Fjord1: Hundeidvika - Festøya innstilt

Rute 09 på sambandet Hundeidvika - Festøya er innstilt grunna teknisk problem, melder Fjord1.

Dei forventar normal drift i sambandet frå rundt klokka 15 torsdag.

Ni nye smittetilfeller registrert etter Hurtigruten-utbruddet

Folkehelseinstituttet opplyser at det onsdag er registrert ni nye smittetilfeller etter koronautbruddet på Hurtigruten. I alt 53 personer er bekreftet smittet.

Utbruddet på skipet Roald Amundsens to seilaser til Svalbard, fortsetter å øke. 37 besetningsmedlemmer og 16 passasjerer er bekreftet smittet.

– Det er registrert sju nye tilfeller blant passasjerene. Flertallet av disse er folkeregistrert i fylker som allerede har kjente tilfeller, i tillegg har en passasjer fra Vestlandet fylke testet positivt. Dessuten er det to nye personer i mannskapet som er bekreftet positivt med covid-19, sier avdelingsdirektør Line Vold i . Folkehelseinstituttet

NTB

25 oppdrettere på Vestlandet saksøker staten etter å ha blitt pålagt kutt i produksjonen

Samtlige lakse- og ørretoppdrettere mellom Nordhordland og Stad stevner staten etter at de ble pålagt å kutte produksjonen gjennom «trafikklyssystemet».

– Når staten pålegger en storstilt reduksjon av produksjonen og verdiskapningen i området, må vi kunne forvente at grunnlaget for avgjørelsen er solid og etterprøvbart. Forutsigbarhet og vitenskapelig forankring var en forutsetning da trafikklyssystemet ble innført. Vi har imidlertid avdekket store hull i det faglige grunnlaget som vedtaket om reduksjon er basert på, sier havbruksbedriftenes talsperson Even Søfteland i en pressemelding.

Tidligere i år vedtok Nærings- og fiskeridepartementet at Produksjonsområde 4, som strekker seg fra Nordhordland til Stad, skulle farges rødt i det nye trafikklyssystemet. Det innebærer at alle selskap i området må redusere sin matproduksjon med 6 prosent.

– Ingen andre muligheter

I trafikklyssystemet deles landet inn i 13 fargelagte områder. Fargen settes ut fra hvordan lakselusa påvirker villaksen i området, og avgjør om oppdretterne i området får lov til å øke produksjonskapasiteten laks, eller om den må reduseres.

Havbruksbedriftene varslet allerede 3. juni at de ville gå til søksmål mot staten hvis vedtaket ble opprettholdt. De skriver i pressemeldingen at de blant annet har foreslått løsninger som å senke produksjonen med hele 12 prosent på våren.

– I departementets svar viste de vilje til å gå i dialog for å diskutere løsninger. Vi har selvsagt fulgt opp denne invitasjonen, men våre forsøk på dialog har dessverre ikke blitt besvart. Det synes vi er svært beklagelig, og vi ser nå ingen andre muligheter enn at retten må vurdere saken, sier Søfteland.

Ikke mot trafikklyssystemet

Han understreker at aktørene ikke er motstandere av trafikklyssystemet, og sier at uenigheten handler om det faglige grunnlaget som ligger til grunn for reduksjonen.

– Å redusere produksjonen av landets nest viktigste eksportvare med 6 prosent, får store konsekvenser for lokalsamfunn, underleverandører og kommunenes skatteinntekter. Når et så inngripende tiltak mot næringen gjennomføres, må vi kunne forvente at de faglige og juridiske vurderingene som ligger bak er bunnsolide. Det er ikke tilfellet i denne saken, og vi bringer derfor nå saken til rettssystemet, sier Even Søfteland.

NTB

Liten nedgang i koronasmittede innlagt på sykehus

Det viser tall fra Helsedirektoratet.

De siste to dagene har tallet på innlagte koronapasienter gått ned. Først en nedgang på to pasienter tirsdag, og så en ytterligere nedgang onsdag fra mandag da 15 pasienter var innlagt.

