Rosenborg-spillerne og Pål-André Helland har tatt på seg rimelige stramme rammer for å få lov til å spille eliteseriefotball fremover. Så stramme at RBK-lege Reidar Due sier at de på mange måter er «i kloster». Rosenborg-spillerne og Pål-André Helland har tatt på seg rimelige stramme rammer for å få lov til å spille eliteseriefotball fremover. Så stramme at RBK-lege Reidar Due sier at de på mange måter er «i kloster». Foto: Richard Sagen

Slik er RBK-stjernenes nye hverdag: – Vi er på mange måter i kloster

Mandag morgen leverte Pål-André Helland sønnen Neo ved inngangen til barnehagen. Det er også alt Helland får lov til, om han skal være del av RBKs treningsgruppe.

Ikke gå i butikken hvis det ikke er helt krise. Null besøk fra familie og venner. Ingen reising. Full hjerte- og lungesjekk hver morgen. Det er prisen for å kunne duellere skulder mot skulder på fotballbanen igjen.

– Vi er på mange måter i kloster. Spillere, støtteapparat og trenere er bundet til hjemmet, og må forholde seg deretter. Det oppleves som ganske tøft for mange av dem, sier RBK-lege Reidar Due til Adresseavisen.

– Jeg fikk lov til å levere i barnehagen i dag. Men det er samboeren som tar seg av all handling, sier profilen Pål-André Helland.

23 spillere for fullt

Han smilte, Helland, etter å ha vært tilbake med hele RBK-stallen på treningsfeltet igjen. Der var de gjennom en økt med spill på store flater, og hvor det var lov å gå i dueller.

Mandag åpnet nemlig Rosenborg opp igjen etter koronakrisen - men det var ute på selve treningsfeltet.

Mandag var Rosenborg-spillerne endelig tilbake i normal trening. Men livet utenom er alt annet enn normalt. Mandag var Rosenborg-spillerne endelig tilbake i normal trening. Men livet utenom er alt annet enn normalt. Foto: Richard Sagen

For fullkontakt-øktene har sin pris, og i tiden framover vil spillerne bli enda mer isolert enn de har vært den siste tiden.

Fra morgen til kveld

Nå forteller Helland og lege Due hvordan de typiske RBK-hverdagene blir, så lenge Eliteserien er «pilot» for resten av Fotball-Norge. Hvor det nå planlegges med seriestart 16. juni.

  • Fra morgenen av kan spillerne følge barn til barnehagen, men ikke være med innendørs. Spillere med samboere og barn bor hjemme som vanlig, men andre type ærend enn barnehage, som å gå i butikken eller på apoteket, skal helst gjøres av den andre i husstanden.

– Man kan gå på apotek om det er strengt nødvendig å komme seg dit. Mens å gå i butikken selv vil være en kriseløsning. Så har vi fått gjennom (i NFFs protokoll) at spillere kan levere i barnehagen i grinda eller i døra, men ikke gå inn. Det er noe med det mentale med å få lov til å være med barna, sier Due.

  • Når spillerne ankommer Lerkendal, er garderobeanlegget delt inn i soner på fem og fem spillere, som skifter sammen. Her vil det så bli daglig sjekk av lege. Det lyttes til hjerte og lunger, og sjekkes at spillerne er feberfrie.

– Vi kjenner også etter om det er lymfeknuter i halsregionen, sier Due.

RBK-lege Reidar Due forteller at spillerne skal gjennom en daglig sjekk før de får gå ut på treningsfeltet. RBK-lege Reidar Due forteller at spillerne skal gjennom en daglig sjekk før de får gå ut på treningsfeltet. Foto: Richard Sagen
  • Når spillerne er klarert for trening, går økta sin vante gang. Mandag kjørte Eirik Horneland en tredelt økt: Først en pasningsøvelse med motstand, deretter rolletrening, før tre spillesekvenser 11 mot 11. Treneren forklarte etterpå at det vil bli en miks av spill på større og mindre flater, samt en god del formasjonstrening.
  • Når økta er over, var spillerne innom et bord hvor det sto linet opp antibac, som de benyttet seg av før de gikk i garderoben. Der skiftet de kjapt, i grupper på fem og fem, før all spillerne svippet innom Brakka for å ta med seg mat hjem.

Det vil si:

– Vi går ikke inn på Brakka. Men de har ordnet en «drive through», ut det ene kjøkkenvinduet, forklarer Helland.

Helland fikk levere lille Neo i barnehagen før treningen. Det er en av få ting Rosenborg-spillerne kan gjøre utenfor hjemmet og treningsfeltet. Helland fikk levere lille Neo i barnehagen før treningen. Det er en av få ting Rosenborg-spillerne kan gjøre utenfor hjemmet og treningsfeltet. Foto: Richard Sagen

– Etter trening handler det om å skifte til varme klær, slik at man unngår å få koronaliknende symptomer som forkjølelse, opplyser Due.

Han sier at hver spiller også har en flaske antibac stående i bilen.

– Hva med privatlivet ellers?

– Det handler om den aller nærmeste familien, for de som har samboere og barn. Ellers er det ikke lov å ha besøk av venner og familie, eller av kjærester som bor andre steder, forklarer Due – som er åpen på at avstengingen fra samfunnet påvirker spillergruppen mentalt:

– Spillerne har egentlig vært i karantene lenge allerede, for å få trene i grupper. Det gjør noe med dem, i form av blant annet rastløshet, sier han – og fortsetter:

– Vi jobber med det mentale hos spillergruppen, også, i tillegg til smittevern, og er så tett på dem i hverdagen som vi kan.

Planer om det kommer smitte

Foreløpig har toppfotballen unngått koronasmitte, noe som nå gjør at man har åpnet opp.

Due forteller at de har en klar plan dersom det likevel skulle komme smitte inn i RBK-garderoben, eller hos en av spillernes samboere eller barn:

– Får vi ett covid-tilfelle inn i gruppa, vil ikke det hemme andre spillere før vi eventuelt får flere tilfeller. Det vil i tilfelle være veldig uheldig. Dersom en spiller får påvist smitte, blir det opp til klinikken å bestemme hva som skjer videre. Men om en spiller får påvist smitte i husstanden, må han forlate hjemmet. Og følges opp derfra, forklarer Due.

Rosenborg-spillerne var samlet på treningsfeltet mandag. Rosenborg-spillerne var samlet på treningsfeltet mandag. Foto: Richard Sagen

Legen gjentar de strenge reglene i eliteserien, nettopp for å unngå smitte.

– Vi er en veldig viktig fase nå, hvor vi har et ansvar utover å være Rosenborg. Vi er del av en pilot, og har et ansvar for hele norsk fotball, sier han.

Luftrommet over Lerkendal

Tilbake til Helland, var han tilfreds med selve treningsøkta mandag. Selv om han tror kvaliteten kun kan gå én vei de neste dagene

– Det var artig å spille fotball igjen. Men skal vi fortsette slik, må vi gi beskjed til flytårnet på Værnes. Det var mye trafikk i luftrommet over Lerkendal i dag, smiler han.