beste, både med omsyn til kompetanse og lokalitetar, seier Per Vidar Kjølmoen.Fylkeskommunen ønskjer også å bidra til at Kleven Verft kan overleve på ein eller annan måte. Det er litt tidleg å seie eksakt korleis dei kan bidra.

– Men næringsutvikling er viktig for fylkeskommunen. No handlar det om å finne kreative forslag til korleis dette kan løysast. Vi skal høyre godt etter om det er forslag fylkeskommunen kan bidra til å realisere, varslar fylkesvaraordføraren.

Tunnel stenges for vedlikeholdsarbeid

Både Blindheimstunnelen og Moatunnelen stenges midlertidig for vedlikeholdsarbeid. Dette gjelder fra 6. juli kl. 21.00 til 7. juli kl. 02.00. Omkjøring er skiltet. Utrykningskjøretøy kan passere gjennom tunnelene.

Maria Moe

4 810 færre helt eller delvis ledige i Møre og Romsdal

Det melder Nav i en pressemelding.

Det er nå 5.639 helt arbeidsledige i Møre og Romsdal, og antallet har gått ned med 1.863 personer den siste måneden.

I prosent av arbeidsstyrken er andelen redusert fra 5,4 prosent til 4,1.

– Nedgangen i antall fortsetter også den siste måneden. Nedgangen er på 2.947, og antall delvis ledige er nå 6.098 personer. I sum er 11.737 helt eller delvis ledige i Møre og Romsdal, en reduksjon på 4.810 den siste måneden, sier direktør Stein A. Veland i pressemeldinga. delvis ledige

Tallene for Sunnmøre viser at 3.431 personer var helt arbeidsledig i juni. I mai var dette tallet oppe i 4.533. Tallene viser også at det var 3.862 delvis ledige på Sunnmøre i juni mot 5.932 i mai.

165 fekk krisehjelp under korona

– Gjennom ein fylkeskommunal tiltakspakke for kulturlivet har 165 søkarar fått støtte til nye prosjekt og satsingar og kompensasjon for tapte inntekter i samband med koronapandemien, melder Møre og Romsdal fylkeskommune i ei pressemelding.

Pengar til ladepunkt for bildelingsordning i Ålesund

Ålesund kommune fekk innvilga søknaden sin om 700.000 kroner til 35 ladepunkt til kommunaletenestebilar. Desse skal brukast til elektriske bilar som skal inngå i ein bildelingspool. Etter ordnær arbeidstid skal ordninga også kunne nyttast av frivillige organisasjonar, innbyggarar og andre.

Miljødirektoratet innvilgar støtte som dekker inntil 50 prosent av kostnadane for etablering av slike ladepunkt. Prosjektleiar Sindre Rovde seier støtta frå Miljødirektoratet gjer at kommunen ikkje har økonomisk risiko ved å etablere ei slik ordning. I

Maria Moe

Ferjesamband innstilt

Ferjesamabandet Festøya-Hundeidvik er innstilt inntil videre, melder Fjord1

Maria Moe

Redusert kapasitet på ferjesamband

Norled melder om redusert kapasitet på avgang på ferjesambandet Skjeltene-Lepsøya-Haramsøya. Det blir redusert kapasitet fra Skjeltene fredag 3. juli på avgangen klokka 07.15 grunnet transport av farlig last. Det blir da plass til maks 12 passasjerer.

Vinteren er tilbake i Geiranger – har stengt vegen til Dalsnibba

Nibbevegen opp mot Dalsnibba er torsdag kveld stengd på grunn av snø, skriv Geiranger Skywalk Dalsnibba på Facebook. Fredag morgon klokka 9 blir det gjort ny vurdering.

Opdatering: Vegen er opna for trafikk fredag.


Slutt på utbyggingsbrems i Geiranger

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har godkjent sak om områderegulering i Geiranger som har bremsa utvikling i bygda i fleire år. Det skriv Stranda kommune i ei pressemelding. Stranda hamnevesen tok initiativ til planarbeidet alt i 2014 og har saman med kommunen drive planen framover.

«Dette vil bety at vi no kan setje fokus på vekst og utvikling i Geiranger og at kommunen sin kamp gjennom snart 8 år har gitt eit positivt vedtak frå departementet. Stranda kommune har i påvente av avklaring på reguleringsplanen ikkje kunna handsama nye tiltak desse åra. Mange private aktørar har i denne perioden måtta avventa arbeidet med utvikling og tiltak», heiter det i pressemeldinga som er signert ordførar og kommunalsjef.

Kommunen vil mellom anna nå arbeide vidare med ny cruisekai.

Kleven-styremøte torsdag – men inga avklaring

Styremøtet er inne her t.v for inngangen.  Foto: Anne-Mari Tomasgard

Styret i Kleven er torsdag ettermiddag samla til møte for å arbeide vidare med å finne løysingar for å unngå konkurs.

Det har blitt antyda at det kan komme ei avklaring for verftet si framtid i løpet av dagen.

Fleire journalistar har samla seg utanfor lokala til Kleven torsdag ettermiddag, der styret er i møte. Dei har no fått beskjed frå seniorrådgjevar Johan Wilskow om at det truleg ikkje kjem meir info i dag. Wilskow jobbar i Gambit H+K Strategies og er pressetalsmann for den kroatiske eigaren.

– Det vil ikkje bli gitt noko informasjon eller utsegn frå Kleven Verft eller DIV Group i dag, skriv Wilskow i ein e-post til pressa torsdag ettermiddag.


Historia om Kleven:

Historia om Kleven: Har overlevd fleire kriser

Historia om Kleven er ei historie om opp- og nedturar, fusjonar, tilbakekjøp og sal. Det som no skjer i Kleven er slik sett ikkje heilt eineståande.Dystre markedsutsikter for verftene, ifølge seniorøkonom:

Slik forklarer seniorøkonomen krisa ved Kleven verft

Vi har for mange verft i forhold til den forventa etterspørselen i årene som kommer. I tillegg er det svært vanskelig å finne investorer som vil gå inn i bransjen. Slik oppsummere seniorøkonom i Menon Economics, Anders Helseth, situasjonen for verftsbransjen.
Krisa i Kleven:

240 har ikkje fått løn og feriepengar

Dei 240 utanlandske arbeidarane i Kleven Maritime Contracting AS har ikkje fått løn eller feriepengar som følgje av den fastlåste situasjonen i Kleven.Mistenkt for ruskjøring i Ålesund sentrum

Utrykningspolitiet har torsdag ettermiddag stanset en bilfører ved Skansekaia i Ålesund sentrum. Bilføreren mistenkes for ruskjøring og er pågrepet. Han blir framstilt for blodprøve, opplyser politiet.