Flest koronapasienter er innlagt på sykehus i Helse sør-øst, hvor seks pasienter er innlagt, mens det i Helse nord er fire pasienter og i Helse vest er én pasient.

Helseforetakene som har flest koronapasienter, er Ahus og Universitetssykehuset Nord-Norge, som har tre pasienter hver.

Det var registrert 9.362 tilfeller av koronasmitte i Norge ved midnatt natt til onsdag, ifølge FHI. Smittetallet utgjør en økning på 28 tilfeller det siste døgnet, ifølge de foreløpige tallene hentet fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). De siste to dagene er økningen på 94 tilfeller.

FHI har registrert 256 koronarelaterte dødsfall her i landet.

 / NTB

Nakstad sier det kommer nye råd for kollektivreiser og munnbind om kort tid

Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad sier det snart vil komme nye råd for kollektivtrafikk og munnbind. Arkivfoto.  Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

– Nye råd vil komme om få dager, sier han til TV 2.

Helsemyndighetene ser blant annet på hvordan man kan få ned antall reisende som reiser samtidig. De ser også på hvordan arbeidsplasser kan ha hjemmekontor og justere arbeidstidene, ifølge Nakstad.

– Klare råd om hvilke situasjoner der munnbind blir aktuelt, vil også komme, sier han.

Den siste tiden har blant annet fylkesordfører Jon Askeland (Sp) i Vestland bedt nasjonale myndigheter om å vurdere påbud om munnbind i kollektivtrafikken. I forbindelse med oppstart etter sommerferien er både han og helsebyråd Robert Steen (Ap) i Oslo bekymret for smekkfulle vogner i kollektivtrafikken.

 / NTB

Guvernør: Over 200.000 hjemløse på grunn av eksplosjonen i Beirut

Redningsmannskaper leter etter overlevende i Beirut onsdag.  Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix

Abboud sier til nyhetskanalen MTV onsdag at myndighetene jobber med å sikre mat, vann og husly for de anslagsvis 200.000 til 250.000 som har blitt hjemløse.

Han avslører samtidig at en sikkerhetsrapport fra 2014 advarte om risikoen for en eksplosjon i Beirut som følge av at høyeksplosive materialer ikke var lagret på en sikker nok måte.

– Vi mistet ti medlemmer av Beiruts brannvesen, og skadene er på mellom 3 og 5 milliarder dollar, kanskje mer, sier Abboud.

Myndighetene sa tirsdag at det var rundt 2.750 tonn ammoniumnitrat som hadde vært lagret i havnen i seks år, som eksploderte.

 / NTB

Sterk boligprisvekst i juli – koronafallet mer enn hentet inn

Boligprisene steg med 0,4 prosent i juli. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene med 0,9 prosent. Boligprisene er dermed 5 prosent høyere enn for et år siden, ifølge Eiendom Norge.

Det betyr at tilbakegangen boligmarkedet opplevde da koronasituasjonen var på sitt verste i våres, er hentet inn igjen - og vel så det, konkluderte administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge da han presenterte ferske boligtall onsdag formiddag.

– Det er trolig at mye av stimulansen av null-renten nå er priset inn i boligmarkedet, og vi forventer at boligprisene vil utvikle seg mer moderat fremover, noe som også er normalt for andre halvår, sier Lauridsen.

Norges Bank satte styringsrenta til 0 prosent for første gang i historien 7. mai, og allerede da varslet sentralbanksjefen at den kan bli værende på det nivået fram til 2023. Boliglånsrenta er nært knyttet til nivået på styringsrenta. Når sentralbanken kutter i innskuddsrenta, følger bankene som oftest etter og kutter i sine utlånsrenter.

Obos også opp

– Prisene utviklet seg sterkt nasjonalt og i de aller fleste områdene i Norge. På det sentrale Østlandet og i Bergen var prisutviklingen mer moderat i juli med en negativ utvikling i de sesongjusterte prisene, sier Lauridsen.

