Mutkos kan være ferdig som VM-sjef, et halvt år før mesterskapet begynner. Mutkos kan være ferdig som VM-sjef, et halvt år før mesterskapet begynner. Foto: NTB scanpix

Russisk avis hevder Mutko vil trekke seg som VM-sjef

Utestengt av IOC – nå kan karrièren som fotball-leder også være over.

Vitaly Mutko ble i begynnelsen av desember utestengt på livstid fra alle olympiske arrangement på grunn av sin deltagelse i det russiske dopingprogrammet.

Mutko er visestatsminister i Russland, og sjef for fotball-VM i 2018, men de første uttalelsene fra Fifa var at IOCs avgjørelse ikke ville få noen innvirkning på forberedelsene for 2018-VM. Men de holdt likevel døren oppe for at det kunne bli en straff, dersom bevisene mot han var tydelige nok.

– Vil gå av

Og nå kan det virke som Fifa-fløyten har fått en annen tone. Ifølge den russiske avisen Kommersant har Fifa presset Mutko til å trekke seg som leder for VM-komiteen. Ifølge avisen vil han gå av i et møte 26. desember.

Han vil også trekke seg som president for Russlands fotballforbund. Opplysninger fra WADA har ført til at Fifa etterforsker om den russiske dopingskandalen også omfatter russisk fotball. Ifølge beviser gitt til Richard McLaren var hele 34 russiske fotballspillere – inkludert hele troppen til VM i 2014 – dopet.

Fifa er blitt sterkt kritisert for at de har holdt en beskyttende hånd over Mutko. Blant annet sa den norske fotballpresidenten Terje Svendsen at de ville sende et brev til Fifa der de krevde at Mutko skulle gå av som leder for VM.

– Det at Mutko, sjefen for VM i Russland, utestenges av IOC på livstid på grunn av doping i russisk idrett, er svært alvorlig og problematisk for VM-arrangøren og FIFA. Det utfordrer den grunnleggende tilliten til verdens største idrettsarrangement som fotballen er avhengig av, skriver president i Norges Fotballforbund, Terje Svendsen, til Aftenposten.

Beskyldes for å være hovedmann

IOC kastet i begynnelsen av desember Russland ut av OL i Pyeongchang, og utestengte også Mutko.

– Han hadde det øverste, administrative ansvaret for handlingene som ble gjort på den tiden, sier Samuel Schmid, mannen som ledet IOCs granskningskommisjon av det russiske jukset.

Mutko selv har påstått at han ikke visste noe om det omfattende dopingprogrammet i landet. Den tidligere direktøren for Moskva-laboratoriet, Grigorij Rodtsjenkov, utpekte Mutko som den ansvarlige for dopingprogrammet.