To sikta etter stort narkobeslag:

Forsvarer om narkosikta: Mener de raskt kan sjekkes ut av saka

– Min klient er interessert i å medvirke til en oppklaring av saka, og samtykker derfor til fengsling selv om han fastholder sin uskyld, sier forsvarer Odd Harald Hovde.

Kritisk: Camilla Solbakken(t.v.) og Odd Harald Hove er forsvarere i saka. Arnt-Erik Oust er aktor.  Foto: Sofie Svanes Flem

  Foto: Stig Vågnes

pluss

Han forsvarer den ene mannen som ble pågrepet i Steinvågvegen mandag.

Mannen er sikta for grov narkotikaovertredelse og ble i Sunnmøre tingrett varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Det samme ble mannens kamerat. Begge to nektet straffskyld, men samtykket til fengsling.

– Han samtykker for å bli sjekka ut av saka, men fasthodler at han ikke hadde noe med dette å gjøre, sier advokat Camilla Solbakken, som forsvarer den andre mannen.

Det var mandag at de to ble pågrepet i Steinvågvegen i en politiaksjon som oppsto i kjølvannet av trusselsituasjonen i Skaregata tidligere på dagen.

BAKGRUNN: Fire pågrepet etter trusselsituasjon i sentrum

Bakgrunnen er funn av narkotika, som politiet skal ha funnet i området i nærheten av Skaregata. De to knyttes til området gjennom vitneavhør, politiets rapporter og et videoopptak, og har også selv forklart at de var i området.

Solbakken mener politiet relativt raskt vil kunne teste narkotikafunnet for DNA og fingeravtrykk, og slik sjekke hennes klient ut av saka.

– Vanskelig situasjon

Forsvarer Odd Harald Hove er kritisk til politiets arbeid, og mener ting har skjedd svært raskt.

– Min klient er i en svært vanskelig situasjon. Han kan hverken norsk eller engelsk. Ingen av sakens dokumenter er oversat til hans eget språk, heller ikke siktelsen. Han har rett til å få dette oversatt eller fremlagt på sitt språk, slik at han kan bli gjort kjent med hva han er sikta for, sier Hove.

Væpna politiaksjoner 14 dager etter drapet:

– Det er nok mer tilfeldig at dette skjer så nært opp i tid til drapet

Det er ingenting så langt som tyder på at trusselsitausjonen mandag hadde noe med drapet å gjøre, sier politistasjonssjef Oddbjørn Solheim.


Ikke enig

Tore Hovstein, fungerende leder på avsnittet for organisert kriminalitet ved politihuset i Ålesund, var til stede i retten onsdag.

Han erkjenner at det å få oversatt dokumenter er en utfordring for politiet.

– Det er et problem vi har når vi har siktede av utenlandsk opprinnelse. Vi har ikke kapasitet til å oversette alt, og siktede har krav til å gjøres kjent med alt. Det er også litt forsvarerens rolle, å gå gjennom saka slik at siktede blir gjort kjent med den, sier Hovstein.

Politiet om livet på innsiden av narkomiljøet

– Vi klarer ikke ta bakmennene

Mer brutalt. Mer våpen. Mer trusler. – Du kan ikke forestille deg hvor tøft dette miljøet er.


Når det gjelder forsvarer Solbakkens påstand om at de to siktede raskt kan sjekkes ut av saka ved at politiet tester narkotikafunnet, er han ikke enig.

– Det er jo forsvarerens jobb å si dette, men jeg er ikke enig i at det å sjekke DNA og fingeravtrykk er gjort på et par dager.

Ifølge Hovstein er det gjort funn av store mengder narkotika, og vitneobservasjoner og andre forhold knytter de to siktede til området.