Utviklingen er sammenfallende med den Obos meldte om for et par dager siden. Prisene for brukte Obos-boliger gikk opp 2,8 prosent i juli på landsbasis. Obos passerte 213 salg av nye boliger i juli i Norge, noe som er ny salgsrekord for juli.

– Boligprisfasiten for juli slår alle rekorder. Trenden bekrefter at boligmarkedet kommer styrket ut av koronakrisen. Markedet drives opp av lave renter og høy tillit i husholdningene. Vi forventer en sterkere utvikling enn normalt denne høsten, sier administrerende direktør i Norge Eiendomsmeglerforbund Carl O. Geving.

Beste på flere år

– I juli ble det solgt nesten 45 prosent flere bruktboliger enn i juli 2019. Akkumulert har det aldri vært solgt så mange boliger i Norge ved utgangen av en julimåned, sier Henning Lauridsen.

Utviklingen har ikke vært så god siden 2016, som var et meget godt år, ifølge Lauridsen. Han poengterer dessuten at de nå er færre usolgte boliger i markedet enn det har vært de tre foregående årene. Skulle tilbudet av boliger til salgs fortsetter nedover, vil det kunne dytte prisene oppover.

– Uten tilførsel av friske boliger, vil naturlig nok prisnivået kunne bli påvirket, sier han.

Juli-utviklingen var mer eller mindre i tråd med analytikernes forventninger.

– Vi har sagt det før og sier det igjen, rentekuttene fra Norges Bank har alt annet likt økt kjøpekraften i boligmarkedet med 15 prosent, skriver sjeføkonom Kjetil Olsen i Nordea Markets i sin morgenrapport.

 / NTB

UD: Ingen alvorlig skadde nordmenn i Beirut

En voldsom eksplosjon rammet havneområdet i Beirut tirsdag. En brann spredte seg til et lager for ammoniumnitrat, ifølge libanesiske myndigheter.  Foto: Hussein Malla / AP / NTB scanpix

Over hundre mennesker er omkommet så langt, ifølge Røde Kors. Over 4.000 mennesker er såret, og det fryktes at antallet døde vil fortsette å stige.

Så langt vet Utenriksdepartementet (UD) kun om noen mindre kuttskader blant nordmenn, skriver Nettavisen.

– Det viktigste er at det ikke er alvorlige skader. Det har vært store materielle skader, og den norske ambassaden er blant bygningene som har fått skader nede ved inngangsporten, sier pressetalsperson i Utenriksdepartementet, Ane Lunde.

En del leiligheter til ambassadeansatte har skader, og UD jobber med å finne midlertidig husrom til dem som trenger det.

De har ikke full oversikt over antall nordmenn i Beirut, men antar at det er få i katastrofeområdet.

– Den norske kontingenten som bor og jobber i Beirut, er ikke veldig stor. Så langt vi vet, er det ikke så mange nordmenn som befinner seg i Beirut nå, sier Lunde til Nettavisen.

 / NTB

Tusenvis evakuert fra skogbranner i Sør-Frankrike

Rundt 1.800 brannmannskaper kjemper mot flammene, som brøt ut tirsdag ettermiddag og har fått næring av kraftig vind.

Brannene har så langt svidd av rundt 1.000 hektar vegetasjon og truer både boligområder og campingplasser nær kysten, opplyser brannvesenet.

22 personer, blant dem 14 brannmannskaper, har fått lettere skader i den største brannen, som herjet ved småbyen Martigues gjennom natten.

De andre brannene, i småbyene Port-de-Bouc, Aubagne-Carnoux, Gignac-la-Nerthe og Fontvieille, er brakt under kontroll.

 / NTB

Fortsatt svært lave trafikktall på norske flyplasser

Til sammen er nedgangen i uke 31 på 61 prosent sammenlignet med samme uke i 2019, viser foreløpige trafikktall fra Avinor. For uke 30 var tallet 62 prosent lavere.

