Molde-kapteinens samboer Berit Ingeborgvik Talseth døde natt til fredag etter lengre tids sykdom, og det setter naturlig sin ramme på kveldens lokaloppgjør mellom Molde og Aalesund på Aker Stadion.

Før kampstart ble det holdt ett minutts stillhet for å markere dødsfallet, laget spilte med sørgebånd og da kampuret passerte 7 minutter reiste begge lags tilskueren seg i ett minutt og klappet – som en støtte til Eikrem som har spillenummer 7.

Barna som fulgte de 22 spillerne ut før kampstart hadde også hver sin rose.

Magnus Wolff Eikrem startet selv på Molde-benken, og i det 84. minutt ble kapteinen byttet inn til stående applaus fra alle de fremmøtte.

– Selvfølgelig blir alle påvirket av en sånn trist hendelse. Det sier litt om hvor sterk Magnus er at han stiller opp her i dag og vil være med. Det er vi glad for, sa Molde-trener Erling Moe til Discovery+ før kampstart.

VG LIVE: Fyldig kampreferat her.

– Vi hadde planlagt å lage et banner til minne av Berit, men etter ønske av Magnus ble det ikke det, fortalte Stefan Sætre til VG et par timer før kampstart.

Sætre er forsanger og styremedlem i Tornekrattet, Moldes supportergruppe, og forteller om noen triste dager etter Talseths dødsfall.

– Det kom som et sjokk. Vi vet veldig godt hvor glad Magnus var i henne og hvor fin jente hun var. Det er selvfølgelig trist når unge mennesker går bort, sier Sæter.

ALVORSPREGET: Forsanger i Tornekrattet, Stefan Sætre, møtte VG på Moldes supporterpub noen timer før lokaloppgjøret mot Aalesund. Foto: Hans Christian Boge-Fredriksen / VG

– Jeg har snakket med Aalesund sine supportere, og de er med på markeringen vår og ett minutts stillhet. De hadde også et banner til minne av Berit som de droppet, sier Sætre.

I stedet hadde Molde et banne med rivaliseringen i fokus: «Storebror er alltid størst». På Aalesunds banner sto det «Fremad stolte Aalesund».

Etter Talseths bortgang har fotballklubber og supportere fra alle lag vist sin støtte til Molde.

Før kampstart mellom Vålerenga og Sandefjord på Intility Arena i Oslo tidligere søndag kveld kom speaker med sine kondolanser til Talseths pårørende, mens Viking-supporterne hang opp ett banner med «fuck cancer» til deres kamp mot Tromsø.

– Jeg synes det er helt fantastisk. Det er rørende å se at supporter-Norge og fotball-Norge kan sette rivalisering til side, sier Sætre.

I tillegg opprettet Tornekrattet, Moldes supportergruppe, en Spleis-konto for Kreftforeningen. På to dager har det bidragene rent inn, og få minutter før kampstart hadde det kommet inn 300.000 kroner.

– Jeg er så imponert. Overveldet sett og slett. Målet vårt var først 50.000 på 30 dager. Det målet knuste vi på det jeg tror var ti minutter. Nå er vi oppi 300.000 og det har bare gått to dager. Nå må vi bare sikte videre, sier Sætre.

Da kampen var i gang var det Aalesund som fikk den første muligheten allerede før minuttet var spilt. Dessverre for gjestene gikk først Ebiye Moses’ skuddforsøk i blokken, før Dario Canadija sendte sin avslutning like utenfor.

Molde var farlig frempå et par ganger etter det, og like etter halvspilt førsteomgang satt også scoringen.

Martin Linnes løftet ballen inn på hodet til Ola Brynhildsen. Headingen ble mesterlig reddet av Aalesund-keeper Sten Grytebust, men returen satte Brynhildsen i mål.

Se høydepunktene fra kampen her:

Aalesund mente imidlertid at scoringen aldri burde skjedd ettersom innlegget som endte i beina til Linnes så ut til å passere dødlinja på vei over til høyrebacken.

– Den ser ut som den er veldig klart ute for min del, sa Grytebust til Discovery+ i pausen.

David Datro Fofana var blant de som prøvde seg etter 1–0, men lagene gikk i garderoben etter de første 45 minuttene med Brynhildsen som eneste målscorer.

Rett etter hvilen var Brynhildsen nære sitt andre, men 23-åringens akrobatiske volleyforsøk ble reddet og etter hvert holdt av Grytebust.

Bare noen få minutter senere var det gjestene som fikk en eventyrlig mulighet. Et innlegg endte hos Torbjørn Kallevåg på bakerste, men da han bare skulle bredside ballen i det nokså åpne buret kom Linnes skliende og fikk blokkert på mesterlig vis.

Med drøye fem minutter igjen av kampen ble Eikrem byttet inn, og bare sekunder senere fikk han være med å feire 2–0-målet.

Mathias Løvik la et strøkent innlegg langs kunstgresset mellom Grytebust og Aalesund-forsvaret, og i feltet kom Markus Kaasa og doblet Moldes ledelse.

En annen innbytter, Kristian Eriksen, fjernet all tvil om hvor de tre poengene skulle ende da han trakk seg inn i banen og banket ballen i det lengste hjørnet på nydelig vis.

– Det var deilig å få den og bidra. Det er hard konkurranse i Molde og da må du gripe mulighetene, sier Eriksen til Discovery.

Molde tok med det sin tiende strake seier i Eliteserien og suser mot seriegull.