Køyrde utfor vegen

Ein person er køyrt til sjukehus for undersøking og behandling etter ei utforkøyring i Skodje. Det opplyser politiet i Møre og Romsdal søndag føremiddag.

Politiet mistenker at sjåføren køyrde i påverka tilstand. Blodprøve er derfor tatt.

– Det er nesten ikkje karroseriskade på bilen. Det var éin person i bilen. Tilstanden til personen er ukjend, seier politiet sin operasjonsleiar Arild Reite.

Kvinne gikk seg fast på Sukkertoppen

Søndag formiddag fikk Ålesund brannvesen melding om ei kvinne som trengte hjelp på Sukkertoppen i Ålesund. Kvinna skal ha gått seg fast i området over Hessabana, ytterst på Hessa.

Ifølge vakthavende på 110-sentralen skal kvinna ha ropt om hjelp, og ei anna kvinne som gikk tur i området nedenfor ha hørt ropene og ringt etter hjelp. Ifølge brannvesenet var kvinna en turist fra England.

Kvinna ble sikra med tau, opplyser operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrikt, Roar Fylling.

Brannmannskapet gikk opp til kvinnen, og hjalp henne opp til toppen. Derfra gikk hun ned på den mindre bratte stien som går til området ved Hessa skole.

Trafikkuhell på Ellingsøy

Utfor: Bilen kjørte av veien på Ellingsøya, og havnet i grøfta.  Foto: SMP-tipser

Litt etter halv ti søndag morgen meldte Møre og Romsdal politidistrikt om at det skal ha vært et trafikkuhell på Ellingsøya i Ålesund.

En bil med fører hadde kjørt av veien. Føreren, ei dame i 40-åra, fremsto uskadd, men ble undersøkt av helse. Kvinna er hjemmehørende i distriktet, opplyser operasjonsleder i politiet Roar Fylling.

Like etter klokka ti var det redusert fremkommelighet på stedet, men bilberging var underveis. Det var da ikke særlig mye trafikk på stedet.

Mann tatt med narkotika

Like før klokka ett natt til søndag, ble en mann tatt med narkotika i Ulsteinvik. Mannen er i 20-åra, og blir anmeldt for besittelse av mindre mengder narkotika, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt på Twitter.

Ingen tatt i bilbeltekontroll

Lørdag kveld holdt politiet bilbeltekontroll i Geiranger. Av femti kontrollerte var det ingen som fikk reaksjoner.

Beruset båtfører pågrepet

Lørdag kveld ble en person i Fosnavågen i Herøy pågrepet av politiet. Personen skal ha kjørt fritidsbåt i beruset tilstand. Personen blir fremstilt for blodprøve, og politiet oppretter sak på forholdet.

Død kval i fjøra på Flemsøya

Det ligg en død kval ved Kjeholmen på Flemsøya nord for Ålesund. Den er omtrent femten meter lang, og ganske råtten.

For tre dagar siden slepte Kystvakta ein kval ut av fjøresteinane på Hessa i Ålesund og ut på havet. Der blei den etterlatt, slik at naturen skulle få gjere sitt.

Pressevakta ved Forsvarets operative hovedkvarter fortel at det ikkje er same kval. Den på Flemsøya er større enn den andre, og ser dessutan til å ha lagt i lengre tid.

– Det vil nok ikkje vere noke poeng i å prøve å slepe denne kvalen ut til sjøs. Den vil truleg gå i oppløsning når ein prøvar, seier pressevakta.

Tyveri på Moa - kvinne tatt på fersken

Lørdag ettermiddag rykket politiet ut til Moa kjøpesenter, utenfor Ålesund. Det gjorde de etter å ha fått melding om tyveri på en klesbutikk.

– Vekterne observerte kvinna mens hun prøvde å stjele, så hun ble tatt på fersken, opplyser operasjonsleder i Møre og Romsdal politidistrik, Roar Fylling.

Kvinna hører hjemme i ålesundsområdet, og er i førti-åra. Da politiet kom til stedet avhørte de kvinna, og fikk gjenstandene levert tilbake til den aktuelle butikken.

– Det blir oppretta sak, og hun blir anmeldt, sier Fylling.

