HIMMEL OG HAV!

Dette blir Ålesunds nordligste bydel

De fem kommunene Ålesund, Skodje, Ørskog,

Haram og Sandøy skal slå seg sammen.

Nye Ålesund kommune ser dagens lys 1. januar 2020, og får mer enn 60.000 innbyggere.

Bli med på oppdagelsesferd i kommunene som snart skal bli til en.

SANDØY

består av i alt 871 store og små øyer, hvorav seks er bebodde.

Disse er: Harøya, Finnøya, Sandøya, Ona/Husøya og Orten

Landareal: 21 km²

Innbyggertall: 1 263

Administrasjonssted: Steinshamn

Høyeste punkt: Harøyburet 156 moh.

UNGDOMMEN

GODT MILJØ: Disse fire ungdomsskoleelevene sier at det er et godt miljø på skolen, og de har mange fritidsaktiviteter å velge mellom. Men de har litt ulike planer når det gjelder framtida. F.v. Susanna Bergtun, Niklas S. Hansen, Nicolai Myklebust og Linnea Harneshaug.

GODT MILJØ: Disse fire ungdomsskoleelevene sier at det er et godt miljø på skolen, og de har mange fritidsaktiviteter å velge mellom. Men de har litt ulike planer når det gjelder framtida. F.v. Susanna Bergtun, Niklas S. Hansen, Nicolai Myklebust og Linnea Harneshaug.

Cecilie Johansen er rektor på Harøy skule som har 167 elever.

INGEN ØDE PLASS: Niklas, Nicolai, Linea og Susanna tror at mange jevnaldrende i andre deler av nye Ålesund vet lite om hvordan de har det i Sandøy.

STADION: Harøy stadion er i ferd med å bli rusta opp for rundt 12 millioner kroner. Her skal det bli kunstgras.

– Vi tror det er mange som ikke vet så mye om kommunen vår.

Vi har for eksempel blitt spurt om vi må til Brattvåg for å handle mat.

De fire ungdomsskoleelevene på Harøy skule sitter i kantina der det snart er klart for formiddagsmat. I dag siver lukta av nystekte karbonader ut fra kjøkkenet der de også lager mat til beboerne på sjukeheimen. Etter hvert blir det fullt rundt bordene der de 167 elevene har forsynt seg med mat.

– Veldig kjekt å slippe matpakka, synes niendeklassingene Niklas S. Hansen og Linnea Harneshaug og Susanna Bergtun og Nicolai Myklebust som går i åttende. Dette er ungdommer som er stolte av heimplassen sin som i 2020 blir den nordligste bydelen i Ålesund kommune.

Godt miljø

De fire forteller om et godt og trygt skolemiljø der alle kjenner hverandre.

– Vi er bare 14 i klassen, og det er strålende, mener Niklas.

Elevene sier at de ikke kjenner til at det er problemer med mobbing. På en skole med få elever er det lettere å ta tak i problemene når de dukker opp.

– Det er ikke så lett å forsvinne i mengden her.

Fritidsaktiviteter er det heller ingen mangel på. Mange er med i korps eller idrett. Vegg i vegg med skolen ligger den flotte I.P Huse-hallen – ei gave fra hjørnesteinsbedrifta i kommunen. Stadionanlegget er også i ferd med å bli rusta opp, og en gang i uka er det ungdomsklubb.

Men når elevene skal begynne på videregående, må de reise vekk fra Sandøy. Noen velger Haram videregående i Brattvåg, mens andre reiser til Molde eller Ålesund. Og det store spørsmålet er: Kommer de tilbake?

– Jeg tror ikke det. I hvert fall hvis jeg skal satse på musikk slik jeg gjerne vil, forteller Linnea. I tillegg til å være med i korpset, er hun også opptatt med ridning.

Susanna håper på en plass på frisørlinja på Borgund videregående i Ålesund. Hun er også usikker på om hun blir boende på Harøya i framtida. Men gutta har planene klare.

