Dette har Birgitte savnet

Endelig er det fritt frem igjen for Birgitte Lorgen Øvrelid som var superbruker av byens kulturliv før det meste ble stengt ned under pandemien.

foto
 Ventetiden er over for en av byens ivrige kulturbrukere. Foto: Håkon Haram, SMP Brand Studio.
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

Etter to års unntakstilstand og usikkerhet, er alt gjenåpnet og langt mer forutsigbart på Parken kulturhus. Ventetiden er over for en av byens ivrige kulturbrukere.

– Det er bare så deilig. Jeg har jo nærmest hatt abstinenser og følt meg som et sosialt dyr i bur, ler den 35 år gamle skipsingeniøren fra Ålesund.

Storkoste seg

Nylig storkoste hun seg på Parken kulturhus med forestillingen 12 gode råd med Atle Antonsen og Bård Tufte Johansen. Det var fullt hus også før showet. I foajeen kunne Birgitte suge til seg den særegne stemningen med et behagelig surr av forventningsfulle stemmer, den dempede akustikken i rommet, byparken gjennom store glassflater, mingling og gamle kjente.

– Det var herlig å være tilbake, og det var deilig å være ute blant så mange folk igjen. Selv den lange køen for å få seg et glass vin var helt ålreit, forteller Birgitte med et smil.

Intimt og mangfold

Et av de flotteste lokalene i byen har gitt både kulturhuset og kulturopplevelsene i Ålesund en ny dimensjon. Foajeen med byparken som en fjerde vegg i skiftende årstider, gir rom for mer mangfold, nye typer arrangementer, fleksibilitet og intimkonserter. Lyden er bedre og dempet, etterklangen redusert fra tre sekunder som i Nidarosdomen til under ett sekund. Sosialt funker nå foajeen som et supert mingleområde før forestillinger i storsalen og i pausen.

Klar igjen lørdag

Birgitte har lagt planer langt utover våren for hva hun vil se og oppleve på Parken. Det er ikke lite selv for en som er over snittet kulturinteressert. Allerede førstkommende lørdag er hun tilbake for å la seg underholde av prestesønn, skuespiller og komiker Bjarte Tjøstheim. Med billetter innkjøpt til en forestilling som pandemien tok.

Følte på savnet

Birgitte Lorgen Øvrelid bor midt i byen og hun liker å bruke byen. Det hun følte mest på under pandemien var savnet av kulturopplevelser, konserter, forestillinger, show, standup og teater fra scena på Parken kulturhus - og magiske intimkonserter i foajeen. Og hun savnet det sosiale rundt opplevelsene.

Ta igjen det tapte

– En helaften på byen som starter i foajeen med forventninger og gode venner, en flott forestilling, en konsert eller et show og en påfølgende middag er noe av det beste jeg kan tenke meg. Gjennom nesten to år har det vært få slike opplevelser. Det er jo smått utrolig, sier Birgitte som mener det er på høy tid å ta igjen det tapte.

Superbruker

Høsten 2019 ble hun engasjert av Parken kulturhus til å være deres superbruker og via videosnutter dele sine opplevelser. Det ga henne mange aha-opplevelser og store øyeblikk før pandemien sørget for teppefall i kultur-Norge.

Mer nysgjerrig

– Men jeg rakk å få med meg en rekke forestillinger og mange arrangementer som jeg vanligvis ikke ville ha gått på. Jeg er spesielt glad i norsk musikk og standup, men som superbruker oppdaget jeg at det finnes mye og variert scenekunst som på sitt beste gjør noe med deg. Noen har sagt at man ikke skal gi publikum det de vil ha – de fortjener så mye bedre. Nå er jeg mye mer nysgjerrig på alle typer kulturtilbud, og du får dem på Parken, forteller Birgitte.

foto
Birgitte Lorgen Øvrelid er skrubbsulten på kultur-opplevelser etter pandemien. Foto: Håkon Haram, SMP Brand Studio. 

