– Om det blir grovkake og timpe får vi vel se, men vi garanterer en festbuffé der alt er lokalt og kortreist, forsikrer Trine Klemetsen i Bypatrioten.

En smak av Ålesund

Det er patriotene som arrangerer «En smak av Ålesund» i nært samarbeid med Teaterfabrikken og Den Norske Matfestivalen. Per Ståle Dyb skal stå for det aller meste av kokkeleringa på cateringkjøkkenet sitt ute på Valderøya med råvarer fra svært velvillige og lokale produsenter.

– Havets festbord var i mange år et populært innslag under matfestivalen før det forsvant. Vi satte vi oss ned for å tenke ut noe som kunne være en erstatning, forteller Trine.

Ideen om en festbuffé med lokal mat poppa opp etter suksessen med ålesundskvelden på Teaterfabrikken sist høst.

– Og nå er vi altså klare, slår Trine Klemetsen og Astrid Overaa fast.

For det er naturligvis sistnevnte som har ansvaret for det kulturelle menykortet. Lokal og kortreist det også forstår vi.

To lokale, og foreløpig litt ukjente sangfugler skal i ilden. Det er Ragnhild Overaa og Monica Giskeødegård Isaksen. Fabrikkens huspianist, Hallvard Fremstad, er på plass. Det samme er Ålesund Dixie – gladjazzgjengen som stiller på hver eneste matfestivalåpning.

Mat og kultur

– Mat er sjølsagt også tema i kulturinnslagene som er skreddersydd for anledningen, forsikrer arrangørene.

Herman Ekeberg – uten Amund denne gangen – stiller med en flunkende nyskrevet tekst. Herman blir for øvrig å finne på Teaterfabrikkens scene i Molovegen med egen forestilling seinere i høst.

Trine Klemetsen sier at det er et godt tips å begi seg ut til Molovegen til rett tid på lørdag. Det kommer til å skje saker og ting under åpen himmel også forstår vi.

Og hva har vi glemt? Jo, karamellpudding etter oppskrifta fra legendariske Gullix, Astrids saft av hyllebær og stikkelsbær, bacalao, fiskesuppe og brennsnut. Resten får være en overraskelse til de 300 gjestene det er plass til rundt bordene denne lørdagskvelden.

Spesialitet 1: Timpe, skilpadde, grovkake og tekake. Alt en smak av Ålesund som muligens blir å finne på festbordet i Molovegen. Foto: Roger Engvik Foto: Roger Engvik