Kommentar 21. mai:

Når sønnen din kaller nabojenta for ei hore, er det ditt ansvar

Synes du det er for tidlig å snakke med tiåringen om begreper som hore og homo? Det synes ikke jeg.

Utskjelte, igjen: Problemer med seksuell trakassering i russetida begynner lenge før russedressen kommer på, mener artikkelforfatteren. Illustrasjonsfoto. 

Hvor er foreldrene til russen som har sexistiske og diskriminerende russelåter?

pluss

Avis-heder til Sunnmøre

Elisabeth Solvang får kommentarpris og flere andre omtales i rosende ordelag.

Midt i russetida fikk russepresident ved Fagerlia videregående skole i Ålesund, Josefine Rødal Tomren, det jeg vil kalle en feministisk oppvåkning. Etter å ha vært på landstreff på Fredriksten reagerte hun på diskriminerende og sexistisk oppførsel fra medruss, og hun skrev om det i en ytring i Sunnmørsposten.

Som eksempel på dårlige holdninger refererte russepresidenten blant annet til en strofe i en låt fra russebilen Fratelli fra Ålesund:

«Det er ikke voldtekt, bare legg deg ned på ryggen og hold kjeft». Tomren reagerte samtidig på pengepress og omtaler av andre som fattig. Russepresidenten innså at hun, til nå, ikke har vært oppmerksom nok på hvilke signaler hun og medruss sender til de rundt seg. Hun skjønte også at hennes egen russebil hadde en logo som kan oppfattes som krenkende.

Vil avskaffe

Det var modig av Tomren å skrive det hun gjorde. For hun la russen lagelig til for hogg. Tradisjonen tro har mange også i år ytret ønske om å avskaffe russetida.

Aftenposten gjorde en rundspørring som konkluderte med at flertallet av rektorer ønsker å fjerne eller endre russetida. Med utgangspunkt i rundspørringen tok min egen avis på lederplass til orde for at russefeiringa burde dempes.

Skam

Ålesunder og nyhetsredaktør i Nettavisen, Erik Stephansen, skrev 18. mai en kommentar med overskriften «Noora må slutte å rulle med russen».

Tittelen viste til den fortjent kritikerroste TV-serien Skam på NRK, hvor det blant annet skildres hvor viktig det er for dagens unge å få rulleplass, altså få sitte på med en russebuss.

Stephansen er ikke bekymret for «den utagerende festingen og den alkoholrelaterte galskapen», men «det forkvaklede kvinnesynet» noen ungdommer viser, der det blant annet kan se ut som om jentene reduseres til «bitches» og «horer». Hans kommentar konkluderer med at «noen voksne snart må gripe inn og stoppe det verste russetullet».

Feil ende

Vel og bra, men jeg mener at det å angripe russetida er å begynne i helt feil ende. Det som kommer til syne da er holdninger, oppførsel og ordbruk om har fått modnet seg i mange år, som har satt seg.

Når ungdommene er russ er de, i alle fall juridisk, voksne.

Hjelpeorganisasjonen Care starta i høst kampanjen #kjærepappa. Til kampanjen ble det laget en kortfilm som gikk viralt. Den er vist i alle verdensdeler og oversatt til en rekke språk. I skrivende stund er filmen en av de mest sette kampanjefilmene i verden, med over 200 millioner visninger. Det geniale med den patosladede filmen er at den viser hvor tidlig feil holdninger skapes, og hvilke konsekvenser slike holdninger kan få for den enkelte senere i livet.

Jeg-stemmen i filmen slår fast en rekke opprørende fakta, som at jenter i Norge innen de er 14 år gamle har blitt kalt hore, fitte og billig av gutter i klassen sin.

Homo

En rapport utarbeidet av Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet slår fast at seksuell trakassering er vanlig blant både jenter og gutter i norsk videregående skole. Jentene er mest utsatt for kommentarer om kropp og utseende, samt beføling, krav om seksuelle tjenester og tvang til samleie/munnsex (overgrep). Guttene er spesielt utsatt for homonegative utsagn.

Dette er altså våre ungdommer. Som mamma til barn der den eldste bare er elleve kjenner jeg at det føles merkelig.

Jeg vet hvor pragmatisk mine tre forholder seg til for eksempel homofili. Det er noe de trekker på skuldrene av. Hva så, liksom? Å fortelle dem at noen er homo oppfattes som like lite interessant som å fortelle dem at noen er hetero. Begge deler er overflødige faktaopplysninger og helt naturlig.Derfor er det rart å tenke på at ungdommer som er få år eldre enn dem, og for eldstemann kanskje noen jevngamle, bruker homo som et skjellsord. Hvorfor gjør de det?

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Vår jobb

Mitt svar er at når det skjer, så mangler det korrigering underveis. Hjemme, rundt middagsbordet, i sofaen eller i bilen på vei til og fra trening, må vi voksne fortelle barna våre, mens de fortsatt er barn, hva som er greit og hva som ikke er greit. At det er helt greit å være homo, men at det er veldig ugreit å kalle noen det som et skjellsord.

At de aldri, ALDRI, slenger ord som homo, hore, slut, billig, fitte eller kuk mot NOEN. For ikke å snakke om ord som neger, jøde, muslim eller mongo. At verdien på et menneske ALDRI skal måles i kroner og øre. Dette er vår jobb, og den jobben bør vi, etter min mening, være knallharde på.

Fraværende

For hvor er foreldrene til russen som har sexistiske og diskriminerende russelåter? Hvor har de vært fram til nå? La meg bruke Skam som referanse igjen. I serien er foreldrene så å si fraværende og det er neppe tilfeldig. En av hovedkarakterene, William, disponerer en stor leilighet og kjører rundt i Porsche. Men foreldrene er aldri til stede og han omtaler moren som ei fitte.

Det er noe i det der. Russ som oppfører seg som idioter er ris til egen bak. Derfor er det heller ikke russetida det er noe galt med. Problemet begynner lenge før. Og derfor synes jeg ikke det er for tidlig å snakke med tiåringen om begreper som homo og hore. Tvert imot. Det er på høy tid.

Her finner du kommentarene i Sunnmørsposten!

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
pluss