– Jeg skal gå på fiske og fangst på Ålesund videregående skole og få meg et yrke i fiskerinæringa, slår Nicolai fast. Dette er noe han alltid har ønska seg, og han er ikke den eneste i klassen som tenker i de samme banene. Niklas satser på Haram vidaregåande med tekniske fag og studiespesialisering som etter hvert skal ende opp i en ingeniørutdannelse. Og jobb hjemme i Sandøy.

De fire har ikke reflektert så mye over dette med at de blir en del av en helt ny og større kommune. De tror nok Nordøyvegen vil bety mer for dem enn at kommunen blir større og heter Ålesund.

– Blir det kjekt å slippe ferja?

– Vi synes i grunnen det er litt koselig å ta ferja, og det er synd at hurtigbåten blir borte. Med den kommer vi oss veldig enkelt til Ålesund.

Og ungdom fra Ålesund er hjertelig velkommen til å ta seg en tur til Sandøy også.

– Da kan de som tror dette er en øde plass uten butikker få se at slik er det ikke, sier Niklas, Linnea, Nicolai og Susanna.

FAMILIEN

HEKTISK HVERDAG: Rick Sherman og Siw Harnes Sherman har fire aktive barn. Nå er det klart for fotballtrening for tvillingene Olivia og Kristoffer (6) og Isabella (12) og Rebekka (9).

HEKTISK HVERDAG: Rick Sherman og Siw Harnes Sherman har fire aktive barn. Nå er det klart for fotballtrening for tvillingene Olivia og Kristoffer (6) og Isabella (12) og Rebekka (9).

Kom tilbake til Sandøy

– Da jeg ringte for å høre om jobben som regnskapssjef, spurte Inge Huse: Ka tid du kjøm?

Siw Harnes Sherman har akkurat landa i sofaen hjemme i den trivelige eneboligen på Myklebust etter å ha brukt formiddagen på nødvendige ærend i Ålesund. Nå forteller hun historien om hvordan hun vendte nesa hjemover etter mange år i Canada og USA.

– Å være ung og singel i Chicago var slett ikke verst, men da vi ble en familie, begynte vi å tenke på om Norge kanskje var et bedre sted både for ungene og oss. I USA er det veldig mye fokus på jobb, mens Norge sørger for gode ordninger til småbarnsfamilier som amerikanerne bare kan drømme om.

Siw hører til ei gruppe det har vært mye snakk om i kommunereformprosessen: Unge, velutdanna kvinner som regionen trenger og ønsker seg. Men mange kommer ikke tilbake etter endt utdanning, og slik kunne det nok også ha gått med Siw.

Avgjørende med jobb

– For oss var det jobbmulighetene som ble avgjørende, sier Siw som er økonomisjef på hjørnesteinsbedrifta I.P Huse.

Foreldre hennes bor i nabohuset, og de tipsa datteren om at det var en jobb ledig som kunne passe for henne. Siw tok en telefon og fikk snakke med sjefen sjøl.

– Og han spurte altså ikke om så mye anna enn om når jeg kunne komme, ler hun.

For Rick som hadde en god jobb i hjembyen Chicago, ordna det seg også. Først hos Rolls-Royce i Brattvåg, og siden på I.P Huse. Med fire aktive barn mellom seks og tolv, er det mye logistikk som skal klaffe i hverdagen. Spesielt hvis ting skjer utenfor kommunegrensa. Også i familien Sherman ser de fram til at Nordøyvegen står ferdig. Noen steinkast unna boligfeltet på Myklebust har anleggsmaskinene allerede begynt på det som skal bli tunnelinnslaget over til Fjørtofta.

Identiteten forsvinner ikke selv om man flytter, og det tror jeg ikke den gjør selv om kommunen får et annet navn og blir større
Rick Sherman

– Vi er ganske flinke til å benytte oss av kulturtilbudet utenfor kommunen allerede i dag, men nå blir det enda enklere. Det ser vi fram til.

Og hva med Rick? Hvordan er overgangen fra millionbyen Chicago til Sandøy?

– Jeg savner sjølsagt venner og familie i USA, men vi besøker dem så ofte vi kan.

