Så lang tid tar det å få solgt boligen sin:

I Herøy tar det i snitt fire måneder å få solgt boligen. I Volda går det fire ganger så raskt

Store forskjeller i boligsalget mellom kommunene på Sunnmøre.

Så lang tid tar det å få solgt boligen sin Gjennomsnittlig omsetningstid for kommunene på Sunnmøre så langt i år, i antall dager.

pluss

Nedgangstidene i oljebransjen setter sitt preg på boligmarkedet på Sunnmøre. I Herøy har det i snitt tatt fire måneder å få solgt en bolig i 2016. 

Det viser tall som eiendomsmegler Espen Skarbø i Krogsveen har hentet ut for Sunnmørsposten. Tallene viser et delt boligmarked, med store forskjeller i pris og omsetningstid mellom de ulike kommunene på Sunnmøre.

Hva ble boligen solgt for? Se alle eiendomssalg på Sunnmøre de siste 30 dagene her.

Ny pris Finn.no har sluttet å vise hvor lenge en annonse har ligget ute, men vi har funnet boligannonser for denne boligen tilbake til 2015. Den er ikke alene.  Foto: Skjermdump: Finn.no

Oljenedtur

Herøy kommune skiller seg ut: Her har det i snitt tatt fire måneder å selge en bolig i 2016.

– Omsetningstiden i Herøy er betydelig høgere enn ellers i fylket, sier Skarbø.

På andre enden av skalaen er det Volda, Sula og Skodje som har kortest omsetningstid – her tar det i snitt en måned å få solgt.

Les også: Ålesunds dyreste enebolig holder fortsatt rekorden

Også i Ålesund har omsetningstiden ligget noe høgere enn normalt.

– Normalt ligger omsetningstiden på bolig rundt 15-30 dager i sentrale strøk i vårt fylke. Tallene for 2016 er merkbart høgere, og tyder på at folk til tider er litt usikre på markedet, sier Skarbø.

Eiendomsmegler Espen Skarbø i Krogsveen.  Foto: Robert Kvam

Det virker som om mange er avhengig av å selge selv før de kjøper nytt. Skarbø mener likevel det er bra fart i boligsalget i både Ålesundsområdet og rundt andre byer og tettsteder på Sunnmøre.

Tror bunnen er nådd

Flere meglere som Sunnmørsposten har snakket med kjenner seg godt igjen i tallene.

– Herøy har lengst omsetningstid. Folk bruker lengre tid på å finne ut hvilken bolig de har både anledning til, og lyst til, å kjøpe, sier Eva Haugen Øye i Eiendomsmegler 1.

Hun får støtte fra Tommy Sylte i Notar Ulsteinvik.

– Herøy skiller seg litt ut i forhold til nabokommunene. Der er det flere objekter ute, det tar lengre tid å få solgt og prisene har også gått litt ned, sier Sylte.

Mer stabilt i Ulstein

Boligmarkedet i Ulstein og Hareid holder seg bedre – faktisk overraskende bra, mener Sylte.

– Her har prisene flatet ut, men jeg hadde forventet at det skulle gå dårligere, sier megleren, som tror at bunnen er nådd.

– Skal jeg prøve å se inn i framtida, vil jeg si at prisene på Søre vil holde seg på et stabilt nivå, og kanskje gå litt opp mot slutten av 2018.

Vil flytte rett inn

Det er ikke bare geografien som skaper skillelinjer - men også standard og beliggenhet. Boliger med god beliggenhet og høy standard selger godt.

– Så sant de er riktig prisa, understreker Julianne Sørheim i Privatmegleren.

Sunnmøringene er jo prisbevisste. Og kanskje har de også blitt hakket mer kresne enn tidligere.

– Boliger som er helt klare oppussingsobjekter kan være populære blant enkelte. Og småting som litt maling stopper heller ikke folk, sier Sørheim.

– Men hvis det er store ting som må gjøres, så ser vi at mange kvier seg for å kjøpe. Vi har kanskje blitt litt godt vant, sier megleren.

Solgt på 12 dager Denne boligen i Hatlane ble solgt etter 12 dager. – I Ålesund ser vi at sørvendte boliger er populære. I Hatlane, Åse og Bogneset går boligene raskt og høyt, sier Julianne Sørheim i Privatmegleren. 

 

De andre meglerne melder om lignende tendenser: Kjøperne vil aller helst flytte rett inn.

– Får vi en nyere enebolig eller oppgradert bolig, er den mye mer attraktiv. Selv i dagens marked, sier Sylte i Notar Ulsteinvik.Jevnt og trutt

Boligprisene ligger likevel på et historisk høyt nivå, og har fortsatt å stige også på Sunnmøre: I Ålesund har prisene steget med 6,7 prosent de siste 12 måneder. Prisøkningen er derimot lavere enn landsgjennomsnittet.

Dette er helt typisk Sunnmøre, mener Sørheim.

– Vi har ofte en lavere og jevnere stigning enn resten av landet. Det får vi tilbake for når det butter imot, sier megleren.


Kilde: Krogsveen