[ Helgapraten ]

Å leve med tapt liv

Av og til sklir høyt elskede mennesker ut av hendene våre, som såpeglatte diamanter. Men livet er fullt av edelstener selv om man har mistet en. Det vet Ragnhild Opskar alt om.

Vi må snakke om sjølmord, mener Ragnhild. Gjennom Leve jobber hun for å bryte tabuer rundt et samfunnsproblem som i 2015 krevde 590 menneskeliv i Norge. En overvekt av dem som tar livet sitt er unge menn. Ragnhild tror mange av dem kan reddes. – At de har bestemt seg, og gjør det uansett hva, ser jeg på som en myte, sier hun. Torsdag fikk Ragnhild Helse- og velferdsprisen til Ålesund kommune for jobben hun gjør i Leve.  Foto: Staale Wattø.

pluss

Noen ganger er sporene som ikke finnes de som forteller mest. Som sporene i snøen den dagen i januar for snart 15 år siden. De var ikke der. Dagen var kald og snøen hadde falt natten før. Det skulle vært både bilspor og fotspor i oppkjørselen til Roar, men da Ragnhild svingte bilen opp mot huset hans, allerede med en bankende uro i brystet, var snøen urørt. Den lå der som et perfekt, hvitt og mykt teppe. Illevarslende i all sin renhet.