Foto: Odd Klaudiussen

«Hvor lenge orker TIL mer av Valakari?»

KOMMENTAR: I beste fall er Simo Valakaris uttalelser de siste dagene ugjennomtenkt og dårlig timet. I verste fall er han avslørt som en ansvarsfraskrivende og svak leder.

Spekulasjonene om den finske hovedtrenerens framtid skulle egentlig blitt lagt død etter at TIL valgte å beholde ham etter evalueringen i desember. I hvert fall om ledelsen i klubben hadde fått bestemme.

For på tross av en rekke salg som har brakt et tosifret antall millioner inn i klubbkassa, er det, etter det iTromsø kjenner til, fortsatt slik at det må eksterne aktører på banen for å betale en eventuell sluttpakke til Simo Valakari som har kontrakt ut 2022. Årsaken er gjeldssituasjonen i klubben, en svært dårlig likviditet, samt behovet for å kunne kjøpe nye spillere.

Det eneste som er lagt død i TIL i det siste er ambisjonene om en rolig sesongoppkjøring. Det ulmet kraftig etter nedrykket, og ble ikke enklere etter at TIL valgte å ikke forlenge med Morten Gamst Pedersen midt i januar.

Så kom treningsleiren i spanske La Manga, der stortalentet Marcus Holmgren Pedersen ble solgt til seriemesteren Molde. Et hardt slag for TIL, men en naturlig overgang for Pedersen ettersom «Gutan» ikke lenger er i toppdivisjonen.

  Uttalelsene tidligere denne uka, der 19-åringen åpenhjertig forklarte at unge spillere utenfor førsteelleveren i TILs A-lag ikke får tilstrekkelig tilbakemelding for å utvikle seg, gjorde inntrykk på mange. Slike innblikk i kulissene, bak det som normalt sett presenteres som smilende unggutter, er sjeldne, og bør derfor lyttes ekstra til.

  Da Simo Valakari ble konfrontert, valgte han å rette pekefingeren mot en annen gammel TIL-profil. «Jeg tror vi har i klubben en person som skal jobbe med de unge spillerne mellom A- og B-laget i Jonas Johansen. Han er personen som følger dem, og om det er en prosess som ikke har fungert, må vi se på det,» sa Valakari.

  Fordi Jonas Johansen ikke har hatt noe med TILs A-lag å gjøre i 2019, men derimot er spillerutvikler på NTG, falt uttalelsene på steingrunn. Og daglig leder Kristian Høydal måtte rykke ut for å forsvare både Johansen og Holmgren Pedersen.

   Simo Valakari er ingen nybegynner når det gjelder å snakke sitt budskap gjennom media. Han har gjennom mange år, både som spiller og trener, lært seg hvordan denne bransjen fungerer.

   Måten å ordlegge seg på virker merkelig, underlig og dårlig timet for en trener som har hatt en nedadgående sportslig kurve i halvannet år. Ansvaret hviler ekstra tungt når vi vet at finnen har minst dobbelt så mye i lønn som den best betalte TIL-spilleren. En sum som også er i overkant hva statsminister Erna Solberg får utbetalt.

   Vi kan selvsagt ta sitatene på kontoen som lite gjennomtenkt, men om det motsatte er tilfelle er Simo Valakari avslørt som en ansvarsfraskrivende leder. Om han velger å delegere jobben med å håndtere spillerne utenfor førsteelleveren, eller tar jobben selv, er det uansett Valakari ansvarlig for at det blir gjort.

   Høydal poengterte at kjernen i kritikken fra Holmgren Pedersen er noe ledelsen i TIL er gjort kjent med gjennom evalueringen etter sesongslutt. Etter det iTromsø er kjent med har den manglende oppfølgingen vært snakket om internt i spillergruppa i lengre tid, uten at noen åpenbart har turt å ta det opp med verken den sportslige ledelsen eller noen av de andre toppene i klubben. Noen kan sikkert kalle dette en fryktkultur.

   Her skal man ha med seg at unge spillere ikke bør få sydd puter under armene når de er i TIL. Hvis de kommer for lett oppover, vil de bli gjennomskuet den dagen de møter eliteseriemotstand eller havner i en annen klubb. Likevel er det ikke urimelig å få en forklaring på hva man skal gjøre bedre for å kunne komme igjennom det trange nåløyet toppfotballen representerer.

   Jeg tør ikke å tenke på hva TILs største velgjører de siste årene tenker når han hører dette. Trond Mohn har vært inne med et tosifret antall millioner i TILs utviklingsavdeling de siste fem årene.

    Simo Valakari har fra første dag han satt beina på bakken i Tromsø vært en gedigen profil. En karismatisk type som har forsøkt å forandre klubbens DNA. Å få inn en så betydelig personlighet som Valakari representerer kan være kult, men når oppmerksomheten han nå fører med seg gjennomgående blir negativ, får ikke klubben den arbeidsroen den trenger til å komme tilbake dit den burde være.

    Valakaris omstridte status utmatter omgivelsene. Ikke minst også spillere og ledere på Alfheim. Da den finske treneren forlot sin forrige klubb, var det omgitt av mystikk. Tross alt hadde han hatt enorm suksess i Seinajoki, og avgangen ble dermed uforklarlig for de fleste. En årsak skal ha vært forskjellen i ambisjonsnivå. Valakari har også tatt i bruk store ord i Tromsø om titler og Champions League, uten at det akkurat er der fokuset ligger i dag.

    Vi andre kan uansett mene hva vi vil om Simo Valakaris framtid i TIL, der mange inkludert meg selv i desember mente klubben måtte finne en løsning som gjorde at de gikk hver sin vei.

    Framtiden hans handler til syvende og sist om hvor lenge klubbens ledelse vil vente før de anser situasjonen som så utålelig at de uavhengig av den økonomiske situasjonen tar grep. En solid rekke med seiere når serien starter 4. april vil potensielt forandre på mye.

    Men akkurat nå virker det som en evighet til.