Skadeverk på veggmaleri av Elvis - politiet ønsker tips

I løpet av natten er det begått skadeverk på et veggmaleri av Elvis i Måløy. Maleriet skulle avdekkes i forbindelse med Elvisfestivalen i Måløy, det melder Vest politidistrikt på Twitter. Politiet har opprettet sak, og har vært på åstedsundersøkelse i dag. De ønsker tips i saken.

Det er brukt svart spraylakk for å ødelegge kunstverket, som var godt tildekket av presenninger for å beskytte det mot regn og innsyn før avduking, skriver Fjordenes Tidende (krever innlogging).

Kvinne i 30-årene vant 11 millioner kroner

Eller rettere sagt: 11.298.185 kroner. Det er summen kvinnen fra Møre og Romsdal vil få inn på konto etter å ha fått 5+1 rette i Eurojackpot fredag.

Norsk Tipping opplyser at de fikk tak i kvinna litt over klokka 22.00 fredag kveld.

– Hjelpe meg. Er dette mulig på en fredag? Nå kommer det gledestårer, sier kvinna, som altså er i 30-årene.

Hun leverte vinnerkupongen via mobilen 2.august. Til Norsk Tipping sier kvinna at deler av pengene skal brukes til å nedbetale huslån.

Det var til sammen sju personer som hadde 5+1 rette i spillet denne fredagen.

Norsk Tipping opplyser fredag kveld at de ikke kommer til å oppgi nærmere bosted enn fylke.

Årim-tilsett er koronasmitta

Årim har ein tilsett som har testa positivt på Covid-19 og denne renovatøren har jobba i Ørskog og Skodje denne veka. Dette opplyser selskapet i ei pressemelding seint fredag kveld. Årim er i kontakt med bedriftshelsetenesta og kommunelegen i Ålesund.

– Det er kartlagt kven renovatøren har vore i kontakt med og personar som potensielt kan vere smitta. Kommunelegen har kome med bestilling på kven som skal testast rundt den smitta, skriv selskapet.

Kommunelegen vurderer sjansen for smittespreiing via renevasjonstenesta som lite sannsynleg, skriv selskapet. Renovatøren har vore symptomfri, uten hoste.

Testen vart utført torsdag 6.august, bakgrunnen er at selskapet denne veka har innført rutiner der dei testar alle tilsette som har vore i utlandet på sommarferie.

Klatrer må reddes i Molladalen

Her er helikopteret under redningsaksjon i Molladalen.   Foto: SMP-tipser

Fredag kveld er Alpin redningsgruppe for Sunnmøre, luftambulanse fra Ålesund og redningshelikopter fra Florø involvert i en krevende redningsaksjon i Molladalen, nærmere bestemt Molladalstindane. Det melder hovedredningssentralen på Twitter. Molladalen ligger i Ørsta kommune

Det skal dreie seg om en mann som har falt under rappellering, forteller redningsleder Ståle Jamtli i Hovedredningssentralen Sør-Norge.

– Vi må ha ut klatrere, for vi kommer ikke til med helikopter. Det gjør aksjonen krevende, forteller han.

Personen som har falt kommer seg hverken opp eller ned, og det skal ha vært andre i taulaget som meldte fra om fallet. Det er foreløpig ikke klart hvor langt personen har falt, eller hva skadeomfanget er.

– Vi vet at personen er skada i rygg og arm, sier Jamtli.

Sunnmørsposten oppdaterer saken her:


Klatrer falt i Molladalen – ble fraktet til sjukehus

En klatrer falt under en rappell i Molladalen fredag kveld. Etter en krevende redningsaksjon ble mannen flydd til Ålesund sykehus med bruddskader.Advarer mot besøk på døra i Vestnes

Fredag kveld skriv Vestnesavisa at kommunen ikkje har folk ute for å sjekke det elektriske anlegget i private bustader i kommunen. Det skriv dei etter oppfordring frå politiet.

– En eldre person ble oppsøkt av en mann som hevda han var fra kommunen, og at han skulle sjekke det elektriske anlegget. Vedkommande hadde ikkje ID-kort eller noke, og kommunen har ikkje folk ute for å gjere slike undersøkingar, fortel operasjonsleiar i Møre og Romsdal politidistrikt, Roar Fylling.

