Geir Engen er en rutinert golfspiller – og opplever at han må dele banen med flere enn vanlig. Geir Engen er en rutinert golfspiller – og opplever at han må dele banen med flere enn vanlig. Foto: Jacob J. Buchard

Mange idretter sliter. Men her opplever de større pågang enn på lenge.

En idrett hvor du stiller med eget utstyr, har god avstand og kan være ute i frisk luft. Golf tikker mange bokser i disse koronatider. Det trekker folk til banene.

– Jeg merker at det er flere som spiller nå. Det eneste som er dumt, er at man blir stående og vente litt.

Geir Engen sier det med et smil. Han har spilt ved Kristiansand golfklubb i åtte år. Men noe har endret seg den siste tiden.

Koronasituasjonen preger hele samfunnet, også mange idrettslag. Fotball, håndball og mange av de andre største idrettene har måttet ta pause, eller gjøre store tilpasninger for å få fortsette.

– Stor pågang

Men blant idrettene som merker lite til koronaen, er golfen. De to store golfklubbene i Kristiansand merker et stort oppsving i antall medlemmer og antall spillende.

Ved Kristiansand Golfklubb ute i Randesund har man i tillegg kjørt en kampanje for å få gamle spillere tilbake.

– Jeg vil tro det er en kombinasjon. Vi kan ikke si for sikkert at det er korona som gjør det, men vi har fått 220 medlemmer den siste måneden, sier daglig leder Cato Benham.

Tore Amdal slår ut fra hull 1 på Kristiansand golfklubb. Mange tar turen til golfbanen når andre idretter stenges ned. Foto: Jacob J. Buchard

Han sier det er 20 prosent økning i antall medlemmer.

– Det har vært veldig stor pågang. Nå til helga har vi blant annet et nybegynnerkurs som er helt fullt, melder Glenn Ugland, klubbsekretær ved Bjaavann golfklubb.

Ved begge steder opplever de mange som har vært borte fra golfen en stund som kommer tilbake, i tillegg til mange nyrekrutteringer.

– Trygge omgivelser

Vi tar en runde på nihullsbanen i Randesund.

Blant dem vi treffer er Espen Fjellheim og Dag Thorsvik. De ble bitt av basillen i fjor sommer.

– Så vi hadde planlagt å spille mer i år. Men nå er jeg jo permittert, så da har jeg jo litt tid også, sier Fjellheim.

Espen Fjellheim og Dag Thorsvik er relativt ferske golfspillere, og to av flere som tar turen til sørlandske golfbaner i denne tiden. Foto: Jacob J. Buchard

Både i Randesund og på Bjaavann ser man at koronaen har innvirkning. Golfbanene ble pålagt å stenge da de strenge restriksjonene ble ilagt hele landet 12. mars. De åpnet igjen etter noen uker.

– Folk ser at det er trygge omgivelser her med tanke på korona. En vanlig golfrunde er med maks fire personer på hvert hull. På et 400 meter langt hull er ikke det noe problem, sier Cato Benham.

Noen regler har man også innført i golfsporten. Det er ikke lov å ta på flagget. Man har fjernet alt av raker i bunkerne, og ballvaskerne er ikke i bruk. I tillegg til en jevn spredning av antibac-flasker der det kreves.

Cato Benham, daglig leder ved Kristiansand golfklubb. Foto: Jacob J. Buchard

– Aldri sett maken til siste to år

Bjaavann golfklubb har en større bane, men færre medlemmer. De har også sett stor vekst.

– Siden vi åpnet banen har vi hatt i snitt 200 golfere hver dag. Det har jeg aldri sett maken til, i hvert fall de siste to årene, sier Glenn Ugland.

Han forteller at de ligger over budsjett på green fee, som er avgiften man betaler for å spille per runde.

– Vi holder stort sett på som vanlig. Det eneste som er at vi ikke har samlinger etter rundene. Da er det rett hjem i stedet for å ta en kaffe i kafeen, sier Ugland.

På vei ut fra anlegget treffer vi Tore og Irina Amdal. De har spilt i ett års tid og føler seg ganske trygge med tanke på koronasmitte på golfbanen.

– Det er satt gode regler med ikke å ta på flagg og oppi koppen, sier Tore Amdal.

Så skal man heller ikke glemme at været på Sørlandet de siste ukene har vært perfekt tilrettelagt for lange timer utendørs. Nå når gråværet kommer vil man virkelig få svar på om golfens oppsving kan vare også utover.

Irina og Tore Amdal bruker finværet til å spille golf. Foto: Jacob J. Buchard

Håpet er at man også snart kan begynne å spille turneringer, som i bunn og grunn er det eneste som mangler for at golfklubbene skal få tilbake hverdagen for fullt.

– I starten var vi skeptisk til hvordan dette skulle gå med oss. Men når vi etter hvert fikk åpnet og lagt opp rutinene har det gått veldig bra. Vi har snudd fra å være engstelige til å være positive, sier Cato Benham.