Rick innrømmer likevel at han fortsatt kjenner seg veldig levende når han kan suse av gårde på highwayen.

– Men det er her vi skal bo, og folket her har aldri behandla meg som en utenforstående.

Verken Rick eller Siw har vært spesielt opptatt av at de skal bli en del av en helt ny kommune, men Rick har registrert at det har vært mye snakk om identitet.

– Jeg bor i Sandøy og akter å gjøre det i fortsettelsen også. Men jeg er jo fortsatt amerikaner. Identiteten forsvinner ikke selv om man flytter, og det tror jeg ikke den gjør selv om kommunen får et annet navn og blir større, slår Rick Sherman fast.

BLIR I SANDØY: Rick og Siw ser for seg at de blir boende i Sandøy.

BONDEN

DRIVER STORT: I det moderne fjøset på Harnesmyr gard har Ann Elin Harnes det lyst og luftig og dyra går fritt omkring.

DRIVER STORT: I det moderne fjøset på Harnesmyr gard har Ann Elin Harnes det lyst og luftig og dyra går fritt omkring.

Storbonde i Ålesund

I den moderne driftsbygningen på Harnesmyr gard har Ann Elin

Harnes ansvaret for de 147 dyra som går fritt rundt, og stikker innom melkeroboten eller den roterende kløbørsten når de føler for det.

– Vi produserer 500 tonn melk og mellom tolv og tretten tonn kjøtt i året, forteller bonden, politikeren og småbarnsmora som driver garden på Harøya.

I likhet med Siw er også Ann Elin ung, velutdanna og har bodd i utlandet. Nærmere bestemt på New Zealand. Men for henne har det aldri vært noen annen plan enn å bli bonde og drive slektsgarden.

Ålesund kommune har strengt tatt ikke vært noe særlig til landbrukskommune så langt, men etter 1.1. 2020 ser det annerledes ut. Nye Ålesund blir faktisk en ganske betydelig landbrukskommune i regionen.

– Av de fem kommunene som skal bli til Ålesund er Haram i en klasse for seg, men Sandøy er en god nummer to som melkeprodusent. Og ser en på dyrka areal i forhold til totalt areal i kommunene, ligger Sandøy på topp av de fem, sier Ann Elin som har tatt en titt på statistikken.

Hun har også tatt fram listene over tilskudd til landbruket, og her er hun blant de største i nye Ålesund.

– Det er ikke alltid så godt å sammenligne disse tilskuddslistene, men de gir i hvert fall en pekepinn på omfanget av produksjonen på brukene og i kommunene.

Bygge en sterk region

Ann Elin drev garden sammen med faren før hun tok over i 2016.

– Vi brukte et tiår på generasjonsskiftet, og det er jeg glad for.

Faren hjelper fortsatt til, men nå som ansatt. Og det trengs når bonden sjøl er mor til en femåring, gift med en sjømann og samfunnsengasjert lokalpolitiker. Ann Elin representerer Høyre i kommunestyret i Sandøy, og har sjølsagt meninger om kommunereformen.

– Rent følelsesmessig tenker jeg at vi kanskje kunne fortsatt alene. Vi er jo vant til å greie oss sjøl her ute. Men jeg ser jo at den nye kommunen er nødvendig for å styrke Ålesundsregionen. Og en sterk region er avgjørende – ikke minst for næringslivet, men også for å rekruttere de fagfolkene vi trenger. Her er sjølsagt Nordøyvegen helt avgjørende også. Ålesundsregionen må bli en motvekt til Trondheim og Trøndelag.

77 representanter i kommunestyret er forresten altfor stort. Det tror jeg kommer til å bli forandra ved første korsveg.
Ann Elin Harnes

– Ser du for deg en karriere som lokalpolitiker i nye Ålesund?

– Jeg vil gjerne engasjere meg i politikken, men det kan bli mer krevende å få tid til det i en stor kommune der kommunestyremøtene for eksempel skal holdes på rådhuset i Ålesund. 77 representanter i kommunestyret er forresten altfor stort. Det tror jeg kommer til å bli forandra ved første korsveg.

