OFTE SETT: Slobodan Vuk hadde mange nedturer, og omtrent ingen oppturer. Bare to seriemål på to sesonger ble fasiten for sloveneren. OFTE SETT: Slobodan Vuk hadde mange nedturer, og omtrent ingen oppturer. Bare to seriemål på to sesonger ble fasiten for sloveneren. Foto: Grøtt, Vegard Wivestad / NTB scanpix

«TIL må lære av fiaskoen Vuk»

KOMMENTAR: Om dere på Alfheim er i tvil om en importspiller er god nok: Dropp vedkommende og gi heller en lokal spiller sjansen.

Hvordan TIL klarte å misse så brutalt på kjøpet av Slobodan Vuk er fortsatt et mysterium. Lærdommen er uansett enkel. TIL må heller finne gull i eget nærområde.

Tirsdag morgen brakte iTromsø nyheten alle har skjønt ville komme i høst. Slovenske Slobodan Vuk er ferdig i TIL etter 23 måneder. Han drar hjem til sin gamle klubb i hjemlandet.

De fleste kjenner historikken rundt Trond Mohn-midlene som ble brukt på den slovenske «stjernespissen». Klubben forventet en potensiell toppscorer i Eliteserien da Vuk kom til Tromsø i januar 2017. De fikk i stedet en spiller som knapt klarte å prege en 3.-divisjonskamp.

Cirka fire tapte millioner kroner seinere har TIL sett Vuk forsvinne i bakspeilet med en liten sluttpakke i sekken. Han er dessverre ikke alene om å være en importfiasko de siste årene.

For et par uker siden skrev jeg i denne spalten litt om TILs 10-millionersunderskudd i 2018. Man kan bare tenke seg hvordan det tallet kunne vært om spilleren som ble hentet for Mohn-millionene hadde vært en suksess – og kanskje attpåtil ville blitt solgt fra TIL for en anselig sum.

Gjennom oppholdet hans i Tromsø har jeg ofte vært kritisk til akkurat denne spilleren. En ting er at vedkommende kom for en stor sum, sett med TIL-øyne. Et annet aspekt er lønna som var på rundt en million i året.

Hvis du spør noen i TIL får du også høre at slike spillere koster ekstra mye tid og krefter å integrere. Vuk hadde også en familie som skulle følges opp. Tålmodigheten og terskelen er derfor litt lavere med spillere som akkurat Slobodan Vuk. Det skal gode grunner til for at importspillere som er i lønnstoppen ikke skal levere fra omtrent første dag.

Rune Robertsen kommenterer for iTromsø. Foto: iTromsø

Nå er Vuk uansett borte, og TIL har dermed åpnet opp en mulighet for å bruke lønnsmidler på spillere som faktisk har noe å bidra med.

I lys av TILs store underskudd er det ingen tvil om at mye kommer til å handle om hva slags gratisspillere klubben klarer å finne i vinter. Men ikke minst hvor.

For det er åpenbart at TIL bør skrinlegge noen nye afrikanske eventyr. Kjøpene av Elhadj Mour Samb og Mehdi Dioury, også de for Trond Mohn-penger, går i samme kategori som Vuk.

Tromsø Idrettslag skal være en klubb for byen og landsdelen. Spillere fra eget akademi har de siste årene jevnlig blitt tatt opp i A-stallen. Noen av dem har lyktes brukbart – andre har forsvunnet videre uten noen form for suksess.

Dersom TIL har tenkt å drive en klubb som faktisk skal kjempe i toppen av Eliteserien på sikt må fundamentet være gode nordnorske spillere. Det ligger også i kortene at enkelte søringer og trøndere må hentes til Alfheim. TIL har de siste årene lyktes med å hente hedmarkingen Thomas Lehne Olsen og trønderen Gjermund Åsen. Disse har tatt store steg gjennom oppholdet her i nord, og vært et krydder både på banen og i garderoben.

I tillegg vil det dukke opp spillere utenfor Nordens grenser som kan være aktuelle. TIL-ledelsen vil ha alles øyne rettet mot seg mot seg når slike tilfeller skal vurderes.

Sportssjef Svein-Morten Johansen uttalte nylig til iTromsø at TIL måtte være enda nøyere enn da de fant og hentet Slobodan Vuk. Sistnevnte ble oppdaget på en toppscorerliste på internett av assistenttrener Lars Petter Andressen, og seinere scoutet ved to anledninger før avtalen ble inngått. Så hva Johansens «enda nøyere» betyr gjenstår å se.

Gjennom all kritikken sportssjefen har fått både i media og blant folk er det viktig å ha med seg at nesten ingen i tilsvarende stilling landet rundt har lyktes med alt de gjør.

Konsekvensen for dem som styrer butikken på Alfheim er uansett enkel. Er dere i tvil, dropp den dyre importspilleren og gi heller noen unge lokale spillere sjansen. Så får dere heller bygge opp tilliten gjennom faktisk å treffe rett på de neste langveisfarende spillerne som kommer.