Politiet har førebels kun denne ene meldinga, og personen som vart forsøkt lurt gjekk ikkje på.

– Det gjekk bra, han slapp han ikkje inn, seier Fylling.

Havyard har levert siste batteriferje i rekordstor serie

På to og et halvt år har Havyard-verftet i Leirvik levert 13 batteriferjer. I tillegg har de bygget om tre ferjer fra fossil-ferjer til batteriferjer i samme periode.

Verftsdirektør i New Havyard Ship Technology, Erlend Hatleberg, sier de er glade for å være med på å bidra til at dette målet nås og at de norske fjordene blir grønnere.

– Ferjene vi leverer kutter CO2-utslippene til null når de opererer elektrisk, og vi er klare til å være med på gjøre stadig nye ferjer mer miljøvennlige.

Havyard-verftet i Leirvik har de siste årene spesialisert seg på energieffektive ferjer, spesialfartøy til havvind-parker og brønnbåter. Fra mai 2020 ble kontraktene i gamle Havyard Ship Technology tatt over av New Havyard Ship Technology.

Fra 2020 legger verftet også om driften til igjen å tilby reparasjon og ombygging av skip i tillegg til nybygg. Hatleberg sier verftet har lagt bak seg noen svært tøffe år, og at de nå omstiller seg til å bli et kombinasjonsverft.

– Vi er store nok til å levere større fartøy og kompliserte oppdrag, samtidig er vi små nok til å ha tett og personlig oppfølging av den enkelte båteier. Denne nære kontakten er viktig som kombinasjonsverft. Vi får klar beskjed om hvordan resultatet skal være, og vi setter hele vår 100 år lange erfaring inn på å levere.

Samband innstilles

På grunn av tekniske problemer innstilles rute B i sambandet Skjeltene-Lepsøya-Haramsøya inntil videre.

Rute A går som normalt.

Nordled melder at sambandet vil gå som normalt fra klokka 18.05.

Maria Moe

Nå kan du snart bruke fremdørene på bussen

Fra mandag må du igjen lese av billett, eller vise gyldig billett til sjåføren.  Foto: Terje Aamodt /Møre og Romsdal fylkeskommune

Det skriver Møre og Romsdal fylkeskommune i en pressemelding.

Fra mandag 10. august åpner nemlig dørene fremme på bussen. Da må man igjen vise billetter til sjåføren. Det blir også mulig å betale med bankkort.

Fylkeskommunen skriver at tanken bak dette er at passasjerer skal gå på bussen framme og av bussen bak for å hindre unødvendig kontakt mellom passasjerer.

Ragnhild Rong

Røde Kors advarer utrente mot populære fjellturer

Romsdalseggen.  Foto: ARKIVFOTO

Populære turdestinasjoner som Trolltunga, Besseggen og Romsdalseggen er alle tunge turer, og hjelpekorpsene til Røde Kors opplever at mange ikke er godt nok forberedt på det utfordrende terrenget.

– En del av dem som oppsøker disse toppene er ikke klar over hvor tøffe turene er. Mange tenker det er en lett spasertur, og går med feil fottøy, og for lite klær, mat og drikke, sier leder for Oppland hjelpekorpsdistrikt Rune Magnar Bjørkheim i en pressemelding.

Ifølge Røde Kors har det nesten ikke gått en dag denne sommeren uten henteoppdrag for hjelpekorpsene ved Jotunheimen og Rondane. Bjørkheim anbefaler folk som nå skal på fjellturer uten særlig trening å velge andre turmål, slik at de får en bedre turopplevelse.

Hjelpekorpsene forventer mange flere oppdrag nå som den mest populære sesongen for fjellturer starter på ettersommeren.

– August er normalt den viktigste turistmåneden i høyfjellet, og vi forventer ikke noe mindre å gjøre dette året. Mange vil nok bruke helger med finvær til å gå i fjellet, sier han.