Ellers er Ann Elin i likhet med flere andre vi snakker med, ikke glad for grensejusteringa som gjør at folket på Ona, Orta og Sandøya kan bli en del av Aukra kommune.

– Vi som bor på disse øyene her ute har alltid holdt sammen, og jeg synes det er trist hvis det blir slik fylkesmannen tilrår, sier hun.

BLANT DE STØRSTE: Ann Elin Harnes blir blant de største gardbrukerne i nye Ålesund. Hun kan også tenke seg å engasjere seg politisk i den nye kommunen, men som bonde og småbarnsmor kan det bli verre å få til. Kommunestyrene skal for eksempel holdes på rådhuset i Ålesund.

INNFLYTTERNE

EKSPORTARTIKKEL: Splinter og Babs Höck og Micha v. Berkel produserer den nederlandske spesialiteten «Stroopwafels» på kjøkkenet på «øya pub og pensjonat». Her er det bare naturlige råvarer, forteller de tre.

EKSPORTARTIKKEL: Splinter og Babs Höck og Micha v. Berkel produserer den nederlandske spesialiteten «Stroopwafels» på kjøkkenet på «øya pub og pensjonat». Her er det bare naturlige råvarer, forteller de tre.

RIKSGRENSA: Riksgrensa mellom Sverige og Danmark- Norge gikk i to år frå 1658 til 1660 over Harøyburet og ut i havet. Den samme grensa var i lang tid kommunegrense mot Haram.

Vaffelproduksjon

På kjøkkenet på «øya pub og pensjonat» på Steinshamn drives det også matproduksjon – om enn i noe mindre skala enn hos Ann Elin. Babs Höck var den første nederlenderen som kom til Sandøy, og nå driver hun spisestedet sammen med Micha V. Berkel og sønnen Splinter Höck. De har opplevd stor suksess med sine hjemmelaga «stroopwafels» som selges fra flere forretninger på Sunnmøre.

Vi skjønte at her hadde vi noe som folk liker
Babs Höck

– Vi tok med vaflene på Matfestivalen i Ålesund i fjor, og skjønte at her hadde vi noe som folk liker, forteller Babs.

Splinter stilte med godsakene på fritidsmessa i Ålesund nylig, og der gikk de også kjapt unna. På kjøkkenet står to jern der vaflene steikes, og litt samlebåndsproduksjon blir det også.

– Micha steiker, Splinter stikker dem ut til rundinger og jeg smører på fyllet. Her går det unna, ler Babs.

De tre på ser ikke for seg at livet skal bli så mye annerledes når den nye kommunen er et faktum.

– Vi skal fortsatt drive dette stedet og lage god mat. Men det kan jo hende at det blir flere som finner vegen hit når vi får fastlandsforbindelsen. Det er nok Nordøyvegen som vil bety den største forandringen for oss.

HYTTEFOLKET

TRIVSEL: Etter 45 år i Oslo, stortrives Inger-Lise og Tor Njerve på hytta på Finnøy. Her er det også plass til en liten kjøkkenhage.

TRIVSEL: Etter 45 år i Oslo, stortrives Inger-Lise og Tor Njerve på hytta på Finnøy. Her er det også plass til en liten kjøkkenhage.

Hytteliv

Helt ut mot storhavet på Finnøya, bygges det hytter. Statistikken forteller at kommunen har 73 hytter, og i en av dem treffer vi to som egentlig havna her ved en rein tilfeldighet.

Inger-Lise og Tor Njerve er opprinnelig fra henholdsvis Volda og Mandal og har bodd 45 år i Oslo-området.

Vi lengta etter sjø og hav og fjell og fjord
Inger-Lise og Tor Njerve

– Nå er vi pensjonister og har kjøpt oss leilighet i Volda, men vi kommer til å bruke hytta her på Finnøy mye, sier de to.

– Hvorfor akkurat Finnøy?

