Slik fremkaller du bildene dine på rekordtid

- Folk blir veldig overrasket over hvor enkelt det er å fremkalle bildene sine med CEWE-fotostasjon. Noen har kanskje gruet seg litt, er usikker på hvordan de fungerer, men blir alltid positivt overrasket, forteller daglig leder hos Sponland Foto, Marit Brunstad.

foto
- Folk blir veldig overrasket over hvor enkelt det er å fremkalle bildene sine med CEWE-fotostasjon. Foto: Sponland
Annonsørinnhold produsert av SMP Brand Studio

– Du kobler til telefonen eller enheten du henter bilder fra, trykker på bildene du vil bruke, bekrefter og trykker ut. Så enkelt som det, sier Marit

På CEWE-fotostasjonen kan du koble til alle typer mobiler med ledning eller bluetooth. Fotostasjonen leser også minnekort, CD og eksterne harddisker.

Mange formater

De fleste ønsker vanlige bilder til å ha i fotoalbumet eller en forstørrelse til å henge på veggen, men fotostasjonen har også en rekke andre alternativer.

– Der kan du få bilder i mange forskjellige formater inntil 20x30 cm. Bildestripene er veldig populære, og nå når vi nærmer oss jul er julekort den store slageren. Skal du feire en spesiell anledning, bestiller du raskt invitasjoner eller takkekort rett fra mobilen, forteller Marit.

Julegavetips

Julegaver med bilder på hele eller deler av gaven er alltid kjekt, både å gi og få. Sponland Foto er CEWE-premiumpartner, noe som gir tilgang til et helt univers med fotogaver. Der kan du bestille det meste som det kan trykkes et bilde på. Du bestiller din gave på cewe.no og henter i butikken i Løvenvoldgata forklarer de to andre medeierne av Sponland Foto, Mariann Valderhaug Runde og Arvid Abrahamsen.

foto
Medarbeiderne i Sponland er et godt team som utfyller hverandre – her Mariann og Arvid som begge har jobbet med foto i over 30 år. Foto: Sponland

De mest populære

– De mest populære gavene er prisbelønte CEWE-fotobok og CEWE-kalender. Da kan man samle flere bilder i en gave, for eksempel av barnebarna i gave til besteforeldrene. CEWE-veggbilder på aluminium, lerret og skumplater er også bestselgere. Det å ha sitt eget bilde hengende i stor størrelse på veggen, gir en spesielt god følelse.  Du kan gi puslespill med eget bilde, krus, puter og mobildeksel, mulighetene er mange, det er bare å spørre oss, sier Arvid.

Sponland Foto har også nettbutikk som speiler butikkens utvalg av varer. Der får du kjøpt kamera, batteri, rammer og alt annet du måtte ønske. Få varene sendt hjem, eller hent bestillingen i butikken.

Eget studio

I kjelleren hos Sponland er det rigget et fotostudio. Der tar Marit bilder til årets julekort. Barna synes det er veldig spennende, og foreldrene er glade for at alt blir ordnet for dem. Om man vil ha en lengre photoshoot, får man også det. Men, om familien er pynta og klare, og bare skal knipse noen gøyale bilder i morsomme julegensere, er det gjort på få minutter. Det tar også kort tid å få julekortene i hånda etterpå – 690 kroner inkludert 20 julekort synes folk er en veldig grei pris.  – Nå er det julesesong, da blir det helt klart mest julekort og bilder til julegaver. Men, gjennom året tar vi alle andre typer bilder i studio som dåpsbilder, konfirmasjonsbilder og profilbilder av ansatte til bedrifter, sier Marit.

Med hele veien

– Vi følger kunden gjennom hele livet. Første gang blir de båret over dørstokken på vei til barnefotografering, til konfirmasjonsbildet er de gjerne ikke interessert i å ha med foreldrene. Etter noen år kommer de med sine egne bryllupsbilder som de vil ha innrammet. Feststemte bilder fra 30-års dagen og 50-års feiringa, kanskje et gullbryllup og til sist kommer barna med et bilde som skal stå ved siden av minneprotokollen i begravelsen. Fotobutikken er med hele veien, forteller Marit.

Analoge og digitale minner

I gamle dager var de få bildene og fotoalbumene som juveler å regne – i dag drukner vi i bilder på smarttelefonene våre. Dette gjør kanskje noe med evnen vår til å glede oss over bildene vi tar som minner og referansepunkter i livet. Derfor mener Marit at det er ekstra viktig å hente fram de fineste bildene vi tar og få de ut på trykk.

– Det er noe med den følelsen av fysiske bilder med vel utvalgte minner. Sitte i sofaen med barnebarnet på fanget og bla i et album. Få en flom av minner hver gang du går forbi bildet som henger på veggen fra sommerferien i fjor, der alle var så glade. Spenningen idet du åpner julegaven med CEWE-fotobok – folk setter pris på bildene sine på en helt annen måte, enn når de er ett av ti tusen på telefonen.

Samtidig forteller hun at det er mange som ønsker digitale versjoner av gamle negativer, filmer og lysbilder. Ta med hele albumet og eller bunken med gamle avisutklipp, hos Sponland Foto digitaliserer de alt, og du kan dele minnene med resten av familien etterpå.

Historien

Sponland har eksistert helt siden 1907 og bidratt til å gi minner til byens befolkning. Fortell litt om starten og hvordan det er mulig å leve i beste velgående 114 år gammel?

– Johannes Sponland startet opp i Løvenvoldgata i 1907 og var en foregangsmann på den tida. Han fotograferte først med glassplater og gikk over til negativfilm i 1920. Deretter gikk driften videre i flere Sponland-generasjoner – Olav Sponland og til slutt Jan Sponland.

Familien solgte seg ut i år 2000, og vi tok over i 2004. Vi har fulgt Johannes Sponland sin tankegang med å ligge foran. Alltid prøve nye ting. Samarbeide med alle, dele på gode ideer. Lage gøye ting i byen. Sponland har kanskje med tiden blitt til en institusjon, mer enn en butikk, forteller Marit.

Eneste igjen

Fotobutikken i Løvenvoldgata er nå den eneste rene fotobutikken igjen i Ålesund. De andre fotobutikkene har måttet gi tapt en etter en, men Sponland har tålt tidens tann og overlevd flere utfordrende tider.

– Vi har klart å holde oss relevante. Det er andre forretninger som leverer tilsvarende produkter i forskjellige kategorier, men vi er den eneste rene fotobutikken igjen i byen.

Håpefull fremtid

– Vi har kanskje også en spesiell plass i hjertene til Ålesunderne. Noe vi særlig har merket i korona-tiden, da har vi virkelig følt støtten fra kundene våre. Folk har til og med ringt og spurt om hvordan de kan hjelpe oss med å berge driften gjennom pandemien. Det er veldig rørende og gjør meg håpefull for fremtiden, avslutter Marit.