I uke 31, som var forrige uke, fløy 392.252 passasjerer fra flyplasser i Norge. Det er over 38.000 færre enn uken før, og over 660.000 færre enn i samme uke i 2019.

På det laveste, i uke 15, var det 95 prosent færre passasjerer som var innom norske flyplasser sammenlignet med året før. Siden da har trafikken gradvis økt.

Av de ti største flyplassene i Norge er det Oslo lufthavn Gardermoen som har den største nedgangen. Hovedflyplassen hadde 195.437 passasjerer i uke 31, hele 68 prosent færre enn samme uke i fjor.

Stavanger Sola hadde 66 prosent færre passasjerer og Bergen Flesland 62 prosent færre i uke 31.

Flyplassene i Nord-Norge har betraktelig mindre nedgang i passasjertrafikken enn resten av landet og ligger på mellom 30 og 37 prosents nedgang sammenlignet med samme uke i 2019.

 / NTB

Bodø kommune i gang med koronatesting av besetningen på Seadream 1

Cruiseskipet Seadream 1, fra Seadream Yacht Club, eid av Atle Brynestad. Her er skipet på vei ut av Ålesund. Arkivfoto.  Foto: Halvard Alvik / NTB scanpix

– Ingen har noen symptomer på sykdom. Dette er et føre-var-prinsipp som gjør at vi skal teste mannskapet, sier smittevernoverlege Kai Brynjar Hagen i Bodø kommune til Avisa Nordland onsdag morgen.

Tirsdag ble det kjent at en gjest fra Danmark fikk påvist covid-19 ved en rutinekontroll ved ankomst til hjemlandet. Ifølge smittevernoverlegen har vedkommende som har testet positivt for viruset, har ikke hatt noen symptomer på sykdom, og at det er flere spørsmålstegn.

Det er bare besetningen som skal testes. Smittevernlegen forklarer overfor TV 2 at passasjerne på luksusskipet gikk om bord søndag, og på grunn av virusets inkubasjonstid vil det være for tidlig å teste dem.

– Worst case er at det er mange som er smittet og mange som blir syke, men så langt er det ingenting som tyder på det, sier Bodø-ordfører Ida Pinnerød (Ap) til kanalen.

Skipet kom til Bodø ved 2-tiden natt til onsdag. Like ved skipet på terminalkaia i Bodø havn er det satt opp oransje telt fra Sivilforsvaret, hvor testingen skal foregå.

Trolig er prøvesvarene klare i løpet av kvelden.

 / NTB

Hurtigruten-leder var om bord på koronarammet skip

To medlemmer av Hurtigrutens konsernledelse var om bord i skipet.  Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

– Jeg var om bord sammen med familien min på ferie, sier Martini til Nordlys.

Konserndirektøren ønsker imidlertid ikke å kommentere hvorvidt han ble kjent med situasjonen om bord. Det er blitt kjent at Hurtigruten var klar over at det var smitte om bord allerede to dager før skipet gikk til kai i Tromsø fredag, men unnlot å varsle passasjerene.

– Du får avvente det som kommer fram i etterforskningen, sier han.

Martini bekrefter likevel at han kjenner kapteinen.

 / NTB

Over 700.000 dødsfall i koronapandemien

En kiste bæres mandag til fram til graven på gravstedet Los Sauces i utkanten av Lima i Peru, som har registrert 20.000 koronarelaterte dødsfall.  Foto: Rodrigo Abd / AP / NTB scanpix

Hardest rammet er Nord-Amerika, med over 225.000 koronarelaterte dødsfall. USA har registrert over 160.000 døde, mens Mexico har nærmere 49.000, viser oversikten fra Worldometer.

Rundt 205.000 dødsfall er registrert i Europa. Storbritannia er hardest rammet her med drøyt 46.000 døde, etterfulgt av Italia med over 35.000 døde og Frankrike med rundt 30.000 døde.

Sør-Amerika har rapportert over 150.000 dødsfall, 96.000 av dem i Brasil og 20.000 i Peru.

Asia har til sammen registrert over 100.000 koronarelaterte dødsfall, hvorav nesten 40.000 i India.

I landene i Afrika er det så langt rapportert om drøyt 21.000 dødsfall, nesten halvparten av dem i Sør-Afrika.

Nesten 12 millioner er registrert som friskmeldt, men flere land lar være å rapportere slike tall.

Den globale oversikten antas å inneholde store mørketall ettersom verdens land har ulik testkapasitet og forskjellige måter å registrere ofrene for pandemien på.

 / NTB

Ny Hurtigruten-passasjer bekreftet koronasmittet

Personen er i isolasjon i Sortland, ifølge kommunen.

Også en annen person i Trondheim kommune har blitt bekreftet smittet av viruset. Den andre har ukjent smittested, men er sannsynligvis smittet i utlandet, i et grønt land utenfor Norden. Vedkommende er i 50-årene.

Kommunen opplyser at det nå gjenstår å få prøvesvar fra én av de 18 personene fra Hurtigruten, som er hjemmehørende i Trondheim. Vedkommende ble testet i går. Alle de 18 er i karantene.

 / NTB

Færre nye bedriftsetableringer under koronakrisen

Totalt ble det stiftet 14.965 nye foretak i andre kvartal, viser tall fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en nedgang på 1.110 sammenlignet med samme periode i fjor.

Nedgangen i år er klart større også når man sammenligner tallene fra første kvartal med andre kvartal med tilsvarende fra i fjor.

Det ble likevel etablert en rekke nye foretak under starten av koronakrisen og for aksjeselskap var det faktisk en økning på 12 prosent i andre kvartal i år sammenlignet med samme periode i fjor.

For enkeltpersonforetak – der man står personlig ansvarlig – var det en nedgang på 19 prosent. Dette skyldes antakelig nettopp den personlige risikoen med slike foretak og at det er mer vanlig med enkeltpersonforetak i næringer som er spesielt utsatt under koronakrisen og tiltakene som ble innført i perioden.

Dette viser seg spesielt innen sektorene kultur, underholdning og fritid, samt undervisning og overnatting og servering. Innen disse gruppene var nedgangen på hele 29 prosent sammenlignet med fjorårets tall i samme periode.

 / NTB

Sjømateksporten fortsatt sterk i juli

Norge er storeksportør av laks. Dette bildet er tatt på SalMar sitt foredlingsanlegg på Frøya i Trøndelag.  Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix

– Valutasituasjonen er fortsatt fordelaktig for sjømateksporten, selv om den norske kronen har styrket seg den siste tiden. Samtidig har situasjonen i Asia fortsatt ikke normalisert etter at det i juni ble fattet mistanke om smittefunn på et matmarked i Kina, sier Tom-Jørgen Gangsø, direktør for markedsinnsikt og markedsadgang i Norges sjømatråd.

– Samtidig er den generelle turismen lavere enn i fjor, med færre fraktmuligheter og noen restriksjoner i enkeltmarkeder. Det europeiske markedet importerer totalt sett større volumer, men til en lavere pris, fortsetter han.

Totalt har Norge eksportert sjømat til en verdi av 60,8 milliarder kroner så langt i år. Eksportverdien har økt med tre prosent fra samme periode i fjor.

Lakseeksporten har økt i volum, men sunket i verdi, særlig på grunn av mindre etterspørsel i det asiatiske markedet. Salget av laks til Polen, Frankrike og Tyskland økte på sin side sterkt. Ørreteksporten økte med 43 prosent i juli sammenlignet med samme måned i fjor.

Norge eksporterte også mer fersk og fryst torsk, saltfisk, tørrfisk og makrell enn i samme periode i fjor, mens salget av klippfisk falt kraftig og sild, kongekrabbe og reker også falt.

 / NTB

Farlig last på fergeavgang

NorLed melder at det vil være farlig last om bord på fergeavgangen fra Solavågen til Festøya klokka 21.40 tirsdag kveld. Det vil derfor være redusert kapasitet til å ta imot passasjerer, og kun være plass til 12 stk.

Kjørte uforsvarlig – mistet førerkortet

Politiet fikk tirsdag melding om et kjøretøy som ved flere tilfeller skal ha kjørt uforsvarlig i området mellom Sula og Ålesund. Det fikk til slutt konsekvenser for føreren.

– Føreren i 20-åra blir anmeldt og førerkortet blir beslaglagt, opplyser Møre og Romsdal politidistrikt i en Twitter-melding publisert tirsdag ettermiddag.

Regjeringen gir uforbeholden unnskyldning til de berørte i Nav-saken

Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen sa unnskyld på tirsdagens pressekonferanse.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

– Granskingsrapporten bekrefter en systemsvikt hvor nær samtlige instanser gjennom en årrekke har sviktet på dette området. Det er ekstra alvorlig fordi konsekvensene for en del av de berørte har vært svært store, sa Isaksen.

Tirsdag fikk statsråden overlevert rapporten til granskingsutvalget om feilaktig praktisering av adgangen til å motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger ved opphold i annet EØS-land.

– Jeg vil som statsministeren og forhenværende statsråd også har gjort, gi en uforbeholden unnskyldning til de berørte, sa Isaksen.

– Det øverste politiske ansvaret ligger nå hos meg og fortsatt hos regjeringen. Vi, og jeg som ansvarlig statsråd, skal fortsette å rydde opp, sa han.

Isaksen opplyste at Arbeids- og sosialdepartementet allerede har satt i gang en rekke tiltak for å rydde opp etter feiltolkningen.

Deriblant er det satt ned et lovutvalg som skal gjennomgå trygdelovgivningen og forholdet til internasjonale avtaler med betydning for trygdekoordinering.

 / NTB

Fire nye veker i fengsel for mann som er sikta for drapsforsøk i Volda

Mannen i slutten av 20-åra som er sikta for drapsforsøk på ein miljøarbeidar i Volda i juni er varetektsfengsla i fire nye veker. Det opplyser forsvarar Jørund Knardal. Mannen har samtykt til fengsling.

– Han forstår at det han er sikta for er alvorleg, og har forståing for at politiet ber om varetektsfengsling, seier Knardal til Sunnmørsposten.

Den tilsette miljøarbeidaren, Adel Dabbas, blei alvorleg skadd etter åtaket med skrujarn.

– Hadde han stukke stjerneskrujarnet ein millimeter djupare inn i hovudet mitt ville eg ha vore død

Adel Dabbas vart angripen på jobb: – Ein millimeter djupare, eller ørlite til sida – og eg ville ha vore død, multihandikappa eller hjerneskadd no.


Ein rettspsykiatrisk rapport er bestilt og er under arbeid, men ikkje klar, opplyser forsvararen.

Mannen har tidlegare sagt at han vedgår straffskuld.

Knardal vil ikkje uttale seg om motivet for drapsforsøket.

Ei rettssak er så langt ikkje tidfesta.


Mannen som no er sikta for drapsforsøk med skrujarn:

Var utilrekneleg og kunne ikkje straffast

I mars meinte tingretten at det ikkje var særleg nærliggande fare for at at mannen skulle gjere alvorlege lovbrot. Få veker etterpå er han sikta for drapsforsøk.Kommunalt tilsett alvorleg skadd:

Helse-og omsorgssjef: – Det var ikkje grunnlag for å tenke at no må vi vere forsiktige og på vakt. Det skjedde ganske så uventa

Ein mann i slutten av 20-åra er sikta for drapsforsøk etter at han stakk ein kommunalt tilsett i Volda med skrujarn søndag.


Nav-gjennomgang bekrefter at EØS-retten ble feilpraktisert

Utvalget har gjort en ekstern gransking av saken om feilaktig praktisering av adgangen til å motta sykepenger, arbeidsavklaringspenger og pleiepenger ved opphold i annet EØS-land.

Konklusjonen i utvalget var ikke enstemmig.

Samtlige involverte organer har ansvaret

Ansvaret for at trygdeskandalen fikk et så enormt omfang ligger hos samtlige involverte forvaltningsorganer, ifølge utvalget som har gransket saken.

– Hovedansvaret ligger hos Nav og departementet, sa utvalgsleder Finn Arnesen da han redegjorde for funnene granskerne har gjort.

Han understreket at samtlige involverte forvaltningsorganet har ansvaret og poengterte at «hadde bare et av dem sett feilen, ville denne saken sett helt annerledes ut».

 / NTB

Riksmekleren inn i lønnsoppgjøret

Fellesforbundets leder Jørn Eggum (t.h.) og Norsk Industris leder Stein Lier-Hansen på vei inn til et møte med riksmekler Mats Wilhelm Ruland tirsdag.   Foto: Lise Åserud / NTB scanpix

De koronautsatte samtalene om tariffoppgjøret ble gjenopptatt mandag. Men etter bare et par timer valgte Fellesforbundet å avbryte forhandlingene, som dermed går videre til mekling.

– Når arbeidsgiver ikke er villig til å diskutere våre krav, har vi behov for riksmeklerens hjelp for å komme videre, var budskapet fra Fellesforbundets leder Jørn Eggum mandag.

Han og motparten Stein Lier-Hansen i Norsk Industri hadde med seg en liten delegasjon hver da de troppet opp hos Riksmekleren klokken 10 tirsdag.

I det såkalte frontfaget forhandler Fellesforbundet fra LO med NHO-forbundet Norsk Industri. Utfallet av dette oppgjøret legger viktige føringer for de påfølgende lønnsoppgjørene i andre sektorer. Også Parat er en del av frontfaget og forhandler med Norsk Industri parallelt med Fellesforbundet.

Teknisk beregningsutvalg anslo i juni en prisvekst på bare 1,2 prosent i år. Det lave anslaget skyldes koronautbruddets innvirkning på norsk økonomi og lave strømpriser. Anslaget er beheftet med stor usikkerhet, men hvis det skulle slå til, vil selv et svært moderat lønnsoppgjør kunne gi økt kjøpekraft for arbeidstakerne.

Fristen for å komme til enighet er midnatt mellom 20. og 21. august.

 / NTB

FHI: Hurtigruten brøt avtale om å informere passasjerer

Avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet i forbindelse med situasjonen om bord i Hurtigruteskipet Roald Amundsen søndag. Arkivfoto.  Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Ifølge avdelingsdirektør Line Vold i Folkehelseinstituttet bekreftet rederiet i et møte onsdag at de skulle varsle alle passasjerene på den aktuelle seilasen.

– Vi ble ikke informert om at Hurtigruten deretter endret standpunkt og ikke varslet passasjerene. Først fredag forsto vi at Hurtigruten hadde brutt avtalen fra møtet og latt være å varsle passasjerene, sier hun til kanalen.

Hurtigruten ønsker ikke overfor NRK å kommentere opplysningene fra Folkehelseinstituttet. De viser til hva konserndirektør Daniel Skjeldam sa mandag. Da la rederiet seg flat og innrømmet svikt i rutinene.

 / NTB

NRK: Frankrike over grensa for «røde» land

Med 3.376 nye koronasmittede i løpet av de tre siste dagene, har landet hatt 14.541 nye smittetilfeller over de siste to ukene, ifølge NRK s utregning.

For å bli et såkalt «grønt» land, som er fritatt for innreisekarantene til Norge, må landet ha under 20 smittetilfeller per 100.000 innbyggere de siste 14 dagene. Fredag hadde Frankrike 19,8 tilfeller.

Mandag uttalte Folkehelseinstituttet at Sveits og Tsjekkia trolig blir «røde» land i løpet av uka. Også Polen risikerer en slik status, mens FHI ikke har uttalt seg om Frankrike.

