Kraft-satsing for felles kunstbutikk

Fem kreative damer tar Kraft-sats sammen. Etter flere år hver for seg, åpner de i dag felles utsalg av kunsten og håndverket de lager.
pluss

Se hvem som flytter inn i Kraft-butikken i bildeserien over.

Det er smart på alle måter dette her. Vi løfter fram produktene til hverandre, og blir mer synlige. Utgifter og butikkdrift deles på fem, slik at vi får frigitt tid å være skapende og kreative i stedet for å drive salg og markedsføring. Mer tid til det kreative ønsker vi oss alle fem.

Ingrid Cecilie Ulla smiler der hun står i lokalet i Løvenvoldgata, som for en uke siden rommet utsalget til Ingrids glassverksted. Da var hyllene fulle av kun hennes egne glassprodukt, men nå har arbeider til fire andre kunsthåndverkere flytta inn og blandet seg med fargerike glassting.

Kraft-damene åpner felles butik i Løvenvoldgata. Fra venstre Judith Bech, Marita Skjong, Ingeborg Rørvik Lejon, Ingrid Cecilie Ulla og Yngvill Birkeland.  Foto: Solfrid Vartdal

Marita Skjong, som har hjemmeverksted på Tørla, er på plass med sine smykker i sølv og emalje, Judith Bech har fraktet sine kunstfoto og utstillingsdukker ikledd hennes kjoledesign fra atelieret på Vatne, og keramiker Ingeborg Rørvik Lejon og bildekunstner Yngvil Birkeland har reist fra Volda til Ålesund med bilen full av maleri, skulpturer og bruksting i keramikk.

Den siste uka har de malt, bygd innredning og gjort klart til dagens åpning av butikken de har gitt navnet Kraft.

– Det var det første ordet vi kom på da navn på butikken ble diskutert. Kraft passer helt fint, – for det symboliserer både styrke, handle- og skaperkraft. Alt det vi fem damene står for, forteller de som har gått sammen om en ny type butikkdrift i Ålesund.

Kjoler på veggene og glass i taket

I andre byer i Norge og i utlandet etablerer småprodusenter innen kunst- og håndverksfagene felles butikkutsalg for å nå flere kunder.

Nå gjør de fem sunnmørsdamene det samme, sentralt i jugendbyen.

– Det skal være en opplevelse for kundene å komme inn i butikken. Vareutvalget og utstillingen kommer til å forandre seg hele tiden, forteller Ingeborg Rørvik Lejon mens hun plasserer sine keramikkskulpturer i hyllene.

– Ja, her kan det bli maleri i hyllene, kjoler på veggene og glass i taket. Det gjelder å få ting til å skje i butikken slik at folk får lyst til å komme ofte innom for å se hva vi finner på, skyter Judith Bech inn mens alle fem nikker.

Tungt aleine

Det var Ingrid Cecilie Ulla som fikk ideen om å starte et butikkfellesskap. Etter å ha drevet butikken i Løvenvoldgata aleine i vel et år, var 41-åringen som i tillegg har drevet eget glassverksted siden 2004, klar for forandring. Først hadde hun verksted i Moloveien, men nå er det flytta til Einarvikgata.

Flytta Ingrids glassverksted flyttet i sommer ut fra Molovegen.   Foto: tilsendt

– Noe skjedde i Moloveien. I starten var det massevis turister og fastboende i gata, men så ble det færre. Kostnadene mine gikk opp, og salget ned. Derfor ble jeg nødt til å flytte verksted og butikk til en mer sentral del av Ålesund, forteller Ulla som også i Løvenvoldgata fikk erfare at det var arbeidskrevende å drive butikken aleine, samtidig som hun produserte glassting i verkstedet.

– Det ble for travelt å gjøre begge deler. Derfor begynte jeg å sysle med tanken om å få noen å dele butikken med, forteller Ulla.

Snøballen rulla

Allerede da hun søkte Stiftelsen Kjell Holm om støtte, – og fikk penger, til å etablere seg i Løvenvoldgata, signalisere hun at det kunne bli aktuelt å slippe flere kunsthåndverkere til i lokalet.

– Det gjør jeg nå. Pengene jeg fikk fra Holm-stiftelsen kommer ikke bare meg, men også fire andre småprodusenter til gode, sier Ingrid Cecilie Ulla som ikke kjente alle de hun nå deler butikken med fra før.

– Det hele starta før sommeren da jeg via Facebook prøvde å finne en hyggelig nabo i det ledige lokalet vegg- i- vegg. Ingeborg var raskt ute med en kommentar om at det kunne være interessant å holde til i Ålesund. Dermed begynte snøballen å rulle.

Keramiker Ingeborg Rørvik Lejon.  Foto: Solfrid Vartdal

– Noen av oss kjente hverandre fra før, og så ble andre dratt med underveis. Nå er vi en gjeng ivrige, og sammensveiset gjeng som vil det samme, sier Marita Skjong.

– Ja, vi er håndplukkede av hverandre ut fra produkt og personlige kvaliteter. Vi synes at smykkene, maleriene, keramikken, glasstingene og antrekkene vi har å tilby kler hverandre, sier fem fornøyde damer.

Sterke sammen

Både Marita, Ingeborg, Yngvil og Judith har drevet sin kreative virksomhet i flere år, og har solgt sine produkt på messer og butikker flere steder rundt om i landet.

– Hva er hovedgrunnen til at dere nå går sammen om Kraft-butikken?

– Fellesskapet, kommer det kontant fra alle fem.

– Det er tungt å jobbe aleine uten kollegaer å diskutere håndverksmessige ting med. Vi har alle et ønske om å utvikle oss videre, og der gjør vi lettere når vi er i et kreativt miljø. Nå gleder jeg meg til fellesskapet butikken, og muligheten det gir til å nå ut til flere med smykkene mine. Dessuten blir det kjekt å møte kundene. En fin ting med denne butikken er at vi som lager varene som selges blir å treffe her hver vår dag. Det gjør at kundene kan møte oss alle fem gjennom uka, mener Marita Skjong.

Gullsmed Marita Skjong (50).  Foto: Solfrid Vartdal

– Det er lettere å markedsføre andres enn sine egne ting. Gjennom butikken, Facebook og andre sosiale media løfter vi hverandres produkter fram, sier Judith Bech. Verken hun eller de andre ser på hverandre som konkurrenter.

– Vi lager så forskjellige ting at den fella slipper vi unna. Her handler det om å heie hverandre fram.

Yngvil Birkeland og Ingeborg Rørvik Lejon som holder til i Volda gleder seg til å utvide virksomheten sin i Kraft-butikken.

– Ålesund gir oss et mye større marked enn i Volda. Butikken har en fantastisk beliggenhet i en bygate med masse trafikk av både fastboende og turister. Det håper vi fører til økt salg, sier Ingeborg.

Kreativiteten bobler

Yngvil forteller at bildekunsten de siste par årene har hatt mindre plass i livet hennes enn hun ønsker.

– Det er slitsomt å hele tiden pushe seg selv, og stå på for å skaffe meg utstillingsplass i galleri for å få vist fram maleriene mine. Etter at jeg ble en del av Kraft-gjengen har jeg fått en ordentlig opptur. Kreativiteten bobler, og jeg har fått en voldsom driv til å male. Dette har jeg troa på, stråler Yngvil Birkeland.

Billedkustner Yngvil Birkeland.  Foto: Solfrid Vartdal

– Vi også, kommer det fra fire stemmer til.

– Og hvem av dere er sjefen?

– Ingen. Vi er fem sjefer. Og det skal gå strålende, lover Kraft-damene.