Krigsdramaet på Ellingsøya

Statslosen Rudolf Ervik berget seg fra dødsstraff ved å spille sinnssyk resten av krigen. For første gang forteller barnebarnet Eldar Bjørnerem (bildet) familiens historie om hvordan politimannen Sverre Osnes ble drept på Ellingsøya i 1941.

Idyll: Ikke noe i dag avslører at det utspant seg et krigsdrama i Sandvikane på Ellingsøya som fikk store konsekvenser for to familier på Sunnmøre en ­sommerdag i 1941. Politimannen Sverre Osnes ble drept i oppdrag for Gestapo, og statslos Rudolf Ervik som brukte revolveren, tilbrakte resten av krigen på sinnssykeasyl. Barnebarnet til Ervik, Eldar Bjørnerem (bildet) mener det etter 77 år er på tide å fortelle statslosens historie.   Foto: Johan Behrentz

pluss

Han kjempet mot å bli kalt «tysker-los» og landssviker. Det kostet ham dyrt.