Steinar Nilsen fikk et par sesonger på samme lag som George Weah da de begge spilte for Milan på slutten av 1990-tallet. Steinar Nilsen fikk et par sesonger på samme lag som George Weah da de begge spilte for Milan på slutten av 1990-tallet. Foto: Knut Snare

Her hilser han på Steinar Nilsen i Milan. Nå er George Weah valgt til president i hjemlandet.

Han var første afrikaner som ble kåret til årets beste fotballspiller.

Weah (51) sikret seg 61,5 prosent av stemmene. Sittende visepresident Joseph Boakai (73) fikk 38,5 prosent av stemmene, opplyste valgkommisjonen da 98,1 prosent av stemmene var talt opp torsdag kveld.

I 1995 ble Weah kåret til årets fotballspiller av FIFA. Dermed ble Weah den første afrikanske fotballspilleren til å vinne denne kåringen.

Som visepresidentkandidat har Weah valgt Jewel Howard-Taylor, kona til den tidligere krigsherren Charles Taylor og førstedame da han var president fra 1997 til 2003.

Gode år i Milan

George Weah vant Gullballen for sitt spill i 1995. Foto: CARLO FUMAGALLI / AP

Etter å ha spilt for flere hjemlige klubber ble Weah i 1988 klar for Monaco. Han hadde fem meget gode år i Milan i perioden 1995 til 2000, før han ble leid ut til Chelsea. Deretter spilt han blant annet for Manchester City og Marseille.

Steinar Nilsen var lagkamerat med Weah de sesongene nordmannen var i Milan.

– Jeg har alltid visst at det er den veien han ville gå. Han har vært en forretningsmann og alltid veldig politisk engasjert, sa Nilsen til Aftenposten i oktober.

Weah er et stort idol i Liberia, og han har stilt i flere presidentvalg. 2017 var året han endelig skulle lykkes.

George Weah er et idol i Liberia. Nå er han valgt til president. Foto: THIERRY GOUEGNON / Reuters

Historisk valg

Valget i Liberia var historisk. For første gang på over 70 år kunne en folkevalgt leder på fredelig vis overlate makten til en etterfølger i Liberia. Ellen Johnson-Sirleaf har styrt det vestafrikanske landet de siste tolv årene, men etter to perioder ved makten må hun i henhold til grunnloven nå overlate presidentposten til en annen.

George Weah fikk få kamper for Chelsea, men rakk å vinne FA-cupen. Her sammen med Dennis Wise (til høyre) og Gianfranco Zola (midten). Foto: IAN HODGSON / Reuters

Liberia er Afrikas eldste selvstendige republikk (dannet i 1847), og ble grunnlagt som hjemland for frigitte amerikanske slaver.

Landet har vært preget av flere borgerkriger. Liberia er nå på 177. plass av de 188 landene på FNs utviklingsindeks.