FERDIG: Hvis TIL ikke ombestemmer seg er Morten Gamst Pedersen en saga blott i Tromsø Idrettslag. FERDIG: Hvis TIL ikke ombestemmer seg er Morten Gamst Pedersen en saga blott i Tromsø Idrettslag. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

Gamst vrakes mot byens vilje

KOMMENTAR: I forvirringen etter avsettelsen av TILs sportssjef, er Morten Gamst Pedersen blitt kastet ut med badevannet. Det er ikke for sent å snu.

Glem for et øyeblikk at Morten Gamst Pedersen måtte vente til nyttårsaften på å få vite at klubben ikke vil forlenge avtalen. I «kaoset» som har oppstått etter sportssjef Svein-Morten Johansen virker de gjenværende aktørene ikke til å ha helt styring på alt i TIL.

Det er åpenbart langt fra optimalt at den desidert største profilen i klubben, 10 timer før avtalen går ut, får beskjed om at kontrakten ikke forlenges.

I sagaen om Morten Gamst Pedersens videre TIL-karriere har spørsmålet om en ny kontrakt vært pågående i størstedelen av 2019. Jeg ante at det kunne helle mot en Gamst-exit da hovedtrener Simo Valakari valgte å ta ut Gamst allerede til pause i cupkampen mot Kongsvinger 20. juni.

10 dager senere ble TIL overkjørt mot Lillestrøm i sommervarmen på Åråsen. Fra oppe under tribunetaket så jeg Morten Gamst Pedersen sakte gå over matta for å ta plass på innbytterbenken etter pause. Nok en gang var det han som skulle ofres for at TIL skulle prestere. Uten at laget lyktes.

  Fram til disse dagene hadde Gamst vært en av de mest sentrale brikkene i Simo Valakaris TIL. Fra den finske trenerens ankomst sommeren 2017 spilte den i dag 38 år gamle spilleren så godt som alle minutter.

  Benketilværelsen var bare en forsmak på hva som skulle vente, og utover høsten valgte Valakari å vrake Gamst i flere oppgjør. Skadetrøbbel på en rekke offensive spillere gjorde at Gamst ble satt inn som offensiv midtbane og spiss, med hell i flere oppgjør.

  Rune Robertsen, sportsredaktør hos iTromsø.

  Midt i oktober skrev jeg i denne spalten at TIL selvsagt burde forlenge avtalen med Gamst. Det står ved lag den dag i dag. I det nye livet TIL skal ta løs på i 1.-divisjons vil hans egenskaper være uvurderlige når det blåser som mest borte mot Jerv og Øygarden. Hvem i 1.-divisjon skal stoppe dødballer fra Gamst som heades inn av Simen Wangberg, Jostein Gundersen eller Anders Jenssen?

  En presentasjon av Morten Gamst Pedersens karriere er strengt talt overflødig. Men når du har spilt 260 Premier League-kamper og 83 landskamper har du åpenbart noe å komme med.

   Når det er snakk om Gamsts videre karriere i TIL, kommer ofte alderen hans opp som et argument. Normalt sett vil jeg være tilbøyelig til å være enig. 38-åringer har ingen framtid i TIL.

   Men Gamst er nok unntaket fra denne regelen. Få, om noen, tar like godt vare på seg selv, og er like seriøs. Et åpenbart forbilde for talenter som vil opp og fram.

   I utgangspunktet må jo treneren ha et ønske om å bruke en spiller for at det skal være vits å beholde han i klubben. Man trenger heller ikke å være rakettforsker for å forstå at det har blitt dårlig stemning mellom Morten Gamst Pedersen og Simo Valakari.

   Om det skyldes at Valakari føler seg truet av Gamsts sterke personlighet, eller om treneren faktisk mener at Gamst ikke lenger er god nok, må han selv svare på. Faktum er uansett at Valakari har havnet på kant med flere spillere, særlig de som er på benken, og det har preget spillergruppa gjennom 2019.

   Da daglig leder Kristian Høydal ble intervjuet om Gamst-avgjørelsen på nyttårsaften, trakk han fram økonomi som en årsak til at TIL ikke kunne forlenge avtalen. Det andre, og temmelig pussige poenget, var at Simo Valakari ikke var til stede.

   Foruten at jeg går ut fra at Simo Valakari også svarer på telefon i Finland, vil økonomien rundt en spiller som Morten Gamst Pedersen på lang vei ordnes av eksterne aktører.

   Investor Benn Eidissen var torsdag på banen for å oppfordre Bodø/Glimt til å hente Gamst, og sa samtidig at han betalte deler av lønna hvis så skjedde. Eidissen betalte deler av lønna da TIL hentet Gamst fra Rosenborg i 2016. Trond Mohn tok resten. En overgang til Bodø/Glimt vil falle mange i Tromsø tungt for brystet. Engasjementet rundt disse sakene, både i kommentarfeltet og i sosiale medier, forteller at Gamst ikke er noen hvem som helst. Men en spiller som betyr mye.

   Simo Valakari er den som sitter på nøkkelen til Gamsts TIL-framtid, om klubbens største og mest populære profil skal være med å få laget opp i eliten igjen, eller om han skal avskiltes, stikk i strid med viljen til de fleste som er glad i TIL.