 / NTB

Volda kommune - nye retningslinjer for besøk på omsorgsbustader

Pårørande som har vore i utlandet må frå og med 3. august vente i 10 dagar etter heimkomst før dei kan kome på besøk på instutisjonar og bemanna omsorgsbustadar i Volda kommune.

Det opplyser Volda kommune om på sine heimesider.

Det gjeld pårørande som har vore i «grøne» land eller regionar utanfor Norden, i tillegg til og raude delar av Sverige. Eventuelt må dei ha ein nyare negativ koronatest.

Kommunen skriv at det er viktig at alle som skal på besøk tek kontakt med avdelinga og avtalar møtet i god tid før besøket.

Regjeringen: Strammer inn på cruisetrafikken

Regjeringen strammer inn på cruisetrafikken etter smitteutbruddet på Hurtigruten, opplyser helseminister Bent Høie (H)

– Vi strammer midlertidig inn for cruisetrafikken for å stanse koronasmitte. Bakgrunnen er situasjonen på Hurtigruten, sa Høie på pressekonferansen.

Han sier at myndighetene vil hindre skip som har flere enn til sammen 100 personer om bord, i å legge til i norske havner og slippe passasjerer og mannskap i land.

– Vi må ta de disse nødvendige grepene for å stanse smittespredning i Norge. Vi gjør dette nå mens vi undersøker hva som sviktet under utbruddet på Hurtigruten, sa Høie.

Han sa regjeringen ser på behov for endringer i gjeldende regelverk.

Begrensningene gjelder i 14 dager, ifølge Høie. De omfatter ikke annen skipstrafikk og ferjedrift.

NTB

Politiet etterforsker om Hurtigruten har brutt loven

– Sentralt for etterforskningen vil være å avklare om foretaket og/eller ansvarlige personer om bord på fartøyet hadde grunn til å iverksette tiltak for å forhindre videre smitte av covid-19 ved anløp Tromsø havn fredag 31. juli 2020, skriver Troms politidistrikt i en pressemelding mandag ettermiddag.

Politiet opplyser videre at etterforskningen igangsettes på bakgrunn av opplysningene som har kommet fram i mediene i løpet av helgen.

 / NTB

Fryktet hodeskader, ble utskrevet samme dag

Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad NTB/Scanpix 

(Åndalsnes Avis): Det opplyser Christina Kalland i kommunikasjonsavdelingen ved St. Olavs hospital i Trondheim.

Ulykken skjedde ved 09-tiden lørdag på fylkesveg 63, 400 meter ovenfor Trollstigen Gjestegård.

– Det var to turister, et ektepar, som var på veg opp Trollstigen med elsykkel. 400 meter etter gjestegården syklet de inn i hverandre slik at hun veltet og landet med hodet først i asfalten. Det var et reint uhell mellom syklistene, sier politibetjent Børge Bjerkeli ved Rauma lensmannskontor.

Ambulanse og politi rykket ut, og luftambulanse ble rekvirert. Kvinnen i 50-åra ble deretter flydd til St. Olavs hospital i Trondheim for å sjekke ut eventuelle hodeskader. Politiet opplyser at hun brukte hjelm.

Det var flat mark der ulykken skjedde, og hastigheten har ifølge politibetjent Bjerkeli ikke vært over 20–25 km/t.

Denne saken ble først publisert av Åndalsnes Avis

Per Kristian Bratteng, Åndalsnes Avis

14 koronasmittede innlagt på norske sykehus

Sju pasienter er innlagt ved Helse sør-øst, fire i Helse nord, to i Helse vest og én i Helse Midt-Norge, viser tall fra Helsedirektoratet.

Pasienten som får respiratorbehandling, er på sykehus i Helse sør-øst.

Ved midnatt natt til mandag var det registrert 9.268 tilfeller av koronasmitte i Norge, ifølge foreløpige tall fra Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS). Det er en økning på 15 tilfeller siste døgn. De siste to dagene er økningen på 28 tilfeller.

Siste oppdaterte tall fra Folkehelseinstituttet (FHI) kom fredag da det var registrert i alt 255 koronadødsfall.

 / NTB