Etter over 23 år som daglig leder, slutter Henrik Hoff i jobben. Han sitter ut mai måned. Etter over 23 år som daglig leder, slutter Henrik Hoff i jobben. Han sitter ut mai måned. Foto: Nils Harald Ånstad

I sommer er en 23-årig AaFK-epoke over: – Det kommer til å bli veldig rart

TABELLTIPS ELITESERIEN: 12. PLASS. I Aalesund starter en ny tidsregning når Henrik Hoff slutter.

– Det kommer til å bli veldig rart. Jeg vet ikke hvordan jeg kommer til å reagere på det, jeg er spent. Uansett så forsvinner ikke AaFK-blodet i årene mine, sier daglig leder Henrik Hoff.

Han overtok familiebedriften i Ålesund da faren gikk bort. Men det var innen fotballen Henrik Hoff skulle slå rot.

I 23 år har han styrt Aalesund. Men når mai glir over i juni, trer Hoff til side. Inn kommer Geir Vik.

– Jeg tror Aalesund har beshov for et nytt ansikt utad. Mest fordi jeg tror det er rett tidspunkt for å få inn en ny mann. Jeg har vært her lenge, og kontinuitet er bra. Men ikke for enhver pris. Samme som man ikke bør gjøre endringer for enhver pris. Det har ingenting med slitasje på meg selv å gjøre. Dette har vært en utrolig reise. Men nedskjæringer og kostnadskutt, som vi har vært gjennom de tre-fire siste årene, tærer på.

Vis fakta ↓
Aftenpostens tabelltips
Henrik Hoff var med på å ansette Kjetil Rekdal som hovedtrener. Det ble starten på en suksessrik periode med blant annet to cuptriumfer. Henrik Hoff var med på å ansette Kjetil Rekdal som hovedtrener. Det ble starten på en suksessrik periode med blant annet to cuptriumfer. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB scanpix

Så godt som konkurs

I 1993 holdt 2. divisjonsklubben Aalesund på å gå konkurs. Hele klubben var så godt som servert Skifteretten.

Men det ble skrapt sammen kapital og en investorgruppe i et siste forsøk på å redde klubben.

Våren året etter fikk Henrik Hoff jobben som daglig leder. Det var starten på en lang og innholdsrik reise. I årene som fulgte ble John Arne Riise solgt til Monaco, opprykk til eliteserien, ny stadion, treneransettelser og avganger, to cupmesterskap, fulle tribuner og voldsom entusiasme, kvalikspill til europacup og Riise-retur.

Henrik Hoff har vært med på alt.

– Da vi kavet rundt nede i 2. divisjon, var det ikke mange som så for seg det vi har fått til. Vi har skapt noe som hele Sunnmøre ble stolte av. Vi visste det lå et potensial her. Ålesund hadde og Sunnmøre hadde ikke all verdens med toppidrettskultur. Vi var litt misunnelige på dem som hadde det. Men så rykket vi opp til Tippeligaen i 2002. Da eksploderte det.

Hoff billedlegger det sånn:

– Endelig kunne vi sitte på en pub nede i Oslo og diskutere fotball akkurat som Vålerenga-fans og Brann-supportere gjorde, i stedet for å gjemme oss vekk i en krok.

Henrik Hoff sammen med hovedtrener Trond Fredriksen. Henrik Hoff sammen med hovedtrener Trond Fredriksen. Foto: Svein Ove Ekornesvåg, NTB scanpix

Måtte tilkalle politiet

Med opprykket til eliteserien kom etter hvert også flyttingen fra Kråmyra til Color Line Stadion.

Fulle tribuner, en oransje vind blåste over Fotball-Norge. Folk så plutselig til AaFK med beundring.

– På det meste solgte vi 8.000–8.500 sesongkort, sier Hoff.

Før første sesong på Color Line Stadion måtte politiet tilkalles for å administrere billettkøen. Folk overnattet utenfor Sunnmørshallen der sesongkortsalget foregikk.

– Jeg er glad gamle Kråmyra fikk oppleve én sesong med Tippeliga-fotball. Det fortjente hun, sier han.

I en bedrift som AaFK er, i løpet av 23 år, så skjer det selvsagt mye. Både positivt og negativt.

– Fotball skal være litt brød og sirkus. Det skal skje litt. Vi er avhengig av både positive og negative saker i mediene. Det er med på å bygge engasjement.

John Arne Riise gjorde comeback i Aalesund i fjor, men det ble ingen suksess. Her på pressekonferansen sammen med Henrik Hoff da Riise annonserte at han la opp. John Arne Riise gjorde comeback i Aalesund i fjor, men det ble ingen suksess. Her på pressekonferansen sammen med Henrik Hoff da Riise annonserte at han la opp. Foto: Marius Simensen, NTB scanpix

– Hva står igjen som det største eller morsomste du har opplevd?

– Alle menneskene man møter, selv om det er en floskel. I tillegg de to cupfinalene. Det å spille kvalik til Europa var en stor opplevelse. Akkurat som det var å sitte og forhandle overganger med Manchester United (Anders Lindegaard, red.anm.)

– Hvor ser du for deg klubben i årene fremover?

– Jeg håper og tror at det er et godt fundament å bygge videre på. Det tror jeg en ny ledelse kan klare å videreutvikle. Og stabilisere AaFK enda litt høyere oppe. Vi blir neppe en garantist for medalje hvert år. Men ett og annet år kan en klubb på denne størrelsen ta medalje. Men neppe over tid, slik økonomien er nå.

Hør siste episode av Aftenpodden Sport hvor vi lader opp til seriestart: