SALGSOBJEKTER: Robert Taylor og Onni Valakari på TIL-trening i Skarphallen. SALGSOBJEKTER: Robert Taylor og Onni Valakari på TIL-trening i Skarphallen. Foto: Ronald Johansen/iTromsø

«Tvangssalget som forteller alt om TILs nye hverdag»

KOMMENTAR: For to måneder siden ville det vært uaktuelt å selge en TIL-spiller til Bodø/Glimt. Nå tvinges klubben til å vurdere det.

Ingen skal beskylde TIL for å ikke skape overskrifter, selv om vi bare er halvveis i januar. I den halvannen måneden etter at «Gutan» rykket ned fra Eliteserien, har en omfattende evaluering endt med at sportssjef Svein-Morten Johansen ble avsatt.

Samtidig har klubben en uavklart sak rundt Morten Gamst Pedersen, som på nyttårsaften fikk beskjed fra ledelsen på Alfheim om at kontrakten hans ikke ble forlenget. Samme dag fikk sentrale Kent-Are Antonsen beskjed om at TIL ønsker å forlenge hans kontrakt.

De nylige salgene av Bryan Fiabema (Chelsea) og Runar Espejord (Heerenveen) har sendt friske midler inn i en sykelig svak TIL-økonomi. Og det stopper trolig ikke der.

Noe av det viktigste for TILs ledelse i vinter har likevel vært å kvitte seg med Onni Valakari. Hovedtrener Simo Valakaris sønn møtte opp da A-stallen hadde sin første trening mandag denne uka. Det var neppe helt etter TILs plan.

For da TIL-toppene i midten av desember møtte en rekke sentrale spillere for å høre om hva som hadde gått så fryktelig galt, var Onni Valakaris posisjon i klubben et tema. Dynamikken i garderoben ble aldri helt den samme etter at Valakari junior kom inn. Hans faste plass på laget ble også tema for diskusjon blant både spillere og andre som følger klubben.

TIL valgte å beholde Simo Valakari etter nedrykket, og dermed sto det klart for dem at Valakari junior måtte selges for å skape et bedre miljø i spillergruppa. Interessentene har meldt seg, og det har i flere uker vært skrevet om en «byttehandel» mellom TIL og Brann, der Valakari og den finske lagkameraten Robert Taylor drar til Bergen. Klubbene ble denne uka enige om at Ruben Yttergård Jenssen, samt det som trolig er et millionbeløp, sendes motsatt vei.

Sportsredaktør i iTromsø, Rune Robertsen. Foto: iTromsø

Her er utfordringen at Brann ikke er enige med Jenssen om hvordan lønna han har i 2020 skal løses. En mulig modell kan være at Brann betaler en sluttpakke med én gang. En annen at utbetalingene deles opp over flere år. Fordi lønnsfallet vil være så betydelig ved en overgang til Tromsø kan man forstå at Jenssen ikke vil gi fra seg hele mellomlegget, før han signerer det som trolig vil være en fireårskontrakt i Nordens Paris.

For å komplisere situasjonen ytterligere ble det onsdag kjent at også Bodø/Glimt vil kjøpe Onni Valakari. De ser på han som en erstatter for Håkon Evjen og Vegard Leikvoll Moberg foran europacupsesongen Bodø-klubben skal inn i.

Overganger mellom de to erkerivalene i nord er alltid kontroversielle. Når begge klubbene er i Eliteserien, skjer det ytterst sjelden. Og i hvert fall ikke med veldig sentrale spillere. Alt sirkuset rundt Glimts toppscorer Thiago Martins sommeren 2007 endte med at han fortsatte i Glimt tross TIL-interessen. Glem heller ikke at Tom Høgli dro til Tromsø tidligere samme år, der klubben gjorde han til en landslagsspiller. Alt dette skjedde vel vitende om at TIL var en divisjon over Glimt på det tidspunktet.

En times tid før TIL spilte mot Ranheim på Alfheim i høst kom Glimts sportssjef Aasmund Bjørkan spaserende inn i losjeområdet på stadion. Den hyggelige fotballprofilen tok seg en prat med en rekke TIL-aktører og andre før kampstart. Men ville ikke svare på hva han faktisk gjorde der.

I dag vet vi bedre. Han har allerede hentet Ranheims Ola Solbakken. Men i tillegg beredte han grunnen for å raide TIL ved et nedrykk. Allerede fire dager etter nedrykket kom et bud på Runar Espejord, som ble kontant avvist.

Seks uker seinere har Glimt kommet med et forslag som skal sende Valakari til klubben. Dette vet jeg smerter dypt i TIL, som overhodet ikke har noen interesse av å forsterke Bodø/Glimt.

Likevel har de latt Valakari snakke med Glimt, og på den måten gis han muligheten til å havne i Bodø.

At lillebror i Bodø midlertidig er over TIL i status er ganske ulevelig. Og viser hvorfor TIL-ledelsen snarest må få opp laget.