Rolls-Royce med simulator som kan styre intelligente skip

Nå kan kapteinen settes på land

Rolls-Royce viser for første gang fram sin nye simulator som er klar for virtuell styring av førerløse skip. Snart kan ferjer eller andre fartøy kjøre uten mannskap på brua.

Styrt fra NMK – Her har vi full kontroll over det som skjer i båten, forteller Jann Peter Strand (t.v.) og Oskar Levander som viser den nye simulatoren til Rolls-Royce. Snart kan ferjer og andre båter fjernstyres herfra. Her er alle data lagret og tilgjengelig på en helt annen måte enn før. I Finland tester Rolls-Royce også ut sensorer for framtidas autonome skip. Der testes ulike kamera, ulike typer radarer og lidar (basert på laserteknikk). Om autonome skip kommer, kommer de først i Nord-Europa, ifølge Rolls-Royce.  Foto: Staale Wattø

pluss

Fra sitt såkalte «virtuel ship intelligence lab» kan de teste hvordan for eksempel styre ei ferje mellom Magerholm og Aursnes – der kapteinen sitter på NMK.