Økonomiske nyttårsforsett?

Har du et nyttårsforsett om å bli flinkere til å ta bevisste økonomiske valg for å få en bedre økonomi? Kanskje spare mer og sløse mindre? Her er tips til deg som vil lykkes med dine økonomiske nyttårsforsett.

foto
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

- De aller fleste av oss har potensiale til å bruke pengene vi har på en litt smartere måte for å få maksimalt ut av dem. Nyttår er en tid for refleksjon og bruker du litt tid på å gå igjennom økonomien din, kan 2021 bli et godt økonomisk år for deg, sier Tore Vevang, banksjef i Sparebanken Møre i Kristiansund.

Har du hatt det samme nyttårsforsettet før – uten å lykkes? Da hjelper det ikke å gjøre mer av det samme, for da er sannsynligheten stor for at alt blir som før. Du må være bestemt og du må være villig til å gjøre endringer.

Her er Tores tips som kan hjelpe deg på veien til en bedre økonomi.

1. Sett deg ett eller flere sparemål

Sparemål kan være motivasjonen du trenger for å klare å gjennomføre det du har bestemt deg for. Sparemål kan være å fylle opp bufferkontoen, spare til ferie, bolig eller andre ting du ønsker å oppnå frem i tid.

Ta gjerne kontakt med rådgiveren din i banken som kan hjelpe deg å finne ut hva som passer best for deg. Er du kunde i Sparebanken Møre kan du booke møte med en rådgiver her.

2. Abonnement

Start gjerne med å ta en gjennomgang av økonomien din slik den var i fjor. Hva brukte du penger på? Er det rom for å redusere pengebruken? En ting mange av oss har er abonnement som strømmetjenester, medlemskontingenter, avisabonnement og lignende, som vi egentlig ikke bruker. Ta en kritisk gjennomgang og avslutt de du ikke trenger.

3. Hverdagssløsing

Det vi mener med hverdagssløsing er den kaffekoppen du kjøper på vei til jobb, utelunsjen, colaboksen, energidrikken, snusboksa og «Take-Away»-middagene. Vi mener selvfølgelig ikke at du ikke skal unne deg noen hverdagsgleder!  Men, er du litt økonomisk i hverdagen har du anledning til å kose deg når det er helg og ferie. Vet du hvor mye penger du bruker på hverdagssløsingen, så kan det også være en motivasjon til å endre noen vaner og spare litt penger.

Prøv gjerne Sløsekalkulatoren til Dinside for å finne ut hvor mye du bruker på hverdagssløsing i dag og hvor mye du kan spare ved å redusere forbruket ditt.

4. Impulskjøp

Du har sikkert gjort det. Kjøpt klær for eksempel på impuls på vei hjem fra jobb. Og de som kjøper klær på nett har garantert plagg i klesskapet som egentlig skulle vært returnert. Bestem deg for å være mer kritisk til hva du kjøper. Tenker du deg om to ganger vil du garantert unngå noen bomkjøp.

foto
Bruker du litt tid på å gå igjennom økonomien din, kan 2021 bli et godt økonomisk år for deg, sier banksjef Tore Vevang, her sammen med sine medarbeidere ved Sparebanken Møres kontor i Kristiansund.

5. Selg det du ikke trenger

Har du ting i boden eller i skuffer og skap som du ikke bruker? Gå igjennom tingene dine og selg eller bytt bort det du ikke har bruk for selv.

6. Leie og leie ut

Mange ganger kan det være en fordel å leie i stedet for å eie. Du kan både leie ut bilen din, hytte og bolig og få skattefrie inntekter. Sjekk skatteetatens informasjon om utleie av bolig her.

7. Sjekk skattekortet

Sjekk at lønnsinntekt, gjeld og formue er riktig slik at du ikke betaler for lite eller for mye skatt. Å få en skattesmell er surt! Sjekk også den årlige Skattemeldingen, - du er selv ansvarlig for å kontrollere at alle tallene stemmer.

8. Kan du øke inntekten din?

Å redusere utgiftene er enklere enn å øke inntekten. Men er det lenge siden du har hatt samtale med sjefen din om lønnsbetingelser, kan det kanskje være på tide? Sjekk også om det er muligheter for å få mer ansvar som vil gi høyere lønn, eller kanskje du har rom for en ekstrajobb?

9. Opprett spareavtaler

Når du får lønn - fordel pengen til kontoer som du oppretter til ulike sparemål. Det du har igjen på lønnskontoen er det du skal ha til mat og andre løpende utgifter i hverdagen. Sett av penger på en regningskonto til betaling av alle regninger og faste utgifter, og uansett hva sparemålet ditt er – opprett spareavtaler. Skjuler du sparekontoene dine slik at de ikke er synlig i mobilbanken, unngår du å falle for fristelsen til å «låne» penger fra deg selv.

- Jeg vil også anbefale alle å opprette Småspar. En veldig populær sparemåte blant kundene våre. Med småspar kan du spare en sum hver gang du betaler med Visa-kortet ditt. Du velger selv beløp. Mange små beløp blir til slutt betydelige summer. Sørg for at 2021 blir et riktig godt økonomisk år og lykke til, avslutter Tore Vevang.