ANSVARLIGE: Daglig leder Kristian Høydal forhandler med spillerne som spillerlogistikkansvarlig Lars Petter Andressen har funnet. ANSVARLIGE: Daglig leder Kristian Høydal forhandler med spillerne som spillerlogistikkansvarlig Lars Petter Andressen har funnet. Foto: Aleksandar Djorovic

Kan tvinges til ny, utenlandsk gambling

KOMMENTAR: Frustrasjonen brer seg internt i TIL. Det sitter langt inne, men klubben er i ferd med å utvide søket etter den nye spissen.

Den siste uka har «Gutan» vært på treningsleir. Et solfylt Marbella på Costa del Sol tilbyr noe ganske annet enn et Tromsø fullt av snø. Litt avhengig av hva slags rolle du har i klubben er dagene ganske så like. Hvile, mat og trening avløser hverandre. I tillegg til soling på balkongen og en tur til sjøfronten mellom slagene.

Andre har det litt mer uforutsigbart. Ta direktør, og selvutnevnt daglig leder, Kristian Høydal. Som hovedansvarlig for å forhandle inn nye spillere til klubben har han alltid mye å gjøre i oppkjøringen. For om under en måned stenger overgangsvinduet, og er det opplagt at TIL må ha en spiss på plass.

Derfor trente spillerne, trenerteamet ga instrukser og Høydal var i telefonen – hver dag, gjennom hele oppholdet.

Marbella er på denne tiden av året et vepsebol av speidere, agenter og klubbledere som møtes for å snakke om den kanskje neste store overgangen til akkurat din klubb.

OPPTATT: Kristian Høydal bruker mye tid i telefonen om dagen. Foto: Aleksandar Djorovic

Og alle vet at TIL ønsker seg en spiss med kjennskap til norsk fotball. Årsaken er en rekke med utenlandske spisser de siste årene hvis ettermæle ikke fortjener noen positiv merkelapp. Sofien Moussa (Tunisia), Slobodan Vuk (Slovenia) og Brayan Rojas (Costa Rica) scoret til sammen sju seriemål, og kostet på veien dit mange millioner. Hvor TIL vil hente sin neste spiss sier derfor seg selv.

Gutans nedrykk gjør at det norske markedet akkurat i vinter er smalt, dyrt og lite tilgjengelig. Ta TILs «operasjon overtalelse» av Steffen Lie Skålevik i Sarpsborg. Gjentatte ganger har Skålevik blitt kontaktet, og hver gang har han takket nei. Kanskje det ikke frister å flytte 50 mil nord for polarsirkelen, men 1.-divisjonsstatus hjelper ikke akkurat på.

Rune Robertsen, sportsredaktør iTromsø.

Ta også med at TIL er villig til å gjøre en ny spiss lønnsledende blant spillerne, og man får et innblikk i nøyaktig hvor viktig dette er for klubben. Nordlys omtalte i forrige uke milliontilbudet som var gitt til Vikings Tommy Høiland.

Optimalt sett skulle klubben aller helst sett at en sikker målscorer var på plass i desember. Fitim Azemis nei var en strek i regninga, og sendte ledelsen ut på markedet igjen. Frustrasjonen er i ferd med å bre seg fordi inntil dette spørsmålet er løst, vil usikkerheten råde både internt og ute blant folk.

TIL har åpenbart ikke gitt opp tanken om en norsk spiss, men etter det iTromsø er kjent med ser klubben nå også på det vi kan kalle «Plan B», en importspiss.

Her kan TIL velge og vrake. Innspillene kommer i mange titalls former hver eneste uke, og er en grunn til at klubbledelsen ønsker det trygge. Tanken om å mislykkes med en spiller de ikke kjenner veldig godt er ganske utålelig. Men det sportslige hensynet tynger dem som bestemmer, og selv om de har troa på Brage Berg Pedersen, vil det være vanskelig å legge opprykkspresset på en uprøvd 21-åring.

TIL burde hentet en spiss som også kan være god hvis TIL havner tilbake i Eliteserien i 2021. Det tror jeg blir vanskelig å få, i hvert fall hvis løsningen skal være norsk.

Noen av prinsippene det jobbes etter i spillerjakten er allerede skrinlagt. Om det blir flere, som for eksempel at TIL bør se spilleren i kamp med egne øyne, får vi svar på de neste fire ukene. Skulle gamblingen lykkes bryr heller ikke noen seg om hvordan spilleren havnet i Tromsø.