Gode tall før pandemien

Før pandemien tok hovedrollen i norsk kulturliv, var Parken kulturhus i støtet og kunne se tilbake på et svært godt 2019 med økende aktivitet og besøkstall. 54 400 publikummere passerte dørene i det elegante inngangspartiet i glass til tonene fra Arne Nordheims Stormen.  Fire etasjer er påført noter og skrift, malt med jernklorid i sink, signert Susanne Fagermo og Ole Lislerud.

Opp av sofaen

Etter gjenåpningen av kulturlivet, melder arrangører om et litt tregt billettsalg. Ikke alle er like ivrige som Birgitte på å storme ut av stua og inn i konsert- eller teatersalen:

– Kanskje er det mange som sliter litt med dørstokkmila etter to år på sofaen i selskap med Netflix.   Så opp av sofaen og kom dere ut. Kulturopplevelser live er noe helt spesielt. Ta med venner, gjengen din eller noen du ikke har sett på lenge, er oppfordringen fra superbruker Birgitte Lorgen Øvrelid.

Smittefaren

Om du fortsatt skulle frykte smittefaren bør denne danske undersøkelsen være god indremedisin. Også forskning og andre undersøkelser viser at risikoen for smitte ved idrett- og kulturarrangementer innendørs er minimal.

foto
Storsalen i Parken er nyrenovert med nye stoler, nye farger og nye tekniske løsninger for en bedre publikum-opplevelse. Foto: Parken Kultushus.

Pusset opp

Er du klar for kulturopplevelser på Parken vil du møte en nyrenovert storsal med nye seterader, fargeendringer og andre både synlige og usynlige endringer. Det vil gi deg som publikummer en enda bedre opplevelse. I setene som stod koronafast i et halvt år i Korea, vil du sitte godt. Her er det bare å synke ned og la seg underholde.

Masse muligheter

– Gjenåpningen betyr nye forestillinger, men også at mange avlyste show og forestillinger vil bli satt opp på nytt. Til sammen betyr det at det vil bli et større kulturtilbud enn noen gang for publikum, sier sjefen for Parken kulturhus, Hans Pareliussen.

foto
– Med nye forestillinger og avlyste som settes opp på nytt får publikum et kultur-tilbud de aldri har hatt før, sier kulturhussjefen Hans Pareliussen. Foto: Parken Kulturhus.

Vi trenger kultur

Kultursjefen i Ålesund, Oskar Skulstad, tror vi har fått noen pandemi-vaner som det kanskje vil ta litt tid å snu, men er sikker på at folk igjen vil oppsøke kultur-opplevelser:

– Krafta i kulturlivet knytter oss sammen og gir oss gode opplevelser. Vi trenger kultur og kulturen trenger oss. Så nå er det tid for å sjekke ut hva vi har gått glipp av, mener kultursjefen.

Noe for deg?

foto

Føler du for en tur på Parken allerede lørdag, så anbefaler kulturhussjefen soloforestillingen til skuespiller og komiker Bjarte Tjøstheim hvor det fortsatt er ledige billetter.

foto

Har du sans for klassisk musikk foreslår Hans Pareliussen en tur på vårkonserten til Ålesund Symfoniorkester førstkommende søndag.

foto

Liker du blues og glitrende gitarspill bør du krysse av 13. mai og sikre deg billetter til gitarfenomenet Amund Maarud og en eksplosiv solokonsert. Amund er en av kulturhussjefens personlige favoritter.

foto

Filmen A Human Position er spilt inn i Ålesund, den er laget av filmregissør Anders Emblem fra Ålesund, og har Amalie Ibsen Jensen fra Ålesund i hovedrollen. Og da blir det selvsagt førpremiere på Parken. Filmen har fått flott omtale og ble valgt til åpningsfilm under Tromsø Internasjonal Filmfestival. Her kan du lese mer om filmen og sikre deg billetter til førpremieren på Parken kulturhus 23.april. Etter filmen får du møte regissøren og skuespillerne, og deretter blir det premierefest i foajeen for alle.

Her kan du sjekke hele programmet for Parken kulturhus våren 2022.