Brillefin teknologi skal gjøre AaFK bedre

VR-teknologi skal få unge AaFK-spillere til å treffe raske beslutninger i avgjørende øyeblikk og slå de forløsende pasningene fremover i banen.

Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

Martin Ødegård og mange storklubber bruker det. Det gjør også det norske U19-landslaget. Nå tar også spillerne i utviklingsavdelingen til AaFK i bruk det norskutviklede Be Your Best med ny VR-teknologi (Virtual Realty). Av norske klubber er AaFK tidlig ute med å ta i bruk VR-teknologien, blant annet takket være Sparebanken Møre som har bidratt med midler til prosjektet.

Banebrytende verktøy– Målet er å gi våre unge spillere og klubben et banebrytende verktøy for å simulere og stimulere mental prestasjon på banen, forteller Bjørn Erik Melland, sportslig leder og pappa til en av klubbens unge store talenter.

foto
Sportslig leder Bjørn Erik Melland. Foto: Srdan Mudrinic

De beste er unike– De beste spillerne i verden er helt unike på å samle informasjon rett før de får ballen, og på den måten ta bedre avgjørelser ved pasninger. Analyser viser at de starter søket allerede 8-10 sekunder før de mottar ballen. De løfter blikket, søker og orienterer seg 6-8 ganger i de få sekundene før de mottar ballen, forklarer Per Gidlund, hovedtrener for AaFKs G16.

foto
Per Gidlund forklarer statistikken.

Mindre Ball WatchingSpillere kan sette seg inn i sine egne posisjoner på banen, øve persepsjon og oversikt, hurtige og optimale valg om når og hvor de skal spille ballen, eller skyte for å score. Med moderne teknologi skal unge spillere bli flinkere til å løfte blikket fra ballen, «se seg rundt» og treffe beslutninger i avgjørende øyeblikk gjennom VR-briller.

Spillerne positive– Hver enkelt spiller vil ha sin egen profil slik at de kan studere sine valg, evner og utvikling. Spillerne kan konkurrere med lagkameratene om å best score. Trenere får tilgang på rapporter og kan følge spillernes utvikling. Spillerne er svært positive til teknologien, sier Gidlund.

foto
For AaFK er det viktig å bygge en klubb hvor utvikling står helt sentralt.

Teknologi og utvikling– Bruk av ny teknologi er tråd med klubbens mål- og strategier for å skape en sterkt prestasjonskultur.  For AaFK er det viktig å bygge en klubb hvor utvikling står helt sentralt, mener Melland, sportslig leder og som nevnt pappa til en av klubbens store talenter.

Proffkontrakt med stortalentBare 15 år gamle Henrik Molvær Melland (15) er den yngste spilleren Aalesunds Fotballklubb noen gang har signert proffkontrakt med. Tre europeiske toppklubber har jaktet stortalentet. I likhet med John Arne Riise som debuterte 16 år gammel, har også Henrik utviklet seg i barne- og ungdomsfotballen på Hessa i Ålesund.

foto
Henrik Molvær Melland. Foto: Srdan Mudrinic

– Derfor er jeg veldig glad og fornøyd med proffkontrakt. Jeg er sikker på at jeg kan utvikle meg godt i AaFK den nærmeste tiden, sier den reflekterte 15-åringen.

Kan bli gode i AaFKPå samlingene til G15-landslaget er det ofte flere ti-tallsagenter og toppklubber til stede. Store, norske unge profiler i utlandet som Hauge, Haaland, Ødegaard og flere, har gjort norske unge fotballspillere mer attraktive enn på mange år.

foto
Utviklingsleder Sindre Eid. Foto: NTB

Satser ungtIfølge administrerende direktør i AaFK, Geir S. Vik, gjøres det nå en svært god jobb i utviklingsavdelingen.

foto
Administrerende direktør i AaFK, Geir S. Vik. Foto: NTB
foto