 / NTB

19 smittetilfeller etter hjemmefester i Oslo

Bydelsdirektør Elisabeth Vennevold opplyser til NTB at det fredag er rapportert om fem nye tilfeller etter at det torsdag kveld var kartlagt 14 smittede med koronavirus etter hjemmefester i bydelen i helgen.

Vennevold forklarer at alle de smittede ikke er bosatt i Vestre Aker, men deltok på festene. Smitten er sporet til Ullern og Frogner bydeler, samt over til nabokommunen Bærum.

– Vestre Akers oppgave er å identifisere alle deltakerne på de fire festene som skal settes i karantene og testes, sier Vennevold til NTB.

Arbeidet med å kartlegge festene har avdekket at det var 20 personer på en av dem, 40 personer på to andre og til sammen 50 gjester innom den fjerde. Det kan ikke utelukkes at flere personer kan ha vært innom flere av festene. Nå driver bydelen det krevende arbeidet med å finne ut hvem som har vært hvor og hvem de igjen har hatt kontakt med etter at de var på fest. Til sammen dreier det seg om mange hundre mennesker.

– Det er svært krevende, men noen har vært flinke og satt seg selv i karantene etter at de har fått kunnskap om hva som er skjedd, sier Vennevold.

Festdeltakerne er i alderen 20 til 25 år. Vestre Aker har varslet de berørte bydelene og Bærum.

 / NTB

Største smitteøkning i Bergen siden april

Bergen kommune skriver i en oppdatering fredag at totalt 617 har fått påvist koronasmitte i kommunen, og at 14 av disse er nysmittede siden forrige fredag.

 / NTB

Forsinkelse på ny båtrute

Torsdag skrev Sunnmørsposten at den nye båtruta mellom Ålesund og Stadlandet skulle begynne å gå mandag neste uke.


Ny båtrute skal knytte sammen regionen

Torsdag starter Cruise service AS opp en helt ny rute mellom Ålesund og Stadlandet.


Operasjonssjef Kåre Gunnar Molvær opplyser imidlertid at oppstarten blir tre dager forsinket.

– Jeg må beklage å meddele at vi blir tre dager forsinket med oppstarten av ruten Ålesund – Stad. I Forbindelse med klargjøring for ruten, og dokking så er vi blitt forsinket ut av dokken og vil ikke være klar med båten før onsdag, det vil si at vi kan gå i rute fra torsdag den 13. august. Vi beklager dette men det er ting som ligger utenfor vår kontroll, skriver Molvær i en e-post til Sunnmørsposten fredag.

Daglig leder ved Stad hotell, Olav Steimler opplyser i en e-post at hotellet tilpasser seg endringene.

– Vi kommer tilbake med detaljer i forhold til våre planer knyttet til første tur, skriver han videre.

Maria Moe

Koronasyk i Trondheim trolig smittet i «grønt land»

– Den ene smittede er i 50-årene og sannsynligvis smittet i et grønt land. Vedkommende har moderate symptomer og er i isolasjon, opplyser Trondheim kommune.

Den andre smittede er i 20-årene, har milde symptomer og er også i isolasjon. Vedkommende har ukjent smittested.

Åtte personer er satt i karantene. 292 personer ble testet, mens 200 personer venter på test. 366 personer har fått påvist koronasmitte i Trondheim siden mars.

Ved opphold i «grønne land» slipper man karantene etter reisen.

 / NTB

NRK: Hurtigruten-topp går av mens selskapet granskes

Hurtigruten bekrefter til NRK at konserndirektøren har blitt bedt av selskapet om å gå ut av ledelsen.

– Etter initiativ fra selskapet trer Bent Martini foreløpig ut av sine roller og posisjoner i Hurtigruten Cruise AS, og går midlertidig ut av Hurtigrutens konsernledelse, skriver konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten i en epost.

– Det er satt i gang en ekstern gransking av hele hendelsesforløpet etter smitteutbruddet på MS «Roald Amundsen» og politiet har satt i gang egen etterforskning. Derfor kan vi ikke gå inn på detaljer nå, sier han.

