Skal strikke møbler

Prøveproduksjoner er allerede i gang. Ganske snart kan du kjøpe møbler som er 3D-strikket.

foto
Marius Erstad Flemsæter, Sparebanken Møre, Åsne Helene Folstad, daglig leder Sykkylven Næringsutvikling og Lars Erik Riksheim, fagperson og initiativtaker til Nasjonalt kompetansesenter for 3D-strikk i Sykkylven.
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

I møbelbygda Sykkylven er det nå etablert et nasjonalt kompetansesenter for 3D-strikking med Møbelkraft som største eier. Prosjektet har fått navnet 3DKT. På eiersiden er også Ekornes, Sandella, Amatec, Sykkylven Stål, Fora Form og virksomheter innen konfeksjon, blant annet Flakk International (Devold) og Oleana.

Kompetanse og nytenking– 3DKT skal være et nasjonalt senter for kompetanse, demonstrasjon, opplæring og support innen 3D-strikking. Målsettingen er å inspirere til nytenking og presentere nyheter. Samtidig ønsker vi å gjøre ny teknologi tilgjengelig på en slik måte at det gir norske bedrifter et konkurransefortrinn, sier Lars Erik Riksheim, produkt- og markedssjef i Amatec og initiativtager og fagperson i 3DKT-prosjektet.

Grønnere industriMed designprogrammet Apex 4 og 3D-strikking kan man øke effektiviteten, og samtidig ha fokus på miljø og bærekraft og bidra til en grønnere industri.

– Med den nye teknologien handler det om betydelig mye mindre svinn, resirkulerbare materialer, muligheten for å hente hjem produksjon fra utlandet, redusert transport og produksjon on demand, sier Åsne Helene Folstad, daglig leder i Sykkylven Næringsutvikling.

foto
Stressless: 3D-strikket trekk til Stressless er alt i prøveproduksjon.

Strikker StresslessEkornes er leadpartner i satsinga på 3D-strikking, og har det siste året jobbet med prøveproduksjon av 3D-strikka møbler. I samarbeid med blant andre lokale Amatec, den verdensledende japanske leverandøren av strikkemaskiner Shima Seiki og Ekornes sine egne designere, har de utforsket teknologien og en mer bærekraftig produksjon.

– Blant annet har flaggskipet Stressless fått strikket trekk. På møbelmessa i Køln i januar tiltrakk Ekornes seg stor oppmerksomhet med denne teknologien, og det var spesielt miljøgevinstene som vakte stor begeistring, forteller Riksheim.

Møbel og konfeksjonKonfeksjonsindustrien har brukt teknologien i flere år, og skoprodusenter som NIKE og Adidas har kommet langt med 3D-strikka jogge- og fritidssko.

– Vi har startet et samarbeide med flere klesprodusenter som ikke er store nok til å ha egne maskiner, men som ønsker å produsere lokalt for å ha mer miljøriktige produkter, sier Åsne Helene Folstad.

– Teknologien har ikke vært utnyttet innen møbel, så der har vi store forventninger, sier Riksheim.

foto
Leif Erik Riksheim med 3D-strikket stoltrekk som gir miljøvennlig og bærekraftig produksjon.

Næringsutvikling Både Riksheim og Folstad gir masse kred til Sparebanken Møre som er samarbeidspartner i prosjektet og har finansiert dette i lag med Innovasjon Norge.

– Uten støtten fra Sparebanken Møre hadde ikke et slikt spennende prosjekt vært mulig, og det var avgjørende for at vi kunne kjøpe inn 3D-maskiner, sier Folstad.

Autorisert finansiell rådgiver Marius Erstad Flemsæter er bankens rådgiver inn mot prosjektet. Han forteller at Sparebanken Møre syntes at dette var en så god idé at de ønsket å være med og bidra. Både fordi prosjektet synes godt og ikke minst fordi det handler om miljø og bærekraft.

– For Sparebanken Møre er det viktig å bidra til næringsutvikling både på Sunnmøre og resten av Nordvestlandet, sier Marius.

foto