– Vi lengta jo etter sjø og hav og fjell og fjord, og etter besøk hos bekjente som hadde kjøpt seg et hus her ute, bestemte vi oss.

Det ble ei ny hytte for vår del, men her har vi alt vi trenger. Båten ligger i småbåthavna og blir flittig brukt.

Ved enden av moloen over til Harøya er det også et hyttefelt, og så vidt vi vet er det både rådmenn og ordførere fra det som skal bli nye Ålesund som ferierer i hytter på Finnøy.

På ferjekaia på Finnøy legger «Kvalsund» til og skal videre over til Ona, Sandøya og Orta. Der vil ikke flertallet av folket være med i nye Ålesund, og har så langt fått grønt lys fra fylkesmannen til å bli en del av Aukra kommune.

Folk vi treffer i Sandøy forteller at striden om grensejusteringa til tider har vært tøff.

Nå er det kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland som har det siste ordet. Avgjørelsen skal visstnok skje før sommeren.

Går det som flertallet på øyene vil, stopper Ålesund kommune akkurat her. På ferjekaia på Finnøy.

UT MOT HAVET: Hav og høg himmel for hyttefolket på Finnøy.

UT AV KOMMUNEN: Ferja «Kvaløy» på veg mot Finnøy. Nå binder den øyene i Sandøy sammen, men snart kan folkene på Ona, Orta og Sandøya bli en del av Aukra.

FAKTA OM SANDØY

Sandøy

Består av i alt 871 store og små øyer, hvorav seks er bebodde.

Disse er: Harøya, Finnøya, Sandøya, Ona/Husøya og Orten

Landareal: 21 km²

Innbyggertall: 1 263

Administrasjonssted: Steinshamn

Høyeste punkt: Harøyburet 156 moh.

Næringsliv

Sandøy har tradisjonelt vært en fiskerikommune.

Viktigste næring i dag er industrien, representert ved verdensledende virksomheter som Finnøy Gear & Propeller AS og I.P. Huse AS.

GAVE: Denne hallen var en gave fra I.P Huse. Hjørnesteinsbedrifta er verdensledende i produksjon av vinsjer til ankerhåndteringsskip.

UT AV KOMMUNEN: Ferja «Kvaløy» på veg mot Finnøy. Nå binder den øyene i Sandøy sammen, men snart kan folkene på Ona, Orta og Sandøya bli en del av Aukra.

NYBYGGING: Nybygging ved Sandøy omsorgssenter.

STADION: Harøy stadion er i ferd med å bli rusta opp for rundt 12 millioner kroner. Her skal det bli kunstgras

HAVSTUENE: Classic Norway driver hotellet og badelandet «Håp i havet» på Finnøy.

FANGST: Kvalskuta «Kato» til kai på Myklebust. Dette er den eneste i kvalflåten som produserer kjøtt og spekk ombord.

SYKKELTUR: Mange har fått øynene opp for «øyhopping» med sykkel fra Lepsøya i sør til Ona i nord.

SYKKELTUR: Mange har fått øynene opp for «øyhopping» med sykkel fra Lepsøya i sør til Ona i nord.

Innbyggere

Av kommunens 1.263 innbyggere, er 250 mellom 0 og 19 år.

170 personer er mellom 20 og 34 år, og i gruppa kvinner 30–34 er det bare 19 personer. 

Den største gruppa er menn mellom 45 og 49 år.

Utdanning

Høyeste fullførte utdanningsnivå for personer fra 16 år og over i Sandøy:

Videregående skole: 484

Universitet og høgskole: 161

Grunnskole eller ingen fullført utdanning: 337

FIRE OM GODT OG GALE I SANDØY


Tekst: Hilde Hovik
Foto: Staale Wattø
Presentasjon: Sissel Bigset
Kultur- og reportasjeredaktør: Kristin Knudsen
Ansvarlig redaktør: Hanna Relling Berg.

Sunnmørsposten jobber etter Vær Varsom-plakaten sine regler for god presseskikk. Alt innhold er opphavsrettslig beskyttet
© Sunnmørsposten 2018.