Om bord på Roald Amundsen

Martini sa til Nordlys torsdag at han var om bord på det smitterammede skipet MS Roald Amundsen da skipet la til kai i Tromsø natt til fredag i forrige uke. Da var det enda ikke kjent offentlig eller blant passasjerene at fire av besetningsmedlemmene var satt på isolat. Torsdag denne uken hadde 62 personer som var om bord på to seilaser med skipet testet positivt på koronaviruset.

– Jeg var om bord sammen med familien min på ferie, sa Martini.

Han ville ikke torsdag kommentere hvorvidt han var kjent med situasjonen om bord.

Ny konstituert direktør

– Jeg tror vi venter med å svare på dette siden det er en egen etterforskning på dette. Jeg forstår at det er en etterforskning på gang, og jeg tror vi må ta dette i de riktige kanalene, sa Martini.

Skjeldam sier til NRK at Asta Lassesen er nå konstituert i rollen til Martini.

– Kommersiell direktør Asta Lassesen tok allerede fredag sist uke over ansvaret for å lede Hurtigrutens covid-19 beredskapsgruppe. I tillegg er hun konstituert som styreleder og daglig leder i Hurtigruten Cruise AS, sier Skjeldam.

 / NTB

Høie: Ikke aktuelt med påbud om munnbind

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) sier at det foreløpig ikke er aktuelt med et generelt påbud om bruk av munnbind.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Folkehelseinstituttet jobber med å gi anbefalinger rundt hvorvidt det er situasjoner i Norge der det kan være aktuelt å anbefale munnbind. Det vil si at det per nå ikke er planer om å gi et generelt påbud om munnbind når man er ute, for eksempel, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) til NRK fredag morgen.

Regjeringen har kalt inn til pressekonferanse fredag klokken 14. Der er det ventet at bruk av munnbind vil bli et tema.

Erstatter ikke énmetersregelen

Høie understreker at bruk av munnbind ikke kan erstatte tiltaket om å holde minst en meters avstand til hverandre.

– Hvis man kommer med en anbefaling om munnbind vil det være i situasjoner der det er vanskelig å holde avstand, for eksempel i kollektivtransport i rushtiden, sier han.

De siste dagene har flere apotek meldt om stor pågang fra folk som vil sikre seg munnbind. NRK skrev torsdag også at prisen på munnbind har mer enn sjudoblet seg den siste tiden.

Kan anbefale tøymunnbind

Apotekforeningen gikk på sin side ut torsdag og sa at det ikke er noen grunn til å hamstre, og at alle hovedgrossistene for øyeblikket har store lagre av munnbind, og kan skaffe større partier til landet hvis etterspørselen fortsetter å øke.

Bent Høie sier til kanalen at det ikke er sikkert at det kun er kirurgiske munnbind, som blant typene munnbind som apotekene selger, som kan bli anbefalt.

– Det kan også være munnbind som er i tøy som man kan bruke om igjen og vaske. Derfor vil det, dersom det kommer en anbefaling om munnbind, være veldig mye informasjonsarbeid knyttet til det både på riktig bruk og hvilken type munnbind man kan bruke, sier han.

 / NTB

Havnet i arresten etter ordensforstyrrelser

I 02-tiden natt til fredag rykket politiet ut til Ålesund sentrum etter melding om ordensforstyrrelser.

Personen ble tatt med til arresten og politiet anmelder vedkommende.

Ragnhild Rong

Brann i rekkehus – leilighet totalskadd

  Foto: Iver Skrede

Klokka 23.11 meldte politiet i Møre og Romsdal at nødetatene var på veg til en brann i et rekkehus i Ratvika i Ålesund.

110-sentralen opplyste klokka 23.24 til Sunnmørsposten at det var full fyr i en av leilighetene. Brannvesenet rykket ut fra både Volsdalen og Spjelkavik stasjon.

Klokka 23.30 meldte brannvesenet at de hadde kontroll på brannen og at det ikke var fare for spredning.

Personer i nabohus evakueres. Brannvesenet har søkt i huset og alle aktuelle personer skal være ute. Ingen melding om personskade, skriver politiet i en oppdatering.

Full utrykning til et leilighetskompleks i Ratvika torsdag kveld.  Foto: Arne Per Andersen

Sunnmørspostens reporter på stedet melder om et stort oppmøte av brannfolk og brannbiler, men ingen synlig røyk eller flammer.

En person er fraktet med til lege for sjekk, melder vår reporter på stedet.

Fredag morgen kan 110-sentralen opplyse at brannen var slukket i løpet av natta.

– Vi var på stedet i 02.30-tiden for å sjekke og måle temperatur. Da var det kaldt og fint. Det forteller vakthavende ved 110-sentralen Paul Ola Vestre til Sunnmørsposten.

En time senere var også politiet på stedet for kontroll.

Leilighet i Ratvika utsatt for brann i går kveld  Foto: Staale Wattø

Ubeboelig

Leiligheten der det brant er totalskadd og ubeboelig, ifølge Vestre. Også leiligheten over har fått en del røykskader og er ubeboelig. Naboleilighetene skal fortsatt være beboelige.

Vestre kan ikke si noe om hva som startet brannen.

– Alle branner etterforskes, så vi kan ikke si noe om årsak. Det blir opp til politiet gjennom etterforskning.

Ragnhild Rong, Arne  Andersen og Sofie Svanes Flem

Oppljostunnelen i Stryn - gjenstand i vegbana

Oppljostunnelen i Stryn er stengt grunna ein gjenstand i vegbana, melder Vegstrafikksentralen torsdag 18.08.

Kollisjon mellom bil og sparkesykkel i Tomrefjord

  Foto: Tipser

Klokka 14.46 torsdag fikk politiet i Møre og Romsdal melding om en trafikkulykke i Tomrefjord. Politiet melder om en bil og en sparkesykkel som har kollidert. En ung mann på sparkesykkelen hadde skader i beina og ble fraktet til sjukehus med luftambulanse.

Operasjonsleder Arild Reite forteller at den skadde er i slutten av tenåra, og at det mest sannsynlig er snakk om brudd i beina.

– Politiet er på stedet og snakker med partene nå. Vi har ikke noen flere detaljer om hva som har skjedd, sa operasjonsleder Arild Reite klokka 16.15 til Sunnmørsposten.

I en oppdatering skriver politiet at patruljen har foretatt undersøkelser på stedet, og oppretter sak etter hendelsen.

Ingen flere smitta på «Viking Star»

Av de 105 personene om bord på cruiseskipet i Ålesund er kun den ene personen som allerede var bekrefta smitta fremdeles positiv. De 104 andre har testa negativt for koronavirus.

At der ikke er flere positive tester blant mannskapet tyder på at skipet har hatt et godt smittevern, sier fungerende kommuneoverlege Aleksander Linge Sommerdalen.


Slik reagerer kommuneoverlegen på prøvesvarene

Alle 105 personene om bord på «Viking Star» ble onsdag testet for korona. Resultatene viste at ingen andre enn det allerede påviste smittetilfellet har koronavirus.Dette er bevegelsene mellom skip og land

Selv om mannskapet ikke har hatt anledning til å gå i land på fritiden, har det vært noen bevegelser mellom land og skipet «Viking Star», hvor det nå er påvist smitte.

Trafikkulykke mellom fem biler

Klokka 13.44 rykket nødetatene ut til Utvikfjellet, på Fylkesveg 60, etter melding om trafikkulykke mellom fem biler.

Det melder Vest politidistrikt i en Twittermelding.

Like før klokka 14.00 opplyser politiet at det skal være snakk om en kjedekollisjon. Bilene står langs vegen og trafikken flyter greit forbi.

I en oppdatering skriver politiet at en bil har rygget inn i fire andre biler. Fører av bilen har fått førerkortet beslaglagt.

– Han blir kjørt av ambulanse til Førde for sjekk, skriver politiet.

Sunnmørsposten kommer med mer.

Ragnhild Rong

Smittede personer reiste med Color Line

Den ene overfarten fra Hirtshals til Kristiansand var 30. juli med avgang klokken 12.15, den andre var med samme skip og reiserute om natten fra 29. juli til 30. juli med avreise klokken 20.45, skriver Folkehelseinstituttet.

Begge turene var med skipet Super Speed 1.

En passasjer fra den første seilingen og tre personer fra den andre seilingen har i etterkant testet positivt for covid-19.

 / NTB